2009. szeptember 28., hétfő

Padlizsános-cukkinis pulykamell

Szombaton lecsót raktunk el anyuékkal télire. Miközben vagdostuk a paprikát, paradicsomot, anyu megmutatta, hogy megint mennyi szakácskönyvet, sütős-főzős újságot szerzett be. Lassan külön szekrény kell ezeknek náluk. De ha csak abba gondolok bele, hogy ha az összes ételt megfőznénk, ami ezekben benne van...3 élet is kevés lenne hozzá.

Kiderült, hogy a vasárnapi ebédjüket már ki is nézték az egyik könyvből. Meg is mutatták nekem. Elolvasni elolvastam, de nem fogtam fel igazán, mert ez egy olyan könyv, amiben rengeteg a betű, viszont kép egy sincs az ételekről. Nekem pedig nagyon rossz a fantáziám ilyen szempontból. Ha nem látom, hogyan kellene kinéznie, nem is olvasom el a receptet, keresek egy olyant, amit mellett kép is van. Ezt el is mondtam nekik. Erre anyu azt mondta, hogy Mazsolinonak is pont ez a baja. Éppen ezért, tesókám, miközben olvas, el is játssza (!), kezével mutogatva, hogy mit kell csinálni és ő úgy el tudja képzelni a végeredményt. Olyan aranyos lehet! :)

Szóval az a bizonyos ebéd ez volt: padlizsános- cukkinis pulykamell. Mazsolino olyan rendes volt, hogy lefotózta és átküldte nekem a képeket a recepttel együtt, sőt még egy tál kóstolót is mellékelt hozzá. :)


Hozzávalók:

80 dkg pulykamellfilé, 30 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 2 citrom leve, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 dl olaj, 10 dkg márványsajt, ½ dl tejszín, 2 dkg liszt (szójaliszt), só, őrölt fehér bors

A padlizsánt megmossuk, héjától megtisztítjuk, felszeleteljük, meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, és 30 percre félretesszük. Ugyanígy készítjük elő a cukkinit. Ezután kicsavarjuk, a levet félretesszük. Vajon megpároljuk a cukkinit és padlizsánt, fokhagymával ízesítjük, és fehérborban puhára főzzük. A felszeletelt pulykamellet kissé meglapítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés olajon 4-5 percig mindkét oldalukat megsütjük. A felszeletelt sajtot ráhelyezzük, rövid ideig grillsütőben sütjük. A cukkini és padlizsán félretett levéből a tejszínnel és a liszttel mártást készítünk. A puhára párolt padlizsánra és cukkinira tesszük a sajtos pulykamelleket, még egyszer átsütjük grillsütőben, most már pirosra. Rizzsel vagy spagettivel kínáljuk, a leszűrt mártással tálaljuk.

Valamint még ezt írta Mazsolino:
"Saját megjegyzés:
Majdnem minden hozzávaló több volt nálunk: a pulyka, a fokhagyma, a sajt – ami egyébként trappista volt -, a tejszín. A mártást állítólag elszúrtuk, mert kicsit összefőztük, és nem szűrtük le – így sűrű, kenhető, és elég sós, tehát „belőle kevés is elég” mártás lett. Ennyire még nem izgultam ebéd miatt, hogy ehető lesz-e, de finom lett!"

Szerintem is finom lett, már meg is ettem! Nekem összesen 2 észrevételem volt: a pulykamellre többféle fűszert tettem volna, esetleg egy nappal előtte bepácolnám, mert egy kicsit natúr volt, valamint nekem túl citromos ízű volt a mártás. Az állaga tényleg nem folyékony, de végül is össze lehetett keverni a tésztával, ezért annak adott egy különleges, pikáns ízt.

9 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Szerintem akkor is finom!
És több műhelytitkot sose mondok el! :P
Remélem azért kipróbálja majd valaki annak ellenére, hogy érzésem szerint Tesókámnak nem lesz ez a kedvencei között... :)

Bea írta...

A műhelytitok alatt a mutogatást érted? Szerintem aranyos dolog! :)

Finom volt, abszolút nem húztam le, csak javaslatokat tettem! :) Nem ettem volna meg teljesen egyedül, ha nem ízlett volna.

Andi írta...

Azért arra kíváncsi lennék, ki merte állítani, hogy a mártást elszúrtátok!? ("a mártást állítólag elszúrtuk").

Jól néz ki, én biztosan ki fogom próbálni, ezért köszönöm az észrevételeket. És a műhelytitkokat. Kíváncsi vagyok, a padlizsán sóban ázását hogyan mutogatod el...

Ja még az is érdekelne, milyen új szakácskönyvek és újságok kerültek be a családba!!!

Mazsolino írta...

Bea! Nem mondtam, hogy lehúztad! Csak a szavaidból ítélve kevésbé jött be. :) Imi nem is evett belőle?

Anyával csináltuk a kajcsit, és mi állapítottuk meg, illetve anya mondta ki, hogy elszúrtuk, mert nem kellett volna főzni, és le kellett volna szűrni.
Nem mindent mutogatok el. :) Csak a mozdulatokat, hogy vizuálisan meg legyen a kaja. :)
Csak az új szakácskönyvek címe kell? Azt le tudom írni, a többi ezret nem vállalom. :))

csincsilla írta...

tetszik nekem is (ámbár kicsit macerásnak tűnik, ilyesmire, azt hiszem, csak édességek esetében vagyok kapható:), de a legjobban a családi főzőcskézés:) és igen, milyen szakácskönyvekről van szó???

Andi írta...

Jó lesz az is, ha csak az újakat írod le! Köszi!

Bea írta...

Tesókám: Imi nem evett belőle, ő éppen fokhagymás pirítóssal birkózott akkor, hogy elmúljon a megfázása.
Én azon gondolkodom - hogy ha az eredeti receptet küldted el - hogy bár nincs beleírva, de valamennyit biztos hogy kell főzni azt a mártást, ha már liszt kerül bele.

Vagy nem jól gondolkodom, kedves blogszerző társaim és a többi gyakorló háziasszony? :)

Mazsolino írta...

Jaj, beteg lett Imi? :( Hát jobbulást neki minél előbb!!
Igen, pont a liszt miatt főztük, de ha főzzük, nem lehet leszűrni....??? Igen, természetesen az eredeti receptet küldtem el.

Andi írta...

Bea, fogalmam sincs! :-) Én főzném, ha már lisztezem. Definiálni kéne, mit jelent mártást készíteni. Amúgy lehet, hogy a szójaliszt kevésbé sűríti be, vagy a recept nem pontos és elég lenne kevesebb liszt is bele.