Valahogy nem volt kedvem blogolni, meg nem volt kedvem fényképezni, de az is lehet, hogy ezentúl másként lesz. Ki tudja. Változatlanul az a helyzet, hogy nyáron nem sütök túl sokat, mert mértéktelen mennyiségben tolom magamba a gyümölcsöket (most épp őszibarack-függőségbe estem), és nehezen fér már belém a süti is. Egyébként meg elfelejtek fényképezni, vagy már este van, stb., stb., mindegy is. Ha meg sütök, akkor szinte mindig csak gyümölcsös kevert sütit, mert annyira finom, és mert annyira gyors. Ezt a körtéset merő véletlenségből lefényképeztem, így fel is teszem, hogy legyen már egy poszt ebben a negyedévben. Tésán mindig rengeteg körténk van, kőkemény, amikor leszedi az ember, aztán kb. két hét alatt besárgul és totál felpuhul, ha ekkor nem csinálok vele semmit, akkor a következő egy hétben már meg is romlik. A nagy részéből körtevelő lesz, elkopik a télen, bármilyen kására, joghurtba, tejberizshez, kevert sütibe. Most pont elkaptam az érés végét, és gyorsan sütöttem egy körtés sütit belőle. A kevert sütijeim úgy készülnek, hogy összekeverem mindazt, amit találok épp a hűtőben, nemigen mérek én semmit.
Akkor az útmutató (egy közepes tepsihez):
- 2-3 tojás, amennyihez épp kedvem van. Most kettőt használtam.
- kb. fél liter joghurt vagy kefír vagy aludttej (le szoktam önteni a savóját) vagy tejszín vagy zsíros tej vagy tejföl, a leggyakrabban ezek keveréke, tényleg minden maradék jól elfogy benne. Most joghurtot használtam meg egy fél pohárka tejfölt.
- egyéb tejtermékek: bármi maradék a hűtőből, túró, rikotta, mascarpone, ilyesmi. Most 25 dkg mascarpone ment hozzá.
- zsiradék: kb. 5 dkg vaj olvasztva, de ha nagyon lusta vagyok, amióta nem használunk mikrót, elég macerás a melegítés, akkor egy löttyintésnyi étolaj, kb. fél dl. Most olaj ment.
- extra: ilyen-olyan gyümölcsvelő, híg lekvár, ha éppen kallódik valaki a hűtőben.Vagy kókusztej, főleg ha van bontva. Most olyan egy deci körtevelőt tettem hozzá, mert maradt a nagy befőzésből.
Próbálok valamelyest ügyelni az arányokra, hogy ne fröcsögjön a zsiradéktól, nem azért, mert hizlal, hanem azért, hogy nem áll jól a sütinek, elveszíti a könnyedségét. Szóval a mascarpone vagy tejföl, tejszín mellé épp csak egy pici olaj megy vagy akár ki is lehet hagyni. Ha csak joghurtot rakok bele, akkor nagyvonalúbban bánok a vajjal.
Mindezt összekeverem egy fakanállal, nem kell nagyon túlkeverni. Aztán beledobálom/szórom a száraz cuccokat, olyan sorrendben, ahogy eszembe jut.
- kell valami lisztféle, ehhez a mennyiséghez olyan 6-8-10 evőkanálnyi, attól függően, mennyire lágyan szeretjük a tésztát, meg persze, hogy milyen liszt. Mostanában ugye gluténmentesen sütök, tehát általában barna rizsliszt, kukoricaliszt és gluténmentes liszt keverékét használom. Van, amikor rizsdarát is teszek hozzá. Ha ennék glutént, akkor teljes kiőrlésű lisztet tennék bele, mondjuk alakort. Most olyan 6-8 evőkanálnyi gluténmentes keverék ment bele.
- kell valami édesítőszer, ki mit szeret. Mostanában barna cukrot teszek bele meg eritritet. Kicsit félek ugyan a nyers tojástól, de kóstolom közben, nem kell, hogy túl édes legyen.
- ízesítőszerek: vaníliát mindig teszek bele, mostanában pasztát, mert az van otthon. Van, amikor a zacskós Bourbont, meg van amikor kivonatot. Mindegy, csak igazi vanília legyen, ne vanilin, mert egész más az íze. Sokszor megy fahéj, ha illik a gyümölcshöz, a legtöbbször igen. Mehet bele valami jóféle likőr is, mandula- vagy narancs, konyak, rum. Ez alkoholmentes volt.
- puffasztószer: fél csomag sütőpor, ha lehet valami jobbféle. Sokszor elfelejtem, akkor is finom a tészta, csak értelemszerűen alacsonyabb lesz.
- extrák: hogy izgi legyen a tészta, mehet bele egy-egy marék kókuszreszelék, tört mandula vagy dió, csokicsepp, ilyesmik, de ez el is maradhat. Ebbe egy-egy marék mandulát és csokicseppet tettem.
Szóval fakanállal összekeverem a cuccokat. A piskótánál kicsit sűrűbb, jól önthető, jól terülő masszát kell kapni. Inkább hígabb legyen, mint túl sűrű, mert akkor fojtós lesz. Kivajazok egy közepes tepsit. Beleöntöm a tésztát. A tetejét alaposan kirakom gyümölccsel, nagyon-nagyon sokkal, attól lesz finom. És megszórom 1-2 evőkanál barna cukorral. Szilvánál, almánál még a tetejére is mehet egy kis fahéj. Kb. 100 fokos sütőbe tolom, így nem izgulok, hogy kibírja-e a meleget a porcelántepsi. Aztán már emelem is fel a hőfokot 180-ra. Látszik, hogy mikor kész, szépen barnul a széle. Érdemes tűvel, kötőtűvel próbálni, átsült-e. Olyan fél óra, kb. Ha van türelmünk megvárni, hogy teljesen kihűljön, akkor általában szépen lehet szeletelni, melegen inkább kanalas. De úgyis isteni.
Ha te is körtés sütire vágysz, de nem pont erre, akkor eddig ezeket sütöttük:
Csokis körtetorta
Vaníliás-körtés papucs Beától
Nagyon körtés süti
Bea boros körtetortája
Régebbi csokis körtetorta párban
Bea csokis körtetortája
Bea körtelepénye
Nyárbúcsúztató rikottás körtetorta
Mielőtt elkopna teljesen a nyár, kaptok napi cukinak pár repülő Zsuzsikát:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése