2010. május 22., szombat

Rakott krumpli újkrumpliból


Egy csomó rakott krumpli van már a blogon, többek között itt, itt (nekem ez tetszik a legjobban, mert érdekessége, hogy cserépedényben készül), és itt. Most mégis felvázolom röviden az én krumplimat már csak abból az alkalomból is, hogy bemutathassam a barátaimtól kapott szép sütőtálamat.

Nagyon-nagyon sok éve nem csináltam már rakott krumplit, de most Toma ezt rendelte, én meg kérésére mindent azonnal előállítok, ami nem rántott hús. Kikérdeztem tesómat, és az útmutatásai alapján készítettem. Nem tudok mennyiségeket írni, mert nem mértem, mindent ötletszerűen dobáltam az edénybe. Szerintem finom lett, bár egy kicsit elsóztam, és elég óvatosan bántam a krumplin kívül minden hozzávalóval, mert én nem rajongok annyira ezért a kajáért.

Megfőztem 3 db tojást, az újkrumplit lekapirgáltam és vékony karikákra vágva beledobáltam a sütőtálba egy vékony réteget. Ezt megsóztam kissé, egyik tojást rákarikáztam, némi füstli virslit és lángolt kolbászt is elhelyeztem a krumplirétegen. Leöntöttem egy tojásos-tejfölös-tejes keverék egy részével, amit úgy készítettem, hogy fél liter tejfölt felhigítottam kissé a tejjel és elkevertem benne egy nyers tojás sárgáját. Ezzel locsolgattam a szinteket, majd a kész építmény tetejét is. Fóliával szorosan letakartam és először fél-háromnegyed órát, majd újabb majdnem ugyanennyit sütöttem a forró sütőben, hogy teljesen megpuhuljon minden krumplikarika.


Szépen megpirítottam tetején lévő krumpliréteget és a szokásos tejfölös uborkasalátával tálaltam. Ezt szoktam alkalmazni mindig, amikor valamelyikünknek kevésbé ízlő kaját szeretnék lecsúsztatni a pocakba.

5 megjegyzés:

Bea írta...

Én még sosem mertem újkrumpliból rakott krumplit csinálni. Mennyire lett más mint régi krumpliból?

Bianka írta...

HŰ nagyon guszta, én is mindig régiből készítettem

Andi írta...

Köszi, Bianka!

Bea, megpróbálom leírni, hogy mennyire lett más: amíg a régi krumplinak nincsenek a kajában éles határai, az újkrumplinak igen, mert bár vajpuha lett, mégsem vegyült el igazán a kajával. Ha így érthető.

Andi írta...

Amúgy nagyon finom így is!!! :-)

Bea írta...

Köszönöm szépen, teljesen érthető.