Nagyon kevés lencsével készült étel szerepel a blogunkon, ezért is örültem különösen amikor anyukámék ezzel vártak múlt héten. Tulajdonképpen nem is leves ez, inkább egytálétel, mert olyan sűrű, laktató, hogy megáll benne a kanál. :) Ettem belőle egy tányérnyit és utána már semmi mást nem tudtam volna.
A recept innen van. Ha jól emlékszem anyukámék csülök helyett füstölt combbal készítették. De bármilyen füstölt hússal finom lehet.
Hozzávalók:
- 30-40 dkg füstölt hús
- 30 dkg marhalábszár
- 40 dkg lencse
- 2 közepes vagy 1 nagy fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, babérlevél,
- olaj + liszt + pirospaprika a rántáshoz
- citromlé
A lencsét előző este beáztatjuk hideg vízbe.
Másnap a füstölt húst (egyben, darabolás nélkül) feltesszük főni kb. 1,5 liter vízben. Közben felkockázzuk a marhahúst és ketté-, majd félkarikára vágjuk a hagymát. 25 perc után hozzáadjuk a füstölt húshoz.
Kb. fél órát főzzük, majd belekeverjük a leszűrt, átmosott lencsét és a megtisztított, felkarikázott sárgarépát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.
Amint a húsok és a zöldségek is megpuhultak, a füstölt húst kiemeljük a levesből, kis kockára vágjuk, majd visszatesszük.
Olajból, lisztből és pirospaprikából rántást készítünk, ezzel sűrítjük a levest. Kevés citromlével (esetleg ecettel) savanyíthatjuk.
3 megjegyzés:
hát, ez isteni lehet, szerintem nyáron bográcsban is jól működhet:) nagyon szeretem a lencsét.
Bogrács! Igazad van, eszembe sem jutott. Pedig minden gulyás bográcsban az igazi.
Nagyon szeretem az egytálételeket, mert nincs velük sok gond, és nehéz őket elrontani. Csak sajnos se a lencsét, se a babot nem szeretem, bár a belőlük készült levesek levét igen. Ezt fejtsétek meg! :-)
Megjegyzés küldése