2008. szeptember 7., vasárnap

A Nagy Buli :-)

Szombaton megünnepeltük Toma 20. szülinapját, amire már olyan régóta készültem. A menüsor csak az utolsó napokban állt össze: kivételesen nem készítettem levest, csak húsokat és salátákat.


Sütöttem egy kétkilós pecsenyekacsát, nagyon egyszerű módon: csak kívül-belül megsóztam, jól megborsoztam, a hasába egy fél hagymát, egy fél citromot (aminek előbb belenyomtam a levét), pár gerezd fokhagymát és egy elmorzsolt húsleveskockát gyömöszöltem, összetűztem a nyílást egy hústűvel és 50-50 percig sütöttem először a hátával fölfelé, majd megfordítva. Szerintem kicsit kiszáradt, de mivel családom egyik tagja sem evett még kacsát, el voltak tőle ragadtatva. A kacsahúsnak igen különleges íze van, én nagyon szeretem. Örülök, hogy ízlett, mert az elkészítése egyszerű, így hát máskor is süthetek nekik kacsát. (A rengeteg csontot természetesen félretettem Zokninak!)

Volt még rántott hús, rántott cukkíni, és Toma kívánságára a paradicsomos-sajtos csirkemell is (na ez jó ötlet volt, mert az utolsó morzsáig elfogyott!). A köret sült krumpli, krumplipüré és a Boritól tanult krumplis-cukkinis-paradicsomos-sajtos finomság volt.


Készítettem még uborkasalátát, paradicsomsalátát és ezt a képen látható különlegességet. Az eredeti verziót egyik "anyósomtól" tanultam, bár az picit eltér ettől a tesóm által továbbfejlesztett változattól. Most mindkettőt közzéteszem:

Egy kis olajat kábé ugyanannyi mustárral kikevertem, majd felöntöttem tejföllel. Belekevertem apróra vágott hagymát, almát, uborkát, főtt tojást és egy üveg kukoricát. Toma ezt a Tata-féle verziót szereti, viszont az eredetiben nincsen se főtt tojás, se kukorica, helyette van benne vékonyra reszelt sárgarépa, én úgy jobban szeretem. De hiába próbáltam bevezetni a családba a sárgarépával készült salátát, mindig rendkívül nagy volt az ellenállás, úgyhogy megadtam magam.

Az egyik torta a Toma-kedvence vakondtúrás torta volt, a másik pedig a Csincsilla-féle (és egyben Mazsi-kedvence) szilvás klafuti.
















És a nagy alkalomra kinyitottam különleges mézboromat is.

Toma az egész családtól egy nagyon professzionális számítógépet kapott, és itt van Anna ajándéka a 20 éves Toma számára. Köszönjük szépen az ajándékokat és a köszöntéseket!


Az új számítógéppel kapcsolatban van az az aranyos kis történetem, hogy sajnos elég szar helyen, bunkó fiúkáktól vettük a gépet, de hát Toma nézte ki, ő intézte, én csak mentem ahova kellett. Na, elhoztuk a gépet, és persze az első probléma, hogy a bekapcsolás után nem indult, legalábbis a monitor fekete maradt. Felhívtam a boltot, montam, hogy félórája hoztunk el egy gépet, ami szar és különben is menjenek a ... Azt mondták, csavarozzuk le az oldalfalat, nézzük meg, hogy nem lazult-e ki valami, mondtam, nem tudom mit képzelnek ennyi pénzért, elvárom, hogy hazahozom és működjön, stb. stb, de aztán végül Toma rájött a hibára és beüzemelte a gépet.

A következő probléma, hogy nem lehetett feltenni rá Windowst, mert egy bizonyos ponton mindig kikapcsolta magát a gép. Annyira idegesek és szomorúak voltunk, alig aludtunk, másnap bevittük a munkahelyemre a gépet és megkértük Ákost, hogy segítsen. Természetesen ez a nagyon ügyes srác tudott segíteni és Tomával ketten megoldották ezt a problémát is. Egyik ilyen problémánál Ákos hozott egy programot, amit amúgy az internetről le lehetett volna tölteni, ha az új gép már tudott volna internetezni.

Mikor tesómnak meséltem az esetet: "Ákos pendrájvon áthozta a videokártya drájverét, amit az internetről kellett volna letölteni" ... ekkor fulladtam meg a röhögéstől és kérdeztem tesómtól, hogy szerinte 20 évvel ezelőtt, Toma születésének napján mit mondtam volna arra az emberre, aki egy ilyen mondatot mond? :-) Ugyanis ennek semmi értelme!

Sajnos a bulira Ercsitől és Évától csak 1 pontot kaptam az ötből, de ennek is örülök, mert voltak olyan pillanatok, amikor azt hittem, hogy a sok levonás miatt átmegyek mínuszba! A hibákra már nem nagyon emlékszem (a mézbor miatt), de remélem Ercsi majd a kommentben emlékeztet néhányra, hogy tanulni tudjak belőle. Ilyesmi hibák voltak: túl kicsi Toma szobája, ahol a koncertet adta, a torzító pedálja nem a földön volt, túl meleg van, késett az ebéd, a tortát nem azonnal vágtam fel, stb. :-)))))))

A bulit kipihenni egyrészt Toma parancsára, másrészt tesóm erőszakossága miatt elmentem Érdre az utcabálra a Teddy Bear együttesre tombolni! Hihetetlenül jól éreztük magunkat Norbival, Sebével, Mazsival, és annyit táncoltam, hogy izomlázam lett másnapra, annyit énekeltem (ordítva), hogy fájt a torkom! Isteni volt!

A chippendale kukta természetesen itt is segédkezett. Látható, hogy mennyire odavannak érte a szebbnél szebb nőcik!

Tomókám! Nagyon boldog születésnapot, köszönjük a fantasztikus koncertet, amit az új gitároddal rögtönöztél nekünk!

47 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isteni volt minden köszönjük, hogy otthlehettünk. Dupláját ettem a megszokott öregkori adagomnak és csak ettem és ettem és ettem... A mézborhoz még fejlődnöm kell. (isteni lett a kaja utáni buli felvétel a táncokkal) meg kell néznetek... Máskor legyen a koncert is hosszabb idejű meg a táncok is... tök jó volt.. ezután megjavult a kocsihűtő és a dvd lejátszó is!!

Andi írta...

Szuper napod volt! Várom nagyon a videókat, hogy láthassam! :-))

Andi írta...

Ercsi! Azért arra kaphatnék néhány pluszpontot, mert Toma életében először gitározott "idegenek" előtt :-)!

Névtelen írta...

tökre csúcs volt a kaja, meg a koncert! örülj az egy pontodnak, én egyet se kaptam! :(

Andi írta...

de te biztos ötöt kaptál, csak ez a pontozósdi akkor nem volt így kihangsúlyozva :-) mert nem volt ott a hülye éva!

Névtelen írta...

mindegy miért, én egy kis ká pontot se kaptam! csak tee! :)

Névtelen írta...

Anyu, ez nem is igaz!! nézd csak meg az én szülinapi bejegyzésemnél!!!!
Andi, isteni volt a te menüd is!!!
(5 alá pont, csakis elfogulatlanságból :P)

Névtelen írta...

Két azaz két pontot tudok adni, mert : előszöris nagyon sokat kellett várni a kajára, még főzött,amikor ott voltunk, kevés volt a pezsgő, és soha nem volt tele a poharunk, a kacsa a kínaiból volt hozatva, desszertet nem is akarta odaadni, csak megmutatta, kaja desszert között sokat kellett várni. A koncert és a kaja felhúzta a pontokat (no meg dzsíájdzsó hihi).

Andi írta...

Köszönöm a kritikát! Tudtam, hogy emlékezni fogsz a hibákra (még jövőre is tudni fogod!). Nem dzsíájdzsó, hanem eksönmen! teee!
Kössz a két pontot! E öö e bódottá!

Névtelen írta...

már két pontod van, nekem még mindig egyse! :(

Andi írta...

Köszi Mazsi az ötalát! Te vagy a legrendesebb! :-))

Andi írta...

ADJATOK MÁR TATÁNAK IS PONTOT!

Névtelen írta...

jaj én vótam a dzsíájdzsó.. upszi!
Anyuka szedd már össze magad, szerinted 2 ponttal lehet versenyt nyerni? Még a Kiszel Tünde is többet kapott vihhi!

Névtelen írta...

mint ahogy azt az én szülinapi bejegyzésemben is írtam, anyunak 5 azaz 5 pontot adnék! (és fölé,ezt is csupán elfogulatlanságból:D)

Névtelen írta...

(bocz Andi!!!! nagyon finom vót minden!!!)

Névtelen írta...

mongyuk a kutyámról egy árva betű sem esett :(

Névtelen írta...

ez mínusz két pont! hm?

Andi írta...

Bakker már megint vesztettem!
Mazsinál is... :'-( :-)))
Jaj a kutya! Kerestem a helyet, hogy hova tegyem be, de még nem döntöttem! ez még nem a végleges bejegyzés!

Névtelen írta...

"csupán elfogulatlanságból" !!!! ;)

Andi írta...

Jóvan! Te is fiam, Brútusz???

Névtelen írta...

mindig ezt kapom, pedig én próbálok nem brútusz lenni! feladom!

Andi írta...

Szegény Brútusz! :-)))

Névtelen írta...

hüpphüpp

Andi írta...

Brútuszkám, neked nincs suli holnap? Na hüppögjed magad álomba szépen!

Névtelen írta...

a csippendélről direkk került fel ilyen kompromittáló foto???

Andi írta...

Hoppá, nem direkt! Most hogy mondod... :-)

csincsilla írta...

Én is gratulálok! Nőjön (így írják???) nagyra!
És mikor kezdted a főzőcskét?

Andi írta...

Köszi a gratut! Hát, asszem csak 8-kor keltem és fél kilenckor kezdtem, nem is tudom már.

csincsilla írta...

de akkor mikor volt a vacsi (vagy ebéd???)? mert még végigolvasni is rettenetesen fárasztó volt ezt a sokféle ételt. mondjuk, az evéssel talán megbirkóztam volna :) talán:)

Andi írta...

-Sült kacsa, rántott hús, rántott cukkíni, paradicsomos-sajtos csirkemell
- sült krumpli, kumpipüre, cukkínis cucc
- ubisali, paradicsomsali, vegyes sali
- kétféle sós süti és kétféle torta
Ennyi

csincsilla írta...

jé, tényleg csak ennyi? :)

Andi írta...

Hát igen, bocs! És 7 vendég plusz mink ketten Tomával (mert Kamilla nem volt ott sajnos)

Névtelen írta...

csincsilla! andi hazudik, hogy nyolckor kezdte a főzőcskét! már egy kéttel korábban elkezdte. még ő sem tud reggel nyolctól egyig ennyit főzni! :)

Névtelen írta...

a csippendél pedig akcióban van, mi a kérdés?

csincsilla írta...

én most akkor hátrébb húzódnék, mert a végén nekem fogtok egyet bemosni. majd szóljatok, ha lerendeztétek egymás közt :)
a kis csippendél meg édes nagyon. remélem, nem csak kuktáskodhatot, hanem ő is odaülhetett az ünnepi asztalhoz.

Andi írta...

Tata nagyon szemtelen vagy! aznap főztem mindent, csak a sós sütiket csináltam meg egy nappal hamarabb. Ja meg a salátát... ja meg a vakondtúrásnak a tésztáját megsütöttem egy nappal hamarabb! A többi aznap vót!
Csincsilla, képzeld el, hogy a kis csippendél NEM IS AKART odaülni az ünnepi asztalhoz, annyira jólnevelt!

Névtelen írta...

ez egy beismerő vallomás volt! :)

Andi írta...

Miszerint?

Névtelen írta...

miszerint csak ezt meg azt meg amazt nem aznap csináltál, azaz nem aznap csináltál mindent, nehogy elájuljon csincsilla! :)

Andi írta...

De igenis ájuljon el!

Névtelen írta...

hájó ájuljon el! ő úgyse tud ilyet! :) (most már te jössz csincsilla!) :))))

csincsilla írta...

Csak óvatosan szeretném megjegyezni, hogy elájultam - illetve nem, szóval pont azt csináltam, amit szeretnétek. Vagy azt sem. Szóval bármit.

Andi írta...

Na mindegy, aki akar ájuljon el, aki nem, nem; mindenesetre erős koncentráció szükséges ahhoz, hogy ennyi kaja ennyi idő alatt elkészüljön, észben kell tartani, hogy mikor mi kerüljön be és ki a sütőbe/ből, stb., és ekkor állított be háromnegyed órával korábban az egyik vendég... egy picit ingerült lettem...

Névtelen írta...

A látványért én adok +25 pontot, szóval a kiszel elmehet a picsába!!!

Névtelen írta...

Andi néni! A mínuszok meg érnek, má egy hete nem kaptam semmit, mindent felzabáltak ezek?

Névtelen írta...

+25 pontod van!!!! ááá! nekem nulla! mi folyik itt gyöngyösön?

Andi írta...

Segebaga, köszi, imádlak!
Zokni, ne vonj le két ponotot, mert nem férek el a mélyhűtőmben már a kajádtól. Kisnánáról is küldtem neked, remélem értékeled!
Tata, nem nulla, hanem öt pontod van, megnéztem mi folyik ott gyöngyösön, és nem láttam semmit! :-))))