Most pedig következzen a vasárnapi ebéd desszertje: rózsatorta.
Apunak nagyon mennek a kelt tészták. Éppen ezért, jóóó nagy adagokat szokott egyszerre csinálni. Ebből a finom sütiből pedig simán el is fogy nálunk egyszerre két adag. Most is annyit sütött. Egy szivecske formájút és egy kereket. A rózsatorta tulajdonképpen a darázsfészek egyik változata. Nagyon szeretjük, főleg frissen, langyosan.
Amikor Tomi barátunk először kóstolta az apu-féle variációt, megkérdezte, hogy esetleg karácsonyra kaphatná-e azt tőlem, hogy sütök neki egy adagot? Félve bólintottam rá, mert még soha nem csináltam és a recept elolvasása után tudtam, hogy nekem ez nem könnyű feladat elsőre, ráadásul pont karácsonyi sütinek, amikor mindennek tökéletesen kellene sikerülnie. Végül úgy-ahogy kinézett, ízre nem tudom milyen lett, de az biztos, hogy látványra meg sem közelítette azt, amit a mostani képeken láttok.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 4 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- só
- 3,5 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- só
- 3,5 dkg élesztő
- 2 kockacukor
- 1 dl tej
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vanilincukor
A krémhez:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vanilincukor
A krémhez:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
Az élesztőt a kockacukorral és 1/2 dl langyos tejjel felfuttatjuk, 10 dkg liszttel elkeverjük, kis cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán vagy tálban, konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük
A maradék lisztet a 2 egész tojással és az 1 tojássárgájával, a vajjal, cukorral, reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a megkelt cipót és azzal is alaposan eldolgozzuk. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ha nem sikerült, egy kis langyos tejet adhatunk hozzá.
Lisztezett deszkán kb 1/2 cm vastag, minél szabályosabb téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a krémmel - a cukorral habosra kevert vajjal - és a téglalap hosszabb oldala felől kezdve nem túl szorosan feltekerjük. A tekercset 3-4 cm hosszú darabkákra vágjuk, vágott felületükre fordítjuk, alul egy kicsit összenyomkodjuk, hogy nem folyjon ki a krém belőle. Kivajazott, lisztezett tortaformába, egymástól kis távolságra körkörösen lerakjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen addig kelesztjük, amíg a csigák egymáshoz nem érnek.
Előmelegített forró sütőbe tesszük (200-220 fok) és kb. 50 percig sütjük. Ekkor a maradék tejbe belekeverjük a vanilincukrot és ezzel megkenjük, meglocsoljuk a süti tetejét. Kb. 5 percig sütjük még, míg aranybarna lesz.
Végülis nem túl bonyolult, csak időigényes, de megéri megsütni! Nagyobb társaság frissen pillanatok alatt el tudja tüntetni. :)
Ezek pedig Mazsolino gyönyörű névnapi virágai. Most nézem csak, hogy a sárga és a kékes-lilás színek dominálnak bennük. :) Én még csak a hortenziát és a mögötte látható rózsa-írisz csokrot láttam élőben, de majd holnap jól megnézem a többit is.
10 megjegyzés:
Még van itthon rózsatorta! :)) Lehet jönni!
Bea, olyan gyors voltál! Meg akartalak kérni, hogy a rózsatorta mellé tedd fel légyszi a virágaimról készült képeket, hogy nagyobb legyen az élvezet! :)
Még fel tudom tenni, ha küldöd :)
Én is akarok rózsatortát!!!!!
Juj de izgi, Tesókám, akkor küldöm! :)
Andi, szaladj át érte! :)
Már frissítettem is. :)
fantasztikusan néznek ki! nem akarom ismételni magamat, de fantasztikus apukátok van:)
Két dolog lehetséges: vagy egérke leszek nálatok vagy apuci kis lánya :) Szeretnétek még egy tesót???
Köszi Csincsilla, átadom neki :)
Segebaga, egérke ne legyél, attól anyukám sikítozik. Mazsolinoval kell konzultálnom, hogy akarunk-e kistestvért. :) Szerintem nem lesz kifogása. Főleg ha Zokni kutyust is hozod a családba!
hű de gyönyörű virágokat kaptál mazsolino! :)
Juhéjjjjj Tesók! Zokni kutyus a tartozékom, szóval nélküle nem is mehetnék :)
Megjegyzés küldése