2010. április 28., szerda

Tejfölös gombagulyás

...avagy a leveses család újra akcióban. :) Mazsolino főzte ezt a finom, zöldséges levest.

A receptet egy régi Nők Lapja újságkivágáson találták. Anyu régen összegyűjtött egy csomó receptet a Nők Lapjából. Akkoriban még Frank Júlia konyhája néven szerepelt a heti főzős rovatban 4 étel. Manapság Lajos Mari és Bereznay Tamás "főznek" abban a bizonyos újságban, de valahogy nem tetszik a receptek elrendezése. Frank Júlia receptjeit szépen ki lehetett vágni, le lehetett fűzni. A lyukasztóval készíthető lyukak helye még oda is volt nyomtatva minden egyes recept mellé és így kis füzeteket lehetett kialakítani belőlük témánként (leves, főétel, desszert, saláta, stb...). Ilyen füzetekből van anyuéknak egy csomó és ebben találta tesókám a gombagulyás receptjét.

Hozzávalók:
- 40 dkg gomba
- 60 dkg burgonya
- 50 dkg vegyes leves zöldség
- 2 dl tejföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál ételízesítő
- pirospaprika
- 1 teáskanál liszt
- só, bors

A szalonnát apró kockákra vágjuk és fazékba tesszük. Az olajat ráöntve kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és kevergetve üvegesre pirítjuk.
A tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk 2 evőkanál vizet. Visszahúzzuk a tűzre, felforraljuk.

Ezután beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítőt is adunk hozzá és fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott zöldséget és a kockára vágott burgonyát. Felöntjük vízzel, felforraljuk majd kis lángon puhára főzzük a zöldségeket.

Amint megpuhult minden, a tejfölben simára keverjük a lisztet és behabarjuk vele a forrásban lévő levest. Még 5 percig főzzük és forrón tálaljuk.

Sajnos nem volt szerencsém megkóstolni, de nagyon szimpatikusnak tűnik. Biztosan meg fogom csinálni. Annyi leves receptje került már fel a blogra, mégis mindig bajban vagyok, amikor azon gondolkodom: milyen levest főzzek? :)

2 megjegyzés:

Andi írta...

Hát igen, ez ölég jól hangzik, megcsinálhatnád!

csincsilla írta...

igen, szerintem is, és rögtön küldhetnél is egy tányérral:)