Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg rizs
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 15 dkg tehéntúró
+ olaj a sütéshez
Már a hozzávalókból is látszik, hogy ez nem egy hagyományos, kelt tésztás fánk. Anyu elmondása alapján pillanatok alatt elkészül. Még az a két adag is, amit ő készített, mert tudja, hogy ha fánkról van szó, egy adagnak nem érdemes nekiállnia. :)
A tejben megfőzzük a rizst, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és lehűtjük.
Ezután robotgéppel beledolgozzuk a tojások sárgáját és apránként a túrót is.
A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük és kanalanként beleforgatjuk a túrós masszába.
Forró - de vigyázzunk, hogy nem túlhevített - olajban aranybarnára sütjük az evőkanállal szaggatot fánkok mindkét oldalát. Jól lecsöpögtetjük, majd porcukorral szórjuk a tetejüket.
A recept szederöntetet ír mellé, de mivel idén szederlekvárt készítettem, ezért kézenfekvő volt, hogy azzal együk. Az édes fánk és a savanykás lekvár nagyon jól passzolt egymáshoz.
Finom volt ez a fánk is, de nekem akkor is a farsangi és a sima túrós fánk marad a kedvencem. :) Tudom, hogy sokkal macerásabbak, de azoknak van olyan igazi fánk állaguk. Itt a rizs miatt kissé nehezebbnek éreztem a tésztáját. Nem is tudtam megenni belőle annyit egyszerre mint a kedvencekből. :)
5 megjegyzés:
Ez nagyon tetszik, köszi a receptet!
nagyon szépek! anyukád meg egy hős, hogy ennyi fánkot süt!
Pár hónapja sütöttem én is. Bár egy kicsit macerás, de neme nagyon ízlett. Igazán guszta lett
szuperül néznek ki, gratula!
Köszi, átadom anyunak :)
Megjegyzés küldése