Most hogy túl vagyok egy dupla adagnyi Pepperkakor megsütésén - bizony, már ideje készülődni a karácsonyra -, úgy gondoltam, édességgel folytatom bejegyzéseimet.
Anyukám a fánkok nagymestere, a farsangi fánkja is olyan szép szalagos szokott lenni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. De van egy fánkfajta, amit gyakrabban szokott sütni mint a farsangit: a párna csücske.
Nem készül sokkal bonyolultabban mint a hagyományos fánk és legalább annyira finom is! Talán azért, mert ez eleve a lekvárral együtt sül.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- keményebb lekvár
- reszelt citromhéj
- csipetnyi só
- fahéjas cukor
- olaj a sütéshez
Anyu természetesen nem egy adagot szokott egyszerre sütni. :)
Az élesztőt 2 dl langyos tejjel, 10 dkg liszttel, 1 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval összekeverjük és megkelesztjük.
Ezután a többi liszttel, az olvasztott vajjal, tejjel, cukorral, a tojássárgákkal és a reszelt citromhéjjal közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen 35-40 percig kelesztjük.
Amikor megkelt, kiborítjuk a lisztezett gyúródeszkára, félujjnyi vastagra kinyújtjuk és nagyobb kockákra daraboljuk. Mindegyik közepére lekvárt teszünk (ha jól tudom, most szilvalekvárral készült), átlósan háromszögletűre - csücsökre - összehajtjuk.
Megint letakarjuk, még fél órát kelesztjük. Forró, bő olajban mindkét oldalát aranysárgára megsütjük.
Fahéjas porcukorral meghintve az igazi. Én még langyosan szeretem legjobban enni, olyankor nem lehet abbahagyni, a gyomorfájás garantált. :)
6 megjegyzés:
Sóhajt, sóhajt, sóhajt. Lehet hogy most már nekem is sütnöm kellene valamit, mert elnézve ezeket a fánkokat...bakker, be tudnám zabálni őket!!! :))
bea, örült a szerelmem az ajándéknak! asszem meghatódott. aszonta bevállalja! :)
Nagyon irigykedem anyukádra, hogy ő a fánknagymester, mert nekem a fánk még sosem sikerült. Ez is nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám!
Bori, majd kérek beszámolót, hogy mit sütöttél végül! :)
Tata: na ugye, mondtam én, hogy simán vállalható! :) Lehet, hogy még a gravírozás is belefért volna? :D
Andi, azt hittem, elvesztél, jó hogy itt vagy. :) És te legalább már megpróbáltál fánkot sütni, én még gondolatban sem jutottam el odáig. :)
hű, hát erről meg majdnem lemaradtam, észre sem vettem. irtó finom lehet. anyukád több mint egy kiló lisztből süt ezek szerint fánkot???? azt az életbe.
Anyukánknak a méricskélés 1 kg liszt alatt nem nagyon megy. :) És ezt már eltanultam én is. Muffin sem készül 20-30 dkg-ból. :)) Azt hogy osztanám 3-4 felé? :)
Megjegyzés küldése