2010. május 17., hétfő

Cordon bleu pulykamellből

Megint rám jutott az a feladat, hogy egy klasszikus receptet bejegyezzek, amit örömmel meg is teszek, hiszen a cordon bleu sokak kedvence. Szinte nincs olyan étterem, amelyik ne tüntetné fel étlapján ezt a finom húsételt, igaz - sajnos - egyre több helyen "gordon bleu"-nek vagy "gordon blue"-nak ferdítve az eredeti elnevezést.


És hogy honnan ered az elnevezés? Erről bővebben a National Geographic magazin honlapján olvashatunk:

"A sonkával és sajttal töltött rántott hússzelet elnevezése cordon bleu, ami franciául annyit tesz: kék szalag. Az eredeti svájci(!) recept borjúhúsból készül, napjainkban azonban cordon bleu-nek nevezik a szárnyas- vagy sertéshúsból készült rántott húst is, ha van benne sonka és sajt.

Az elnevezés eredete a XVI. századba nyúlik vissza. A Szentlélek lovagrendet III. Henrik francia király alapította 1578-ban. Tagjai kiváló férfiak voltak, akik ruhájukon kék szalagra fűzve viselték a Szentlélek keresztet.A kék szalag a köztudatban a kiválóság szinonimájává vált, uralkodók kék szalag kitüntetéssel fejezték ki elismerésüket.

A XVII. századtól kezdve elsősorban a konyhaművészeti teljesítményeket jutalmazták kék szalaggal, ez tehát a legjobb szakácsok díja lett. Erre két magyarázat is létezik.Madame de Maintenon, XIV. Lajos szeretője, majd második felesége iskolát hozott létre Saint Cyrben, ahol a diákok – egyebek mellett – szakácsművészetet is tanultak. A legenda szerint az utolsó éves hallgatók kötényükön kék selyemszalagot viseltek, és mivel ekkor már kiváló szakácsok voltak, a kék szalag és a főzési tehetség egybeforrt a köztudatban.

A másik legenda szerint XV. Lajos rendkívül szerette a hasát, azonban gyakran hangoztatta, hogy igazán főzni csak a férfiak tudhatnak. Szeretője, Madame Dubarry egyszer megelégelte ezt, és lakomára hívta a királyt, aki módfelett elégedett volt a feltálalt étkekkel. Megkérdezte Dubarryt, hogy ki készítette azokat, mire a szerető elárulta, hogy egy szakácsnő műve volt a vacsora. Azt javasolta XV. Lajosnak, hogy elismerésképp tüntesse ki az asszonyt a kék szalaggal.

Számos szakács elnyerte tehát a kék szalagot, és nyilván köztük volt a sajttal-sonkával töltött borjúhús megalkotója is. Arról azonban nem szól a fáma, miért pont ez az étek sajátította ki magának a cordon bleu nevet."


Tehát az eredeti cordon bleu borjúhúsból készült, méghozzá úgy, hogy a borjúcombon zsebet vágtak, megtöltötték egy szelet nemes sajttal (pl. ementálival) és egy szelet sonkával, majd panírozás után vajban kisütötték.

A holland változatnál nem zsebet vágnak a húsra és nem két hússzelet közé fektetik a tölteléket, hanem egy vékony szelet borjúcombra szintén vékony szelet sonkát, sajtot helyeznek és az egészet feltekerik és úgy panírozzák.

Variáció akad bőven nemcsak a hús fajtáját, a sajt jellegét és a töltést illetően, hanem manapság már abban is, hogy a panírozás során a zsemlemorzsába keverjünk-e reszelt sajtot vagy ne.


Anyuék pulykamellből készítették, méghozzá a következőképpen:

Szép nagy hússzeleteket folpackkal letakarva kissé kivertek, meghintették sóval, borssal. Mindegyikre ráfektettek egy-egy szelet sonkát és sajtot, majd félbehajtották és húsverővel összekalapálták az egymásra hajtott hússzeleteket - vigyázva hogy a töltelék ne sérüljön.

Ezután bepanírozták a szeleteket, méghozzá a klasszikus módon: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva. Felforrósított, nem túlhevített olajban, fedő alatt mérsékelt tűzön aranysárgára sütötték az egyik oldalát, majd a fedőt levéve megfordították és ropogósra a másik oldalát is. Végül papírkendőre kiszedve lecsöpögtették róla a felesleges olajat.


Azonnal, forrón tálalva, hasábburgonyával az igazi.


4 megjegyzés:

Andi írta...

Ez nagyon jól néz ki!

Bianka írta...

Hű remekül néz ki, nagyon guszta

csincsilla írta...

hát, tényleg köszi, Bea, irtó rendes vagy, hogy ezeket ilyen alaposan körüljárod, és beírod:) meg a szüleid, hogy nem csak megcsinálják, de szépen le is fényképezik. még, még, még!

Bea írta...

Lesz még, ebben egészen biztos vagyok.