Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (félfehér kenyérlisztet - BL 112 - használtam hozzá, jó persze a sima is)
- 1,5 dkg élesztő
- 15 dkg juhtúró
- 1 tojás sárgája meg egy fehérje a tetejére
- kb. 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál cukor
- 25 dkg fagyos vaj
- némi só, kb. fél evőkanálnyi
- reszelt sajt a tetejére
A vaj, a só és a juhtúró kivételével mindent beledobáltam a robotgép üstjébe, és közepesen kemény (inkább lágy) kelt tésztát dagasztottam vele. Ha kell, akkor liszttel vagy langyos vízzel lehet korrigálni. A legvégén belegyúrtam a juhtúrót is. Ekkor kóstoltam, nincs mese, máshogy nem derül ki, és mehetett bele a só is (vigyázni kell, mert a juhtúró már eleve sós). Deszkára borítottam, hagytam megkelni. Ekkor kinyújtottam, jó nagyra, ráreszeltem a vajat, és szépen összehajtogattam (két oldalról a középső felezővonalig, aztán összecsuktam, és hosszában háromszorosra hajtottam). Letakarva hagytam a deszkán, míg ezt még kétszer megismételtem (mármint a hajtogatást), köztük egy-egy félóra szünettel. Amikor már háromszor túlesett ezen a procedúrán, akkor zacsiban ment a hűtőbe.
Sütés előtt kivettem, vastagabbra kinyújtottam. Késsel sűrűn bevagdaltam, végül megkentem a megmaradt tojásfehérjével, és megszórtam reszelt sajttal, nem kell túl sok rá. Közepes méretűekre szaggattam. 200 fokos sütő, míg szép piros nem lesz alul-felül. A maradékot összegyúrtam, abból már csak kockákat vagdostam, de még azok is szép levesek lettek.
Ha más pogácsákra is vágysz, akkor nézd meg a százéves nagy tél(végi) pogácsaversenyt!
Napi cukinak meg Kóficka, tisztára súrolva szárad az előszobában, a kedvenc pokróckáján:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése