Kiderült, hogy a vasárnapi ebédjüket már ki is nézték az egyik könyvből. Meg is mutatták nekem. Elolvasni elolvastam, de nem fogtam fel igazán, mert ez egy olyan könyv, amiben rengeteg a betű, viszont kép egy sincs az ételekről. Nekem pedig nagyon rossz a fantáziám ilyen szempontból. Ha nem látom, hogyan kellene kinéznie, nem is olvasom el a receptet, keresek egy olyant, amit mellett kép is van. Ezt el is mondtam nekik. Erre anyu azt mondta, hogy Mazsolinonak is pont ez a baja. Éppen ezért, tesókám, miközben olvas, el is játssza (!), kezével mutogatva, hogy mit kell csinálni és ő úgy el tudja képzelni a végeredményt. Olyan aranyos lehet! :)
Szóval az a bizonyos ebéd ez volt: padlizsános- cukkinis pulykamell. Mazsolino olyan rendes volt, hogy lefotózta és átküldte nekem a képeket a recepttel együtt, sőt még egy tál kóstolót is mellékelt hozzá. :)
Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé, 30 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 2 citrom leve, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 dl olaj, 10 dkg márványsajt, ½ dl tejszín, 2 dkg liszt (szójaliszt), só, őrölt fehér bors
A padlizsánt megmossuk, héjától megtisztítjuk, felszeleteljük, meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, és 30 percre félretesszük. Ugyanígy készítjük elő a cukkinit. Ezután kicsavarjuk, a levet félretesszük. Vajon megpároljuk a cukkinit és padlizsánt, fokhagymával ízesítjük, és fehérborban puhára főzzük. A felszeletelt pulykamellet kissé meglapítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés olajon 4-5 percig mindkét oldalukat megsütjük. A felszeletelt sajtot ráhelyezzük, rövid ideig grillsütőben sütjük. A cukkini és padlizsán félretett levéből a tejszínnel és a liszttel mártást készítünk. A puhára párolt padlizsánra és cukkinira tesszük a sajtos pulykamelleket, még egyszer átsütjük grillsütőben, most már pirosra. Rizzsel vagy spagettivel kínáljuk, a leszűrt mártással tálaljuk.
Majdnem minden hozzávaló több volt nálunk: a pulyka, a fokhagyma, a sajt – ami egyébként trappista volt -, a tejszín. A mártást állítólag elszúrtuk, mert kicsit összefőztük, és nem szűrtük le – így sűrű, kenhető, és elég sós, tehát „belőle kevés is elég” mártás lett. Ennyire még nem izgultam ebéd miatt, hogy ehető lesz-e, de finom lett!"
9 megjegyzés:
Szerintem akkor is finom!
És több műhelytitkot sose mondok el! :P
Remélem azért kipróbálja majd valaki annak ellenére, hogy érzésem szerint Tesókámnak nem lesz ez a kedvencei között... :)
A műhelytitok alatt a mutogatást érted? Szerintem aranyos dolog! :)
Finom volt, abszolút nem húztam le, csak javaslatokat tettem! :) Nem ettem volna meg teljesen egyedül, ha nem ízlett volna.
Azért arra kíváncsi lennék, ki merte állítani, hogy a mártást elszúrtátok!? ("a mártást állítólag elszúrtuk").
Jól néz ki, én biztosan ki fogom próbálni, ezért köszönöm az észrevételeket. És a műhelytitkokat. Kíváncsi vagyok, a padlizsán sóban ázását hogyan mutogatod el...
Ja még az is érdekelne, milyen új szakácskönyvek és újságok kerültek be a családba!!!
Bea! Nem mondtam, hogy lehúztad! Csak a szavaidból ítélve kevésbé jött be. :) Imi nem is evett belőle?
Anyával csináltuk a kajcsit, és mi állapítottuk meg, illetve anya mondta ki, hogy elszúrtuk, mert nem kellett volna főzni, és le kellett volna szűrni.
Nem mindent mutogatok el. :) Csak a mozdulatokat, hogy vizuálisan meg legyen a kaja. :)
Csak az új szakácskönyvek címe kell? Azt le tudom írni, a többi ezret nem vállalom. :))
tetszik nekem is (ámbár kicsit macerásnak tűnik, ilyesmire, azt hiszem, csak édességek esetében vagyok kapható:), de a legjobban a családi főzőcskézés:) és igen, milyen szakácskönyvekről van szó???
Jó lesz az is, ha csak az újakat írod le! Köszi!
Tesókám: Imi nem evett belőle, ő éppen fokhagymás pirítóssal birkózott akkor, hogy elmúljon a megfázása.
Én azon gondolkodom - hogy ha az eredeti receptet küldted el - hogy bár nincs beleírva, de valamennyit biztos hogy kell főzni azt a mártást, ha már liszt kerül bele.
Vagy nem jól gondolkodom, kedves blogszerző társaim és a többi gyakorló háziasszony? :)
Jaj, beteg lett Imi? :( Hát jobbulást neki minél előbb!!
Igen, pont a liszt miatt főztük, de ha főzzük, nem lehet leszűrni....??? Igen, természetesen az eredeti receptet küldtem el.
Bea, fogalmam sincs! :-) Én főzném, ha már lisztezem. Definiálni kéne, mit jelent mártást készíteni. Amúgy lehet, hogy a szójaliszt kevésbé sűríti be, vagy a recept nem pontos és elég lenne kevesebb liszt is bele.
Megjegyzés küldése