2010. május 5., szerda

Csirkemájas rizottó

Ez az az étel, amiről nem tudok nyilatkozni, hogy milyen lett... ugyanis én nem szeretem a csirkemájat. Én csak megfőztem, Imi kérésére. Neki viszont ízlett, ahogy észrevettem, hiszen egy nagy jénai tállal megevett egyedül. Igaz, nem egyszerre...:)

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 30 dkg rizs
- 50 dkg borsó, sárgarépa vegyesen
- 10 dkg reszelt sajt
- vöröshagyma
- ételízesítő / só, bors
- olaj


A csirkemájat felcsíkoztam, a hagymát felaprítottam és olajon megpirítottam. Hozzáadtam a májat és felöntöttem egy kevés vízzel. Ételízesítővel és borssal fűszereztem. Fedő alatt puhára pároltam.

Közben a sárgarépát megtisztítottam, kis kockákra vágtam és a mirelit zöldborsóval együtt kevés sós vízben félpuhára főztem, majd leszűrtem.

A rizst olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem dupla mennyiségű vízzel, ételízesítővel megszórtam és készre pároltam.

A májat még forrón összeforgattam a 10 dkg reszelt sajttal, majd belekevertem a rizsbe a zöldségekkel együtt. Kiolajozott jénai tálba simítottam és 200 fokon negyed óra alatt összesütöttem.

Tálaláskor helyes kis gombócokat lehet formázni belőle.

Kíváncsi vagyok, Imi mit fog enni Kijevben, ugyanis ma elindult Edvárd barátjával együtt egy néhány napos utazásra. Vonattal érkeznek Kijevbe valamikor holnap délután (már a vonaton ülnek), de a fő úticéljuk a csernobili atomerőmű és Pripjaty város látogatása. Erre elvileg a szombati napon kerül sor és vasárnap este érkeznek haza. Az élménybeszámolót majd olvashatjuk Imi blogján, ahonnan a következőket idézem:

"..... (történt) 1986 áprilisában Csernobilban egy rosszul sikerült üzemviteli kísérlet (teszt). Ami sajnálatos módon emberi mulasztások folyományaképpen, a világ egyik legnagyobb természeti katasztrófájává lett....
.....A katasztrófa 20 éves évfordulóján egy magyar tudóscsoport kiutazott a helyszínre és ott méréseket hajtottak végre, feltérképezvén a Zóna ( a Zóna egy 30km-es sugarú elzárt terület a kasztrófa helyszíne körül) beli állapotokat. A kutatás eredménye, hogy a Zóna nagy részében tartózkodás nem ártalmas az egészségre, kivéve a vörös erőt ami a Zóna legveszélyesebb része. A lényeg: a tudósokat egy heti tartózkodásuk alatt annyi háttérsugárzás érte, mintha elmentek volna itthon egy röntgen vizsgálatra....
....Csernobilban a 4. blokkban történt a katasztrófa, abban az időben épült egy ötös és egy hatos blokk is,de azok munkálatai abbamaradtak a történtek miatt. Kevesen tudják, hogy a hármas blokk a katasztrófa után is működött, egészen 2000 decemberéig.....
...Pripjaty városa az erőmű dolgozóinak és azok családjának épült. Akkoriban egy fiatal, modern város volt, sokkal több lehetőséggel, jobb ellátottsággal mint akkoriban a keleti blokk Ukrán része a Szovjetunióban. Ez a település ma már szellemváros. Részben visszafoglalta a természet, részben tönkretették a fosztogatók..."

6 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Hát nagyon sajnálom, hogy nem szeretem én se a csirkemájat, mert irtó jól néz ki ez a kaja! Én úgy megkívántam! Nem csinálnál nekem valami más husival? :) Vagy ez nem kívánságműsor? :)
Jaj, tök izgi, hogy mennek, illetve már úton vannak! Remélem tök jó lesz, és nagyon sokat fognak mesélni!

Bea írta...

Ez itt Dévényi Tibi bácsi Három kívánság című műsora. Repül a pöttyös labda gyerekeeeeek...Szóval tesókám, hármat is kívánhatsz, én meg teljesítem.

Andi írta...

Imi sugárzóan szép lesz! :-)

Andi írta...

Ja, ez pedig finom lehet, de máj nélkül, mert azt én se szeretem.

csincsilla írta...

hát, ez isteni lehetett, én imádom a csirkemájat:)
hogy jutott eszébe az Iminek hogy pont oda menjen???? mint turista????

Bea írta...

Andi, szerintem csirkemellel is finom lehet, főleg ha valami jó kis előre bepácolt csirkemellből készíted.

Nem tudom, pontosan Imi miért is vágyott annyira Csernobilba menni, majd megkérdezem tőle. Viszont Kijevről eddig csak pozitív e-maileket írt nekem. :)