2009. szeptember 25., péntek

Kelkáposzta-főzelék


Annyira szeretem, és olyan ritkán csinálok. Teljesen hagyományosan készül, azt hiszem, ez az egyetlen főzelék, amit rántok.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 3 közepes krumpli
- fakanálnyi libazsír
- két fakanálnyi liszt
- 2 gerezd fokhgyma
- őrölt köménymag
- só

A csíkokra vágott kelkáposztát és a meghámozott, negyedelt, és utána kb. 2mm-es negyedkörívekre vágott krumplit (nem mindegy a formája, mert más lesz az íze:) annyi vízben megfőzöm, ami ellepi (érdemes úgy csinálni, hogy először csak a káposztát felforralni, leönteni a vizet - így nem puffaszt fel -, és utána hozzátenni a krumplit is, meg újra vizet). Hozzáadok egy mokkáskanálnyi őrölt köménymagot is. Elég hamar meg fog puhulni, nem kell nagyon túlfőzni.
Közben megcsinálom a rántást, a (kis)fakanálnyi zsírt egy kisebb lábasban felolvasztom, hozzákeverem a lisztet, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítom. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a szétnyomott fokhagymagerezdeket, és mindezt hozzákeverem a csendesen fődögélő zöldségekhez, és még forralom együtt is olyan öt percig. Valamikor még sózom is.

1 megjegyzés:

Bea írta...

Én is nagyon szeretem! Csak nekem furcsa, hogy nem teszel bele pirospaprikát.