2010. február 9., kedd

Almás lepény

A Nagy Télvégi Pogácsaversenyről eszembe jutott Csincsilla Nagy Őszi Almatortaversenye, arról pedig az, hogy néhány hete megsütöttem a régen nagyon kedvelt, de sajnos méltatlanul feledésbe merült almás lepényemet, aminek a fotói azóta is itt várakoztak a gépemben, hogy végre bejegyzést írjak a sütiről. Ha jól láttam, pontosan ilyen almatorta/almás pite/almás lepény nem szerepelt a versenyben. Ha mégis, akkor elnézést kérek mindenkitől az ismétlés miatt.

Szóval régebben gyakran sütöttem ezt az almás lepényt, aminek eredeti receptje a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben található meg. Aztán valahogy elfeledkeztem róla és múltkor amikor maradék tejfölnek és almának kerestem felhasználási lehetőséget, akkor emlékeztetett rá Imi, hogy "tudod, van az az almás süti".


Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
- 2 kanál tejföl
- csipetnyi só

A töltelékhez:
- darált dió vagy zsemlemorzsa (zsemlemorzsát használtam)
- 1 kg alma (kb. 70 dkg lehetett itthon, de elég is volt)
- 10 dkg cukor
- őrölt fahéj


Az almát lereszeljük, a cukorral és fahéjjal elkeverjük, állni hagyjuk.

A tésztához az anyagokat összegyúrjuk, kettéosztjuk, mindkettőt kerekre kinyújtjuk. Az egyiket tepsibe vagy kerek sütőformába helyezzük. (Én csak belenyomkodtam az ujjammal egy kerek sütőformába úgy hogy a széle felfelé álljon.) Meghintjük egy maréknyi darált dióval vagy zsemlemorzsával.

A reszelt almából kinyomkodjuk a levet és egyenletesen eloszlatjuk a dión vagy a zsemlemorzsán. Erre ráhelyezzük a másik tésztalapot, úgy hogy az almatölteléket teljesen befedje és ha tudjuk, az alsó és felső tésztalap szélét jól összenyomjuk. Tetejét tojással vagy tejjel megkenjük. Én tejjel kevert tejföllel borítottam be és barnacukorral szórtam meg.


180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, a teteje szép aranybarna legyen.

Melegen és hidegen is nagyon finom. Kb. 10 éve Angliában jártam és egy családnál laktam. Ott az anyuka a házi készítésű meleg almás pitét jéghideg vaníliafagyival kínálta. Isteni volt együtt!

4 megjegyzés:

Andi írta...

A meleg almás pite és a hideg vaníliafagyi Stahl és Nigella kedvence is.

Nagyon szépn lett, kedvet kaptam hozzá!

Tök jó fej vagy, hogy mindkét versenybe, vagyis Versenybe benevezel a sütijeiddel!

Bea írta...

Igen, pontosan így, nagy betűvel kell írni, hiszen ezek Nem Akármilyen Versenyek. :)

Andi, nyugodtan süsd meg, nem lehet elrontani és kb. 1 óra alatt kész van előkészítéssel együtt.

csincsilla írta...

igen, nekem is nagyon tetszik, és tényleg találtál egy lyukat az almatorta-lefedettségünkben! írom is be a versenyzők közé!

Andi írta...

Előbb próbáld ki és hozz kóstolód lécci!