2010. május 15., szombat

Marcipános eperkrém


Olyan sok helyen láttam mostanában epres finomságokat, hogy én sem bírtam ellenállni, múlt hétvégén vettem én is fél kilót, amit aztán simán csak megettünk magában. Persze annyira még nem finom, mint az eperföldön szedett testvérkéje, ezért csak úgy pucéron befalni még nem jó, de arra már tökéletes, hogy különlegesen finom epres édességekkel lehet vele meglepni a családot.

Vikinél láttam először ezt az epres-marcipános finomságot, amikor múlt vasárnap épp azon gondolkoztam, mit is készítsek abból a félkiló eperből, valamint túróból, marcipánból és mandulából. Aztán mégsem készült semmi, mert nem bírtunk várni, és egyszerűen csak megettük az epret. Pár nap múlva viszont találkoztam KataKonyhánál a továbbfejlesztett marcipános-epres édességgel, és ebben már nem volt zselatin se, úgyhogy ő lett a befutó. Szinte ugyanúgy csináltam, mint Kata.


Hozzávalók:

- 15 dkg sűrű joghurt
- 15 dkg marcipánmassza
- 30 dkg friss eper
- 2,5 dl tejszín

A sűrű joghurttal nálam most az volt a helyzet, hogy volt itthon fél üveg házi joghurtom, ezt csöpögtettem le ehhez a desszerthez. Amikor 2 nap múlva elővettem a hűtőből a lecsöpögött joghurtot, mintha Philadelphia krémsajtot kóstoltam volna, annyira krémes és sűrű volt. Meg is fogadtam, hogy ebből a házi krémsajtból fogok egyszer sajttortát sütni. Amúgy szerintem ugyanúgy tökéletes ehhez a recepthez a híg joghurt, a kicsit lecsöpögtetett és a nagyon, valamint a Philadelphia krémsajt is. Mindegyikkel baromi finom lesz, ebben biztos vagyok!


Aprítógépbe dobáltam először a marcipánmasszát, és morzsásítottam a géppel. Hozzáadtam a megmosott, lecsumázott epret, valamint a lecsöpizett joghurtot (krémsajtot). Addig járattam a gépet, amíg egynemű, krémes masszát nem kaptam. Félidőben megkóstoltam, ekkor pici marcipángöbök voltak a krémben. Isteni volt, amikor egy-egy marcipáncseppecske szétolvadt a számban. De én most sokkal egyneműbb krémet akartam, ezért tovább járattam a gépet. Ezután 2,5 deci hideg tejeszít 1 evőkanál porcukorral kemény habbá vertem, egy részét félretettem a díszítéshez, a többihez hozzákevertem az epres finomságot. 4 üvegtálba osztottam és jól lehűtöttem.

Tálaláskor tejszínhabpamacsokat csöppentettem a marcipános eperkrém tetejére, eperszemekkel díszítettem és (amelyiket nem felejtettem el), azt megszórtam mandulalapokkal is. Isteni volt!


Itt szólok mindenkinek, hogy már nem kell sokáig várnunk, május 20-án kezdődik az eperszezon a "Szedd magad!" eperföldeken. Én ott leszek!

7 megjegyzés:

Bea írta...

Mintha összebeszéltünk volna, én is epres édességek után nyomoztam. :) Nagyon finom lehet ez az eper-marcipán összhatás és milyen szépen feldíszítetted.

Én is készülök már az eperlekvár befőzésre. :)

Ági írta...

Pont negyedórája elmélkedtem azon, milyen fini volt az epres túrógombóc. Idén sokkal több adagot csinálok a gombócból, úgy tervezem, és a fagyasztóba is teszek, hogy szezon után is élvezhessem!

Hedvig írta...

Gyönyörű! Ági, gondoltam, hogy ettől elgyengülsz.

Andi írta...

Bea, nagyon belejöttél! Úgy örülök!

Ági, tényleg mennyei volt, és képzeld, én is azon vívódtam, hogy epres túrógombócot csináljak-e, vagy ezt. Aztán azért döntöttem emellett, mert Csincsilla mindig hajt, hogy süssek-főzzek, írjak a blogba, mert ő mos alkotói válságban van. A túrógombócot meg nem tudtam volna feltenni, mert már szerepelt, ugye.
Nekem mindig egy mélyhűtőszekrény-rekesz tele van mélyhűtött eperrel, és idén növelni szeretném ezt az adagot, mert sosem elég, most is már hónapok óta elfogyott.

Hédi, én is Ágira gondoltam, amikor felkerültek a képek az eperről... hogy ez biztosan tetszeni fog neki, hiszen eperfüggő.

Marcsi írta...

hmmmm, ez a nekem való édesség :)) mit gondolsz Andika, joghurt mellé egy kis mascarponét ha teszek bele? istenien néz ki :)

Andi írta...

Szerintem az is tökéletes lenne, én azért nem használom, mert "nem szeretem" (vagyis szabotálom az ára miatt :-))

csincsilla írta...

hát, biztos ehető:) és legalább fogyna egy kicsit a marcipánom:)és én is csináltam epres túrógombit (nekem szabad:)), és nagyon finom volt!