A cím egy kicsit ijesztő, de a képeken igazán gyönyörű kiflik vannak, igaz? Régóta foglalkoztat ez a péksütik sütés előtti pár másodperces forró vízben fürdetése, hogy vajon mi "sül" ki ebből a dologból. A bagelnél olvastam először erről a technikáról, és azért is húztam-halasztottam a kipróbálást, mert nehezen tudtam elképzelni, hogy kezelhető maradhat a kelttészta, miután ázik egy darabig. Aztán a napokban A Poppykonyha szépséges kiflijei elvezettek engem erre az oldalra, ahol nemcsak meggyőző fázisfotók biztosítottak a működőképességről, de egy számomra új formázási módot is megtanulhattam.
A kifliformázásnál mindig zavart, hogy a két csücsök teljesen elvékonyodott, sütéskor megszáradt és szeleteléskor töredezett. Most az utasítások szerint haladva úgy csináltam, hogy a kis tésztagombócot (100 grammos), nyújtófával köralakúra nyújtottam, a kör felső szélét kicsit széltében meghúzogattam, kellőképpen kiszélesítve ezzel a felső részt, majd ennél a szélesebb résznél kezdve elkezdtem feltekerni. Amikor félúton jártam, a kör alsó szélét meghúzogattam, hosszában megnyújtva ezzel a félkört, ezzel a megnyújtott félkörrel fejezve be a tekerést.
Az eredeti két recepten nem sokat változtattam, de azért leírom, hogy ne kelljen kattintgatni:
Hozzávalók:
- 40 dkg simaliszt
- 20 dkg grahamliszt
- 8 g só
- 25 g élesztő
- 4 g cukor
- 60 ml olaj (na most látom, hogy ezt kifelejtettem!!)
- 300 ml tej vagy víz (én aludttejet használtam, de nem 300 ml-t, hanem jóval többet, amennyit a tészta felvett)
A hozzávalókat a robotgéppel megdagasztottam, nyilván a kifelejtett olaj miatt kellett még olyan sok vízzel pótolnom a folyadékot. Egy óra alatt duplájára kelesztettem, és 10 db egyforma 100 grammos golyót formáztam a nagy gömböcből. Minden egyes golyóbist sodrófával a lehető legvékonyabbra nyújtottam, és a fent leírt módon formáztam a kiflit. Lisztezett konyhapulton újabb 40 percig kelesztettem, majd 5 db kiflit egyenként gyöngyözőn forró vízbe dobtam, a szedőlapáttal pár másodpercre víz alá nyomtam, ott is tartottam, amíg 6-ig lassan elszámoltam. (Nem tudom, miért pont 6-ig!) A vízbe előzőleg egy kávéskanál cukrot szórtam, ami az ízén nem változtatott, csak sütéskor szebb színt kaptak a kiflik tőle. Kivettem a forró vízből és sütőpapírral borított sütőlemezre raktam a vizes kifliket. (Az egyik eléggé eldeformálódott a művelet alatt, ezért a másik ötöt főzés nélkül tettem a lemezre. Nagyon harcolnak az életükért a víz alatt, mindenképpen a felszínre akarnak jönni!) Megszórtam fekete és fehér szezámmaggal, zabpehellyel és lenmaggal a kifliket, majd 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
12 megjegyzés:
akkor megcsinálod végre a bagelt is? :)
hátööö megcsinálom! :-)
éjeeen!(évi is örülni fog!)
jaj de jó! csak hogy juttatjuk el neki?
egy szentendrei buli előtt-közben-után..
A végeredményben látszott valami különbség a főzött 5 és a nem főzött 5 között? És ízben? Érdekes ez a technika, még soha nem hallottam róla.
hűha! de égek a kíváncsiságtól én is: volt különbség a forrázott és a nem forrázott között? és várjuk a bagelt!
Igen szép. Volt különbség a főtt és nemfőtt közt?
volt különbség a főzött és nem főzött között? :D:D
Ez itt a kérdés... :)
és semmi válasz....
Itt a válasz: Tesóm szerint semmi különbség nem volt, nekem a nem főzött jobban ízlett. Csincsilla hétfőn teszteli a kétféle kiflit.
Megjegyzés küldése