2009. május 17., vasárnap
Házi kenyér háromféle lisztből
Bejegyezte:
Andi
Toma elfelejtette közölni, hogy holnap nem megy suliba, tehát nincs szüksége szendvicsre, úgyhogy gyorsan hajfestés előtt még bedagasztottam egy adag kenyértésztát, majd kitettem a jó meleg erkélyre megkelni, pont oda, ahol előzőleg napozás és krimiolvasás közben sikerült elszundítanom. Festés után pedig szépen megsütöttem a tökéletesen megkelt kenyérkéimet.
Tényleg, lehet, hogy már unalmas lesz ez a recept, mert csak a lisztfajtákat szoktam variálni, meg a péksütik formáját, különben minden ugyanaz:
- 50 dkg rétesliszt
- 10 dkg simaliszt
- 8 dkg teljes kiőrlésű grahamliszt
- 1/4 kocka élesztő
- 1 kávékanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 2,5 dl tej
- 2 dl víz
- esetenként valamilyen mag (most egy kis fekete és fehér szezámmag)
A fentieket dagasztókarú robotgéppel összegyúrom, majd alaposan megdagasztom. A tálat kiolajozom, és ebbe az olajba jól beleforgatom a tésztát, hogy mindenütt bevonja az olaj. Folpackkal letakarom, hogy ne száradjon ki és meleg helyen duplájára kelesztem. Amikor megkelt, kicsit átgyúrom, az előre elképzelt formára formázom a tésztát és 200 fokos sütőben megsütöm.
Most nem zsömléket, hanem két darab veknit formáztam, aztán második kelesztés után lekentem a kissé felvert és felvizezett tojásfehérjével, bevágtam 3 helyen, és 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. Ennyi! Csapó! :-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
én járok suliba!!!! még vizsgáim is lesznek!!!!
ÉÉééééérteeeeem! :-)
megint nagyon szépek!!!
Nagyon szépek. Milyen a sütőd, hogyan sütöd benne a kenyeret, milyen tepsit használsz?
Köszi Csincsilla és Hédi!
Villanysütőm van, sütőlemezre teszek sütőpapírt (de tepsibe is tehetném) és 200 fokon sütöm. Próbáltam már úgy is, hogy a sütő aljába egy tepsi vizet tettem, hogy gőzben süljenek, az is nagyon jó volt. De ez nem mindig jut eszembe.
Megjegyzés küldése