2009. szeptember 7., hétfő

Paradicsomtorta kecskesajttal

A receptet az egyik kedvenc blogomon találtam. Sok érdekes étel van (főleg könnyű főételek és kernyérfélék), és a leírások igazán az Andinak valóak, németes pontossággal és alapossággal. Eredetileg Mirelle paradicsomtortáját akartam megcsinálni (már egy ideje, csak valamiért mindig halasztódott). Aztán belefutottam ebbe a kecskesajtos változatba, és ezzel kezdtem (de tuti kipróbálom még a másikat is.) Nagyon szeretem a paradicsomot mindenféle formájában, meg a tésztát is, és együtt a kettő csak jó lehet.
Na, akkor jöjjön a recept:
- egy adag leveles tészta (én a szokásos pitetésztát csináltam helyette, nem nagyon szeretem a bolti levelestésztákat, házival nem volt kedvem vacakolni, és ráadásul szeretem is a pitetésztát nagyon. Szóval az aprítóban összemorzsoltam 15 dkg lisztet csipet sóval és 10 dkg jéghideg, felkockázott vajat, aztán gyorsan összegyúrtam, és félórára a hűtőbe tettem pihenni.)
- 750 gramm paradicsom (én Lucullust használtam)
- só, bors
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 250 gramm friss kecskesajt (anyagi megfontolásokból csak 100 grammot használtam)
- 150 gramm tejszín
- (3 evőkanál házi tejföl)
- 2 L-es tojás
- 1 csokor bazsalikom (egy evőkanálnyi szárazat használtam)
- só, bors

A tésztát 32 cm-es körré kell nyújtani, és kibélelni vele egy 30 cm-es piteformát. Villával szúrkáljuk meg, és tegyük a hútőbe, amíg a töltelékkel piszomogunk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és felkockázzuk/felkarikázzuk. Egy tálban összekeverjük sóval és borssal, és hagyjuk állni egy órát. Utána egy szitával leszűrjük, és azt írja, hogy a levét más célra használjuk fel, hát én egyszerűen megittam, nagyon finom volt :)
A tésztát megszórjuk a két evőkanálnyi morzsával, szépen kirakjuk a lecsöpögtetett paradicsommal.
A sajtot összekeverjük a tejszínnel (és a tejföllel), meg a tojásokkal. Beleszórjuk a felaprított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Aztán ezt a sűrű krémet elosztjuk a paradicsomok tetején.
Közben egy ráccsal előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A legalsó sínre állítva a rácsot szép pirosra sütjük a tortánkat (35-40 perc).
Langyosan tálaljuk, lehetőleg egy pohár finom száraz fehérbor társaságában.

Tökéletes könnyű vacsora egy futóverseny előtt.

És másnap remek időt lehet majd futni (ez most a dicsekvő posztrész): 2:11:13 volt a félmaratonos időm, azóta is alig hiszem el, azt hittem, ilyen gyorsan csak a nagymenők futnak:) Irtó büszke vagyok rá! Biztos elmérték a távot:)

18 megjegyzés:

segebaga írta...

Én annyira, de annyira büszke vagyok Rád, Te vagy az én hősnőm, gratulálok!!!!!! És a kaja sem utolsó :)

csincsilla írta...

köszönöm:) de jó, hogy más is büszke rám:)

Éva írta...

eZ IGEN!! Tök jó az érem!!! Hányadik lettél ezzel az idővel? GRATULÁLOK!!!

csincsilla írta...

1291 nőből a 864.:) A saját korosztályomban pedig a 36., de azt sajnos nem tudom, hogy hányból:)

Andi írta...

Hát ez igen! Fantasztikus! Gratulálok, nagyon menő vagy! Én is igazán büszke vagyok rád! Szép az érmed, szép a kajád, csak azt nem értem, honnan van mindenre energiád?

Mari írta...

Én is gratulálok, tényleg hogy van energiád ennyi mindenre?

csincsilla írta...

titkos módszerem az energiaszerzésre a futás:) de az is sokat segít, hogy nem teszek el egy tonna paradicsomot egy hónap alatt:)

Marcsi írta...

Csincsilla, le a kalappal:) s azt is meg kell jegyezni, hogy külsőre is szuper formában vagy... a nike meg örüljön, ingyen reklámozod... a válság utáni elemzések azt jósolják a blogos hirdetések is menni fognak :)

Bea írta...

Hát még én milyen büszke vagyok rád! Hiába a pár év korkülönbség (tényleg csak pár :) ) a javamra, én az első negyed óra után kiköptem volna a tüdőmet! :) Ügyes vagy!

tata írta...

nagyon gratulálok! és fő az önbizalom! :)

segebaga írta...

SZÉP VOLT CSINCSILLA!!!! Hajrá csak így tovább!!!!!

Mazsolino írta...

Váááóóóó! Nem vagy semmi! Gratulálok! Én még attól is elfáradtam, hogy elolvastam az időt, amit lefutottál! :)
Kecskesajtot még nem ettem, így nem tom milyen lehet ez a gyönyörű kajcsi. :)

csincsilla írta...

köszi mindenkinek:) Bea, szerintem az a pár év olyan 25 körül van :) meg sajnos tetemes súlyfelesleget is cipelek magamon:) ebből is csak az derül ki, hogy még egy kövér csiga is képes lefutni a félmaratont, ha kimászik minden nap a szigetre:) Marcsi, jót mulattam a szakmai hozzászóláson:)
a kecskesajtnak nagyon intenzív (kecske)íze van, kicsit hasonlít a juhtúró ízéhez.

Bea írta...

Képzeld, Csincsilla, ma egy ilyen emlékérmet hoztak be hozzánk, hogy névre szólóan, a lefutott idővel együtt gravírozzuk meg. Te nem szeretnél ilyent? :)
Ne fiatalíts engem ennyire! Ezek szerint nem vagyok több 5 évesnél? :)))

Andi írta...

De akarunk ilyet neki!!!!!! Csak meg kell szerezni valahogy az érmét, hogy bele tudjuk gravíroztatni...

csincsilla írta...

verseny után be lehet gravíroztatni az időt, ott a helyszínen, a BSI extra-szolgáltatása:) de vasárnap akkora sor volt, hogy nem volt idegzetem (és időm sem) végigállni. szerintem mással is ez történt, ezért vitték hozzátok.

Bea írta...

Hát akkor szerezzétek meg! :)

Andi írta...

Csincsilla, hozd be hétfőre! (Nincs kifogás!!!)