2009. szeptember 21., hétfő

Töltött héjában sült burgonya


Avagy hívhatjuk még sokkal menőbb nevén is: Loaded Skin Potatoes. Ritmó küldte át nekem a receptet (amit szóról szóra közlök, annyira jól megírta), ő egyébként a TGI Friday's-ban evett ilyen krumplit, majd később saját elképzelése szerint állította elő otthon. Aztán elküldte nekem a receptet, én hazahoztam, megsütöttem, s ez az iciripiciri (ez Toma) mind megette!


Habár nekem egy kicsit kiszáradt a krumpli, még így is nagyon-nagyon finom vacsora lett. Biztos vagyok benne, hogy ez a kis kiszáradás a krumpli, de inkább a sütőm hibája. Még egy ok, hogy új sütőt vegyek magamnak. :-)


Hozzávalók:

Személyenként 2 közepes burgonya
Burgonyánként 1 szelet baconszalonna
Burgonyánként 1 szelet cheddar sajt
2-4 szál újhagyma
1-2 dl tejföl
olivaolaj
so, bors

A krumplikat megsikáljuk, bekenjük olivaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük - én sütőpapírt tettem alá (én is). Néha megrázogatjuk, hogy minden oldala legyen egyszer felül. Így sütögetjük egy órán keresztül.

A szalonnákat kis darabokra vagdaljuk, és ropogósra sütjük. Az újhagymát leheletvékony szeletekre vágjuk.


Amikor a krumpli kész, kis hűlés után hosszában kettévágjuk, a közepét kivájjuk - és a holnapi köretnek felhasználjuk. A félbevágott krumplik belsejét megsózzuk, az egészet átkenjük olivaolajjal, és 230 fokra állított sütőbe tesszük, előbb héjas, majd a héjatlan oldalával felfelé 10-10 percig sütjük. Amikor elkészült, beleteszünk 1/2-1/2 szelet sajtot, igazságosan elosztjuk közöttük a szalonnát, és 2 percre visszadugjuk a sütőbe, hog a sajt jól ráolvadjon. Ekkor már olyan illat van...

Mindenki megkeni a saját krumpliját tejföllel, megszórja újhagymával és hamm...


Nagyon ajánlom kipróbálásra főleg hűvös, nyirkos, esős őszi estékre, s különösen azok fogják megköszönni ezt a szuper receptet, akik valamilyen technikai ok miatt télen nem tudnak fűteni a lakásukban. Finom vacsora finom melegben! :-) Köszi Ritmó!


7 megjegyzés:

mazsolla írta...

na ez annyira tipikus....és csodálkozunk hogy miért kövérek az amerikaiak...de attól még NAAAAGGGGYYYYYON guszta!!!!! :D

Andi írta...

és naggggyon finom! :-)

csincsilla írta...

finomnak néz ki:) tényleg esős őszi estékre való, közben meg lehet vasalni:)

Bea írta...

Neeem vasalni! Helyesen: közben meg lehet ülni a sütő előtt és az üveglapon át nézni és nyálcsorgatva várni türelmetlenül, hogy mikor lesz már kész! :)

Andi írta...

Folytatom, Bea:

egy pohár borral a kézben, a kissámlin, kis pokróckába burkolózva, és finoman melegedni.

segebaga írta...

Folytatom, Tesó:

egy villa, egy kés ütemes csapkodás az asztalon, skandálás (éhesek vagyunk....), száj tátása, evés, pokróc, ágy, szundi.

Bea írta...

Ámen. :)