2010. május 7., péntek

Túrókifli és túrós pogácsa

Igazoltan hiányzom:) Csupa olyat sütök-főzök, amiről nincs mit írni (újkrumpli, saláta, zöldségleves, palacsinta, hirtelen ezek jutnak eszembe az elmúlt napokból). És előreláthatóan ez így is marad, jön a rengeteg friss zöldség és gyümölcs, kinek van kedve süteményezni az eperszezon közepén? Legfeljebb egy kicsit, na. Mondjuk ezt.
Tegnap azért kicsit játszottam a túrós tésztával. Összevontam az Andi-féle túrókiflit meg az én túrós pogácsámat, összeállítottam egy nagyobb adag tésztát, sósat, a feléből normál pogácsa lett, a másik feléből meg lekváros/csokis kifli, a tepertős-szilvalekváros papucs mintájára. Isteni finom lett, mindegyik.

A tészta a szokásos, 1-1 adag túró, liszt és vaj, most 50 dkg mindegyikből, és hogy sós legyen, két csapott evőkanál só (nem olyan nagy az evőkanalam:)). Jéghideg vaj meg a liszt meg só aprítógépben összemorzsásítva, aztán gyúrótáblán gyors kézzel összedolgozva.
Aztán két cipóba osztva ment a hűtőbe, most nem nyújtottam ki előre, nem volt kedvem gondolkodni, pedig szerintem az jobb módszer, akkor biztosan jó hidegen kerül majd a sütőbe.
Néhány óra után elővettem, hagytam egy fél órát szobahőmérsékleten, hogy a kőszerűsége némileg csökkenjen.
Az egyik feléből sima pogácsa lett. A tésztát olyan kisujjnyira kinyújtottam, kisebb szaggatóval kiszaggattam, a tetejét felvert tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam.
A másik feléből lettek a kiflik. Mivel mindig nagyon irigykedem az Andi milliméterre egyforma süteményeire, most nem voltam rest, és elővettem a konyhai mértani eszközeimet, azaz a wok fedőjét (melynek sugara pontosan 18 cm) és a kis derékszögű, átlátszó háromszög vonalzómat (aki eleve a konyhában lakik, hogy ilyen célokra gyorsan bevethető legyen).
A cipómat elfeleztem, kicsit lisztezett deszkán mindegyiket vékony, kb. 36 cm átmérőjű körré nyújtottam. A wokfedővel pontosítottam a helyzeten, a leeső darabokat félretettem.
A köröket a vonalzóm segítségével pontosan nyolc-nyolc cikkbe vágtam. A maradék tésztát is kinyújtottam, azokból is lett még vagy 3 körcikkem (azokat a körcikkeket, amikkel épp nem dolgoztam, egy deszkán betettem a hűtőbe, hogy ne melegedjen át a tészta).
A körcikkek széles végét megpakoltam házi cukormentes szilvalekvárral, és feltekertem. Néhány darabba már nem jutott, azokat ribizlilekvárral megkentem, és némi csokicseppel megszórtam, ezekből kisebb táskákat hajtogattam, hogy meg lehessen különböztetni a szilvalekvárosaktól. A tetejét felvert tojással megkentem, jégcukorral megszórtam.
Mindegyiket jó forró, 220 fokos sütőben sütöttem, olyan 20-25 percig, amíg szép pirosak lettek.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Fantasztikus! Ha láthatnám az egyforma kifliket, még jobb lenne.

Hú mekkora ötlet ez a sós tésztában édes lekvár! Gratulálok.

A kóstolómhoz még nem jutottam, mert megettem két hatalmas szendvicset, egy hatalmas szelet nápolyis csokit meg egy narancsot eddig, de amint kapok levegőt, kóstolok és írok!

Marcsi írta...

Isteni... Kimondtam, hogy menjünk vendégségbe és Andika beszaladt a kóstolóval :) az egyik legfinomabb pogi amit az elmúlt 32 évben ettem!!!

csincsilla írta...

köszi! azért ebéd előtt minden valahogy finomabb:)
Andi, ha máskor gondjaid vannak, az édesség/gyümölcs részeket felvállalom, hogy ne legyél rosszul!

Andi írta...

Tényleg isteni! Sikerült megkóstolnom!

Bea írta...

Jaj de finom lehetett! Szinte érzem az illatát.

Jót nevettem a derékszögű vonalzós és wokfedős leíráson. :) Legközelebb is méregetni fogsz vagy maradsz az "ahány kifli, annyiféle méret és forma" felállásnál?

csincsilla írta...

igen, azt hiszem, jobban hozzám való az ahogy esik úgy puffan módszer:)