2008. szeptember 1., hétfő

Kakaós csiga



Szintén a teljesség miatt van megörökítve, nem a különlegessége miatt.

Hozzávalók:
a tésztához:
- 555 gramm finomliszt
- kb. 3 dl langyos tej
- fél kocka élesztő
- egy zacsi vaníliás cukor
- 6 evőkanál kristálycukor
- egy kávéskanál só
- 5 dkg vaj
a töltelékhez:
- néhány evőkanál kakaópor (mindenhol borítsa be a tésztát)
- néhány evőkanál porcukor (jó vastagon fedje el a kakaóport)
- a locsolgatáshoz még kb. másfél deci tej, és 2 evőkanál kristálycukor

Nincs benne tojás. Valahol az interneten olvastam, hogy a tojástól lesz kemény másnapra a kelt tészta, hogy állítólag a napközis kelt tészták azért olyan finom puhák, mert nem raknak bele tojást. Azóta én sem teszek a kelt tésztákban, ami dupla haszonnal jár: sokkal finomabb a tészta, és nem önti el a fagyasztót az a tengernyi maradék tojásfehérje.
A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel összedagasztatom (persze kézzel is lehet), és amikor már szép fényes a tészta, akkor hozzáteszem a langyosra olvasztott vajat is, és még azzal is dagasztom vagy tíz percig. Közepesen lágy tésztát kell kapni. Utána hagyom a duplájára kelni, ez kb. egy óra.
Lisztezett deszkán átgyúrom, és kinyújtom szép nagy téglalap alakúra (gyakorlatilag az egész gyúródeszkát beteríti). Megszórom jó minőségű kakaóporral meg porcukorral, és feltekerem, mint a rétest. Itt aztán lehet már faxnizni, vagy csak simán felvagdalom hagyományos csigára (eddig mindig azt csináltam), vagy háromszögeket vágok belőle, mint most a képen.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, nem túl szorosan, mert még kelni fog, ha nem felejtem el, kis vajmorzsákat teszek minden csigácska tetejére, és letakarva hagyom még kelni kb. egy órácskát. 220 fokon kezdem sütni, tíz perc múlva letekerem 200 fokra (vagy alsó-felső vagy alsó ventillátoros programon). Amikor már kezd egy kicsit színesedni a teteje, kiveszem, és meglocsolgatom a cukrozott tejjel, aztán szép barnás pirosra sütöm.

Módosítottam a recepten, úgy még sokkal finomabb lett. Nyújtás után megkenem 10 dkg olvasztott vajjal a tésztát, és erre szórom a kakaót és a porcukrot. Sokkal, de sokkal finomabb lett tőle.

11 megjegyzés:

Andi írta...

Már megint ez az 555 gramm. Nem használod egy kicsit sokat az új mérlegedet?
Fantasztikusan néz ki! Kéne csinálnom, de mivel ketten vagyunk, ez az adag egy évig tartana nálunk.
:'-( Sose lesz ilyenem!

Névtelen írta...

próbáld csak ki, hogy meddig tart! :)

csincsilla írta...

nem használom:) mármint a mérleget :)és egyrészt úgyis százan vagytok minden kajára, másrészt meg le is lehetne fagyasztani, ha maradna :) de tudom, hogy a kelt tészták embargósak a vajas kiflit kivéve :)

Andi írta...

Lehet, hogy kivételt teszek...

Andi írta...

Tata a nagy kakaóscsiga-evő :-)

Névtelen írta...

azé mondok, hogy próbáld ki meddig tartana az a rengeteg kakaóscsiga! :) (csak engem senki se olvas el, durci)

Andi írta...

Dehonnem olvaslak, azonnal válaszoltam is. Mér te szereted a kakaós csigát? Mijóta?

Névtelen írta...

há te is írtad, hogy tata a nagy kakaóscsiga evő! mindig is szerettem, csak nem veszek, me sokba kerül... :) és annyira jól néz ki a képen!

Andi írta...

Jól van, akkor csinálok hamarosan!

Gelvia írta...

Fantasztikus ez a recept :)
Kipróbáltam, megtartottam :)

Névtelen írta...

Nagyon finom, puha süti:-) Én úgy készítettem a végén, hogy a megolvasztott, visszahűtött vajba (amivel meglocsolnám) belekevertem a kakaót!
Tündi