Hozzávalók (ezek a "hivatalos" mennyiségek, anyuék nem ragaszkodnak szó szerint hozzá)
- 1 kiló marha- vagy sertéshús
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 deci ecet
- szemes bors
- 1-2 babérlevél
- só
- 3-4 darab kockacukor
- 2 deci tejföl
- 1 kanál liszt
- olaj
A húst tisztítás, mosás és sózás után forró olajban megpirítunk, majd felöntjük kb. fél liter vízzel és az ecettel. A sárgarépát, fehérrépát karikára vágjuk, a hagymát felaprítjuk, beleszórjuk a hús mellé, szemes borssal, babérlevéllel, sóval fűszerezzük. Fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul a hús, ha kell pótoljuk a vizet.
Ezután kivesszük a húst, vékonyra szeleteljük. A levét a benne lévő zöldségekkel kézimixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
A kockacukrokat barnára pirítjuk, felöntjük az összeturmixolt zöldségekkel. A tejfölben elkeverjük a lisztet, a mártásba keverjük és összeforraljuk, majd visszatesszük bele a húst és együtt tálaljuk.
Nincs benne paradicsom, Andi és Tata! :)
Régen nem szerettem a zsemlegombócot, ha vadas volt, nekem külön tésztát kellett főzni. Pár éve viszont már nem háborgok, ha nincs tészta, megkedveltem az apu által készített zsemlegombócot. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 egész tojás
- 5 zsemle
- 2-3 dl tej
- 1 csokor petrezselyem
- só
- 10 dkg füstölt szalonna
- olaj
A kissé szikkadt zsemléket pici kockára vágjuk, serpenyőben, vagy tepsiben (sütőben) világosbarnára, ropogósra pirítjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint sózzuk és apránként annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a kihűlt zsemlekockákat és jól összedolgozzuk.
Evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk és kifőzzük a tésztát, az újraforrástól számított kb. 10-15 percig főzzük. Kiszedés után vízzel leöblítjük a gombócokat.
Miközben a galuska készül, a vékony csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd ebből eltávolítjuk a szalonnát. A forró zsírra szedjük a zsemlegombócokat és jól összekeverjük, hogy mindenhova jusson a füstölt ízből.
Már majdnem nekikezdtem az evésnek (azért áll fejjel lefelé a villám), amikor rájöttem, hogy még meg sem örökítettem az ebédet. :)
A következő képeken pedig Mazsolino angol muskátlijait láthatjátok. Húsvétra nem csokit kért tőlünk, vagyis a nyuszitól, hanem valamilyen szép virágot. Ezek elég szépre sikerültek. :)
"Ezeket szeretném a blogra, és írd meg kérlek, hogy tőletek kaptam, és nagyon örültem neki. :) " - ezt írta a tesóm, amikor átküldte nekem a képeket a szépségekről. Látszik, hogy jó helyre kerültek, törődnek velük.
Én pedig utólagosan is sok boldogságot kívánok anyukámnak és minden anyukának, aki megfordul itt a blogon! :)
17 megjegyzés:
Jaj de gyönyörű virágok! Boldog névnapot az ünnepeltnek! Milyen rendes, hogy lefényképezte a blogba ezeket a szépségeket!
Bea, már épp írni akartam a kommentet, félúton jártam az olvasásban, hogy jé, ti se tesztek bele paradicsomot, amikor a következő mondtod az volt, hogy nincs benne paradicsom, Andi és Tata! Úgy felröhögtem!
Nagyon jól néz ki és kíváncsian várom a desszertes bejegyzésedet! :-)
Ja, és én is szoktam így járni, hogy már elkezdem enni, amikor eszembe jut, hogy előbb a munka! Sőt van olyan is, hogy felfalom, majd UTÁNA eszembe jut, hogy fényképezni kellett volna! :-) Nagyon ügyes vagy, hogy sikerült előbb fotót készíteni!!! :-)
tegnap nálunk is vadas volt! és volt benne paradicsom! :) tudom, hogy nem kell, ádi mindig vadasizének hívta, mert mondta, hogy ennek semmi köze vadashoz, de nagyon finom! :)
boldog névnapot mazsolinó!
Boldog névnapot Moncsicsi :) !! Gyönyörűséges a koszt meg a "gazok". Van remény, hogy lehet, hogy még én is megszeretem a zsemlegombócot :) Juhéjjjj!
Igen, boldog névnapot MINDEN Mónikának!! és a zsemlegombócoknak amik egyenesen GYÖNYÖRŰEK!! Anyukám is ezzel készítette a vadast! (paradicsom nélkül!!):-))
Annyit emlegettétek ezt a paradicsomos "vadasizét", hogy egyszer biztos kipróbálom. :)
Andi, gondoltam, hogy tetszeni fog a személyre szóló megjegyzésem. :)
Segebaga, ne add fel! Korral jár, hogy megszeretünk ezt meg azt. :)
Éva, anyukádnak nem volt véletlenül titkos receptje a zsemlegombócra? Kipróbálnám azt is!
Köszönöm, köszönöm!
A tévedések elkerülése végett: az ÉN TESÓM a legjobb a világon, és én imádom és szeretem meg minden ilyen! És ezúton is köszönöm az ajcsit meg a virágot Neki és Iminek! :)
Én is megkóstolnám parival a vadast! Kíváncsivá tettetek! :)
Na ebből látom harc lesz, hogy kinek a tesója a legjobb a világon. :-) És én még be se szálltam a ringbe...
:)))
andi, szállj be! :)
tata, ne uszíts!
Nem lesz semmiféle harc, mert én már eldöntöttem, hogy az én tesóm a legjobb a világon és kész. :)
Viszont én győztem, mert nekem több is van és most próbálok még kettőt beszerezni akivel egy zseniális apuka is jár :)
A végén egy "náááágy bóóódog cáláááád" leszünk! :D
Így ván ne veszekeggyünk tesvíreim!
e ööö e bódottá!
(andi nem küzdöttél eléggé a "kinek van a legjobb tesója" címért. durci
Még nem fejeztem be!
Megjegyzés küldése