Mostanában a gyerekeimtől értesülök az igazán trendi dolgokról. Például Rebekától a restaurant day-ről. Ahová ők is beneveztek, Kosárkázót nyitottak. Annyira cukik voltak. Isteni volt a kaja, meg a körítése is nagyon menő volt. Ilyen szép volt a bemutató vitrin, mint ahogy felső képen látjátok. Előre megsütötték a kis tésztakosarakat, előkészítették a színes töltelékeket, és akkor már csak pár perc kellett az összesütéshez, ha valaki kért valamelyiket.
Annyira jól csinálták. A Szárnyas ízvadász csinált a napról egy jó kis filmet is.
És akkor következzék a több oldalnyi recept. Persze blogbaugatós, szóval Rebeka írta.
Kosárka
Hozzávalók:
-
finomliszt
-
teljes kiőrlésű vagy rozsliszt
-
vaj (a fele lehet margarin) + egy kevés a formák kikenéséhez (én nem használnék margarint, a szerk. megjegyzése)
-
hideg víz
A
vajat robotgépben összemorzsásítjuk a liszttel, majd gyúródeszkára borítjuk.
Egy kevés vizet kanalazunk hozzá, és összegyúrjuk. Nem túl lágy, de jól
nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha repedezik, nem veszi föl az összes lisztet,
adhatunk hozzá még néhány kanál vizet.
A
kész tésztát legalább 20 percig hűtőben pihentetjük, de minél tovább, annál
jobb.
Előmelegítjük
a sütőt 200 fokra. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és néhány
milliméter vastagságúra nyújtjuk. Egy nagyobb pohárral, vagy pogácsaszaggatóval
körlapokat vágunk a tésztából. Ilyenkor még érdemes a körlapokat még egy kicsit
vékonyabbra nyújtani, bár ez ízlésfüggő. Mi a lehető legvékonyabb
tésztakosárkára vágytunk.
Kivajazzuk
egy muffinsütő formáit és ebbe fektetjük egyesével a körlapokat. A fodrozódó
széleket szépen elegyengetjük. A kosárkákba sütőpapíron babot, lencsét teszünk,
és súlyozva 12-15 percig sütjük őket. Ezután eltávolítjuk a súlyokat. Ha olyan
krém kerül majd a kosárkákba, amit magába szívna, megkenjük tojássárgájával a
tésztát. Végül még 5-6 percre visszatesszük őket a sütőbe, hogy szép aranybarna
színt kapjanak.
Kihűtve
elég strapabírók már, és jól fagyaszthatók.
Sütőtökös,
kéksajtos, rozmaringos krém
Hozzávalók:
-
1,5 kg sütőtök
-
só, bors
-
vaj
-
20 dkg kékpenészes sajt
-
10 dkg durvára aprított dió
-
1 csokor friss rozmaring
A
sütőtököt megmosom, nagyobb darabokra vágom, kikanalazom a magokat. A
szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és alaposan megpakolom vékonyra
vágott fokhagymával, vajforgácsokkal, sózom, borsozom. A fűszerezett tököt
betolom a sütőbe, és puhára sütöm.
A
sült tökszeletek húsát egy keverőtálba kikanalazom, belemorzsolom a kéksajtot,
a rozmaringot ízlés szerint, beleöntöm a diót, és ha kell, még sózom, borsozom. A
krémet kosárkákba kanalazom és 10 percre sütőbe teszem, hogy kicsit
összemelegedjenek. Rozmaringággal díszítve tálalom.
Paradicsomos
kápiakrém
Hozzávalók:
-
1,5 kg kápia paprika
-
2 kis paradicsomkonzerv
-
só
-
bors
A
paprikákat megmosom, félbe vágom és eltávolítom a magokat. Sütőpapírral bélelt
tepsire fektetem őket és a 200 fokos sütőbe tolom őket. Addig sütőm, amíg a
paprikák húsa megpuhul és héjukon megjelennek az első fekete foltok.
A
fekete voltokat eltávolítom, majd a sült paprikát héjastul robotgépbe pakolom, és
krémesre turmixolom. A piros pépet lábasba kanalazom, hozzáadom a két
paradicsomkonzerv tartalmát, sózom, borsozom, és összerottyantom. A
kápiakrémet kosárkákba kanalazom és összemelegítem. Nagyon jól áll neki a
pirított bacon, akár a krémbe is lehet keverni.
Fokhagymás
spenótkrém
Hozzávalók:
-
1,5 kg megtisztított spenót
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 evőkanál liszt
-
2 ek kókuszzsír
-
1,5 dl tej
-
40 dkg görög joghurt
-
szerecsendió
-
só
-
bors
A
spenótot megfonnyasztom, lecsöpögtetem és félreteszem. A
fokhagymát apróra vágom és a felhevített kókuszzsíron 1-2 percig pirítom,
közben némi szerecsendiót reszelek rá, hogy finom illatos legyen. Leveszem a
tűzről, rákanalazom a lisztet és alaposan elkeverem. Ráöntöm a tejet,
visszateszem a tűzre a lábast és folyamatosan kevergetem, amíg tejfölsűrűségű
masszát kapok. Megint leveszem a tűzről az edényt és belekanalazom a
görögjoghurtot, alaposan elkeverem, sózom, borsozom. Utána jöhet bele a spenót
és turmixolom az egészet. A
krémet kosárkákba kanalazom és 10 perc alatt összesütöm. Mi
tojásvirágokkal (sült tojásból virág alakú kiszúróval formákat vágtunk) díszítettük,
és nem volt panasz.
Kardamomos
almakrém
Hozzávalók:
-
reszelt alma
-
barna cukor
-
fahéj
-
őrölt kardamom
Az
almákat megmosom, lereszelem és egy nagy lábasba borítom. Megszórom egy jó adag
cukorral, fahéjat és kardamomot hintek rá, és főzni kezdem. Kevergetve várom,
hogy elfőjön a leve, aztán szépen összeturmixolom. Kosárkába
kanalazom, összesütöm, és forró, karamellizált almakockákkal rakom meg. A
karamellizált almakockákhoz felkockázom az almát, megszórom fahéjjal és sok-sok
cukorral, majd addig forralom, amíg elfő az alma leve és karamellizálódik a
cukor.
Othellókrém
Hozzávalók:
-
0,5 kg Othelló szőlő
-
folyékony édesítőszer
-
80 dkg görög joghurt
Kislyukú
szűrőbe teszem a megmosott szőlőszemeket és kipasszírozom belük a levet. A
maradék magra, héjra már nincs szükség. Az Othelló léhez hozzákeverem a
joghurtot, és ízlés szerint édesítem. Tojással
megkent kosárkákba kanalazom a krémet (mert sütés közben egyébként magába
szívná a tészta a nedvességet), és 10 percig sütöm. Mentalevéllel díszítem. Az
Othellókrém egyébként fagyasztóban hűtve sorbetként is kitűnően funkcionál.
Citromkrém
Hozzávalók:
-
3 citrom leve
-
40 dkg görög joghurt
-
2 dl habtejszín
-
folyékony édesítőszer
Belekeverem
a joghurtba a citromlevet, majd felverem a tejszínhabot és azt is beleforgatom.
Ízlés szerint édesítem, hűtőbe dugom és kész is (: Hidegen
forró kosárkába kanalazom, és megszórom morzsásra tört savanyúcukorral.
(Nekem ez ízlett a legjobban, be is teszek róla egy képet - a szerk. megjegyzése. És a tetejét a tört savanyúcukor egyszerűen zseniális.)
1 megjegyzés:
Nincs annyi időm, hogy végigolvassam ezt a rengeteg receptet, nem tudom, Rebekának hogy sikerült elkészíteni ezt a sok gyönyörűséget! Csodálatos az első fotó, és a harmadik amin Rebeka van, különösen tetszik! Majd a karácsonyi szünetben bepótolom az olvasást.
Gratulálok Rebeka!
Megjegyzés küldése