2020. április 1., szerda

Szuperpempő



DT nevezte el, szerintem jól le is írja a lényeget:)) Ha édes reggelire vágyom, akkor ez van. Az alapja valamilyen fermentált cucc, mostanában zabpehely vagy köles. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindent, amit a fermentálásról tudok, a FerMentor blogból (Király Ági), és a hozzá tartozó FB csoportból (Fermentálás - tippek, trükkök, receptek) szereztem. Tehát egyik toll sem az enyim, amivel most dicsekszem, ez előző két hely a forrás.
A zabpehely úgy készül, hogy kb. egy csészényit beleöntök egy befőttes üvegbe, öntök rá a annyi vizet, hogy több ujjnyival ellepje. Megy bele egy fél kávéskanálnyi méz, és a konyhapulton hagyom egy-két napig. Utána beteszem a hűtőbe, ha nem használom fel azonnal. Volt, hogy ott felejtettem egy hétig, szerintem kifejezetten jót tett neki, erős joghurtos íze lett. Felhasználás előtt leszűröm, és tiszta vízben megfőzöm.
A kölest viszont fordítva szoktam, nagyon alaposan átmosok hideg vízben egy csészényit. Utána megfőzöm. Ha kihűlt, üvegbe teszem, forrásvízzel feltöltöm. Teszek hozzá valami indítót, egy-két evőkanál káposztalevet vagy egy probium kapszulát. Egy-két nap konyhapult, utána hűtő. Ezt már nem főzöm meg még egyszer.
A kész kásába meg jönnek a szuperesítő adalékok. Két nagy adagba (ennyi lesz az egy csészényi akármiből): 1 evőkanál glicin, 2 evőkanál kollagén, 2 evőkanál darált barackmag. A többi már az élvezet, lekvár, gyümölcs, bármi, amit találok otthon. Meg egy-két evőkanál kókuszkrém, hogy selymesebb legyen. A képen lévőben saját, bio és mindenmentes szilvalekvár van, egy-két evőkanál darált mák. A tetején saját mindenmentes eperlekvár. És valami kis ropogós kacat is roppant jól áll neki. Meg egy jó nagy bögre kávé szintúgy.
Egyébként azért kellett kitalálni, mert nem eszünk joghurtot, és a fenti csodaszereinket zsíros kenyérre csak nem szórhatjuk.

Napi cukinak meg egy szülinapos napozó. Ma 14 éves. Április elsejét szülinapként tőlünk kapta, kb. félévesen találtuk, papírok nem voltak nála. Szerintünk illik hozzá ez a dátum.


2 megjegyzés:

JJudit írta...

Csak csendben kérdezem, mivel több mint egy éve nem "találkoztunk". Kóficka?

Andi írta...

Hát néhány hozzávalóról fogalmam sincs, hogy mi, de a végeredmény marha jól néz ki.

Zsuzsikának boldog szülinapot!