Ezt a receptet Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek (szerintem egybe kéne írni: szárnyasételek) c. szakácskönyvében találtam. Amikor először megpillantottam a képet róla, eléggé megkívántam, és már másnap rohantam aszalt meggyet venni. Aztán megláttam az árát, és először azt gondoltam, ezt a hozzávalót inkább lecserélem valami másra, később az egészet elhalasztottam jobb időkre, amikor majd nem sajnálom a pénzt ilyenekre. (Szerintem ilyen sose lesz!)
Aztán legnagyobb szerencsémre jött Hédi és Ági blogja, benne egy lelkesítő írás a meggy aszalásáról és hirtelen minden nagyon egyszerű lett. Az egész meggyaszalásnak tulajdonképpen emiatt a kaja miatt álltam neki, de aztán olyan finomra sikerült, hogy ma is aszalódik egy dupla adag a sütőben. Megpróbáltam az erkélyen a napon, csak sajnos délutánra beborult. Mert hát akkor lenne az igazi, ha az egész meggyaszalást meg tudnám oldani napenergiával, ahogyan Ági! :-)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- só
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 10 dkg pirított, sózott pisztácia (megtisztítva 5 dkg) kifejezetten durvára törve
A két nagy fej hagymát megpucoltam, megmostam, vékony karikákra vágtam és az olvasztott vajon 25 perc alatt aranybarnára pároltam. Amikor az olvadt vajra dobtam, megsóztam, kicsit összekevertem, beállítottam a főzőórát és a párolási idő alatt kétszer-háromszor megkevertem. Amint elkészült, beledolgoztam a fűszereket és az 5 dkg pisztácia egyharmadát. Átöntöttem egy tálkába, mert a serpenyő kellett a folytatáshoz.
Hozzávalók a rizses csirkéhez:
- 35 dkg csirkemellfilé
- só és frissen őrölt bors
- 1 csomag újhagyma
- 1 narancs
- 4 evőkanál olivaolaj
- 25 dkg rizs (2,5 dl-es bögre rizs)
- 10 dkg aszalt meggy (sajnos nekem nem maradt ennyi!)
- 1,5 dl fehérbor
- a tálaláshoz 1 marék friss mentalevél
Amíg a hagyma párolódott, a csirkét felcsíkoztam, sóztam, borsoztam, az újhagymát megmostam, felkarikáztam, a naracs levét kinyomtam és a pisztáciát megpucoltam, durvára törtem. Vagyis hát nem akarok hazudni: tesóm törte durvára a mozsárban, mert szerencsére megérkezett ő is, megkóstolni ezt a különleges kaját.
A kiürült serpenyőbe öntöttem az olajat, és szépen megpirítottam rajta a csirkecsíkokat. Amikor elkészült, kiszedtem egy tányérba, a helyére került a felkarikázott újhagyma. Ezt kevergetve megfonnyasztottam, hozzáadtam a bögre rizst, 2-3 percen át együtt kevergettem őket, hogy a rizsszemeket mindenhol bevonja az olaj. Ezután a hagymás rizsbe belekevertem a csirkecsíkokat, az aszalt meggyet, a pisztácia kétharmadát. Felöntöttem a borral, a leszűrt narancslével, és 4-5 dl vízzel. Megsóztam, felforraltam, majd alacsonyabb hőfokon készre főztem.
20 megjegyzés:
igazán nagyon finom vacsi volt!!! nagyon különleges. a mopsz meg má megint mit keres itt! :) annyira szép!!!
Hát a mopsz az ellentámadás! :-) Télleg nagyon szép! :-D
Rengeteg meggyet főztem be az elmúlt 3 hétben, mostanra majdnem kopasz a fa -bárcsak hamarabb olvastam volna az aszalós ötletedet! Sebaj, mentem jövőre. Megkérdezhetem, hogyan tárolod az aszalványokat?
Még nem kellett tárolnom, mert mind elfogyott, de a következő adaghoz majd kérek Ágitól tárolási ötleteket. Pedig mintha már írt volna erről a blogjában, de nem emlékszem sajnos. Megírom, ha megtudom! :-)
Ez a kaja nekem nagyon bejönnne, de hogy ilyet főzhessek, ahhoz a párom valahova el kell küldeni itthonról, mert a falnak menne tőle. Kivárom a megfelelő pillanatot, majd egyszer...
A mopsz is ariariari! Vakarást küldök a hasára.
Bírom és használom is Stahl receptjeit, de ez a gyors szárnyas cím... Valami egerészölyv- vagy sólyomsteak jut róla eszembe.
Hát igen! És főleg, hogy az ételeknek van szárnya: szárnyas ételek... Hát elképzelem!
A párodnak mi a baja ezzel a kajával? Egyébként az én fiam se szereti az ilyeneket, ezért hát neki fasírt volt a vacsi. :-)
én is kinéztem már ezt a csirkét, akkor ezek szerint ehető? a poci meg egy tündér, nekem főleg a portréi tetszenek, ámbár ez az áramvonalas body sem semmi:) mint egy kis főka!
nem főka!
:-)
de szép kajaaa ... :) meg de széép fóka :D! mostmár anya dublőre is?
szárnyas étel = sültgalamb
mér az én dublőröm? hasonlít a testalkatunk? vagy az arcunk? :)
bemutatta hogy nézel ki perzsa rizses csirke után. mi ez ha nem dublőr? dublőrt mindig úgy választ a rendező (blogszerkesztő...) hogy minél jobban hasonlítson :D :P :P!
ajaj! ilyen gyönyörű lennék? :)
na végre hogy leesett! :)
Hédi, akkor külön kell írni? :-) De ciki! :-)
Viki, köszi a fókaképeket!
uuuuristen de megkivantam!!!!nagggyon guszta!!a mopszot muszaj volt??:D nembiiiiiirom (mar nelkule....:D)
Sose bánd, hogy nem jutott rá korianderzöld, mert idén próbaképpen ültettem, és olyan undorító, büdös csótányszaga van, hogy képtelen lennék megenni! Csak elrontaná ezt a csodás, guszta kaját! Fene egy gyomra lehet a Stahl Juditnak, hogy annyi ételbe beleteszi a korianderzöldet!
De én is imádom, Ági! :-)))
Megjegyzés küldése