2009. szeptember 18., péntek

Amerikai almatorta - és nagy őszi almatortaverseny

Tésán van egy nagy almafa a patakparton, soha semmi törődést nem kap tőlünk, és mégis minden évben telis-tele van almával. Nagyok ugyan, de nem igazán szép almák, soknak feketepöttyös a héja, annyira nem is jóízűek, mint a többi alma szeptemberben. Ha korán szedem le (mint most egy részét), akkor nagyon savanyú, ha későn, akkor meg túl édes. De azért persze nagyon jó, hogy van, ez biztosan bio, vegyszer arrafelé ezer éve nem járt. Tavaly egy részéből almaszósz lett, másik részét reszelve tettem el. A több tonnányi almaszószt alapvetően én faltam fel, főleg joghurtban, dióval, kisebb része almás klafutiként (vagy almás-mákos változatban) végezte. A reszelt alma viszont nemigen fogyott (pedig mennyi munka van vele!!!), ez tényleg csak sütibe jó, viszont ezeket nem nagyon szereti nálunk senki. Na, szóval ki kéne találjam, hogy az idén milyen formátumban tartósítsam az almahegyet. Meg egyébként is szeretnék már a végére járni, hogy a sok hasonló recept miben is különbözik (mármint a végeredményt tekintve). Szóval elhatároztam, hogy első lépésként az angolszász vonalon haladva végigsütöm a szép nagy sütőkönyvem almatortáit, persze csak fél adagokat, és egy hét múlva már okosabb leszek. Eredményhirdetés kb. két hét múlva.

Tehát a heti program :)
- Amerikai almatorta
- Normandiai almatorta
- Mandulás almatorta
- Nagymama almás pitéje
- Elzászi almatorta
- Tarte fine
- Flaky apple turnovers
- Parisian apple tartlet
- Tarte tatin

utólag nevezve
- Almás pite, szilvalekvárral és dióval
- Almás pite, szilvalekvárral, dióval és mákkal
- Bea almás lepénye
- Bea amerikai almás pitéje
- Andi fúziós almás pitéje
- Gyors almás pite
- Almás piskóta
- Tejkaramellás almatorta
- Morzsasüti, almával és ribizlivel
- Almás koszorú, karamellöntettel
- Reform almatorta
- Dióshabos almatorta
- Stockholmi almatorta

- Andi rénszarvasos isteni almása
- Bea karamellás almás pitéje
- Mindenféle almás piték
- Almás-mákos rizses muffin
- Almás mákpuding sütve


íme néhány régebbi almás cucc:
- Egyszerű almatorta
- Almás-diós süti
- Almás klafuti
- Adventi almás
- Almás süti mogyoróval
- Almás pite, ahogy Kata készíti
- Almás rakottas
- Almás pite
-

Lássuk az 1. számú versenyzőt, az amerikai almatortát. Csak fél adagot csináltam, bőven elég volt, ezért az ehhez való mennyiségeket szerepeltetem a receptben. Ha mégis brutálisan nagy adagra vágysz, akkor szorozd meg kettővel, és használj 23 cm-es, mély piteformát.

Hozzávalók a tésztához:
- másfél csésze liszt
- 2 ek. cukor
- 3/4 tk. só
- 15 dkg jéghideg, fagyos vaj
- 2 1/2 ek. jéghideg, fagyos növényi zsiradék (én margarint használtam)
- max. 1/4 csésze jeges víz

Hozzávalók a feltéthez:
- 1 kg alma
- 1/4-1/2 csésze cukor (almafüggő)
- fél citrom reszelt héja (kihagytam, mint mindig)
- 1 ek. gyors tápiókapor (kukoricakeményítőt használtam helyette)
- 1/4 tk. fahéj
- 1/4 tk. őrölt kardamom (ez az alapreceptben nem szerepelt)
- 1/6 tk. frissen reszelt szerecsendió
- 1/4 tk. só
-1 ek. morzsa (én kettőt tettem bele)
-1 ek. hideg vaj

A tésztát összeállítjuk. A legegyszerűbb, ha a robotgépbe beleöntjük a lisztet, cukrot, sót, rákockázzuk a fagyos vajat, néhány gombnyomással morzsásítjuk. Nem kell, hogy nagyon egynemű legyen, direkte jó, ha kis vajdarabkákkal van tele. Kiborítjuk egy deszkára, szükség szerint egy kevés vizet öntünk hozzá, gyorsan összegyúrjuk. Nagyon jól kezelhető, nem szakadós, kicsit lisztezett felületen jól nyújtható tésztát kapunk.
Előveszünk egy 18 cm-es mély piteformát (én egy kis ovális, 25*17 cm-es ikea sütőformát használtam), kivajazzuk. A tésztát két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra. Az egyikkel kibéleljük a kivajazott formát, úgy, hogy kb. másfél centire nyúljon túl a tészta a tál pereménél. A másikat is hasonló méretre nyújtjuk, és rátesszük egy tálcára. Mindkettőt letakarjuk fóliával, és betesszük a hűtőbe, legalább húsz percre, de még jobb, ha egész éjszakára.

A feltéthez meghámozzuk az almákat, kivágjuk a magházukat, és kisebb kockákra (kb. 1cm-esekre) vágjuk az almahúst (ez tartott a legtovább!). Egy nagy tálban jó alaposan összekeverjük a cukorral, fűszerekkel, keményítővel (meg a citromhéjjal, ha teszel bele). Irdatlan mennyiségnek tűnik, de kell bele mind. Ha van idő, akkor legalább öt percig hagyjuk így állni, hogy elkezdjen levet ereszteni.

Elővesszük a tésztákat a hűtőből. A piteformában lévő tészta alját megszórjuk az 1-2 evőkanál morzsával. Ráöntjük az almát, a levével együtt. Rengeteg az alma, ki fog emelkedni a piteforma szintjéből, szépen lapogasd el kis dombocskává. Az evőkanálnyi hideg vajat rámorzsoljuk. A túlnyúló tésztaszéleket kis ecsettel vékonyan be kell vizezni, és mehet is rá a fedlap. A széleken össze kell nyomkodni a két tésztaréteget, alaposan, utána villával lehet egy kicsit cifrázni. Most jön a kreatív rész, a felső tésztarétegen éles késsel néhány vágást ejtünk, esetleg néhány kisebb lyukacskát is megfelelő eszközzel, ott jöhet majd ki a gőz. Mivel a tészta le tud potyogni a szélekről, és a lyukacskákon majd ki tud folyni a vajas almalé, a sütőformát több réteg alufóliába kell tenni, hogy oda hulljon/csöpögjön minden, ne a sütő aljába (vagy bele lehet állítani egy másik tepsibe).

Előmelegített sütőben, 220 fokon, középső rácson kezdjük el sütni a süteményt. 15 perc múlva csökkentjük a hőfokot 190 fokra, és még 50-60 percig sütjük, amíg szép barna nem lesz a teteje. Ha ennél hamarabb kezd el barnulni, akkor takarjuk le egy fóliával, de kell neki ez a több mint egy óra, hogy teljesen átsüljön a tészta is, és az alma is.

Érdemes megvárni a tálalással, amíg teljesen kihűl.

A torta nagyon finom, nekem pont megfelelő a tészta/alma arány, nagyon finom a töltelék íze is, de a gusztusos adagolás a formátum miatt nekem szinte lehetetlen. Várjuk a következő versenyzőt.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Tényleg nem írhatok róla?

csincsilla írta...

nem, csak a végén, sajnálom.

Andi írta...

Jó, akkor jegyzeteket kell készítenem!

Bea írta...

Hú ez nagyon jól néz ki, én is megcsinálom, pont itt figyel pár aszalódásnak indult alma.
Én imádom az almás sütiket, úgyhogy szívesen sorban állok, ha a család nem fogyasztja el. :)
Te jó ég, honnan van ennyi energiád? Tényleg mindet meg akarod sütni?

Andi írta...

Nem tudom, írhatok-e már, de félek, elefelejtem a véleményemet:

Nálam ez a süti holtversenyben van a Nagymama almatortájával. Vagy ez a 2. és a másik a 3. helyezett, vagy fordítva.

Talán a szeletelhetőségi nehézségek miatt inkább a 3. helyezést kapja. Pedig annyira finom volt ez is!