2024. február 10., szombat

Indiai csicseriborsó curry (Chana Masala)

Hát jó régen írtam, aminek oka, hogy nem főztem semmi érdekeset, vagy ha igen, akkor nem fotóztam, vagy ha igen, akkor nem volt időm írni. Azt előre tudtam, hogy nehéz lesz a január a sok munka miatt, de szerencsére sok jó programom is volt, úgymint két vagy három színház, egy buli nálam, egy másik buli Adri kolléganőm 10. évfordulójának megünneplésére a Szilvakék Paradicsomban, egy kirándulás a Normafánál és egy Hűvösvölgyben; és kevésbé szerencsére sok elintéznivaló is várt rám, úgymint egy bringaszerelő, egy szekrényszerelés és -átalakítás, hogy az új hűtőm fölötti szekrényke végre használható legyen, meg kötelező üzemorvosi vizsgálat, és a legjobb ügyintézés: egy új mosógép beszerzése. Persze halálra izgultam magam mindegyiken. Azt már írtam, hogy január 10-én beadtam a nyugdíjigénylést, de azt még nem tudjátok, hogy már nyugdíjas vagyok, van törzsszámom, olcsóbban utazhatok a távolsági buszokon és a vonatokon, és már kaptam is nyugdíjelőleget. Hurrá! 57 évesen! Még nem tudom elhinni. 

A mozgalmas január után persze megint beteg lettem, ebből viszont kezd elegem lenni, a december felét is elvitte egy nyavalya, most meg egy újabb, szóval ezt jó lenne abbahagyni. Bár lehet, hogy a nyugdíjasoknál ez kötelező elem.

Ezt a kaját sem én főztem, hanem Mazsi, és a csodafotókat Szabi csinálta szokás szerint. A nagyon komoly nevet (Chana Masala) viszont én találtam a neten a csicseriborsó curryre, és ott azt is megtudtam, hogy a chana csicseriborsót jelent, a masala pedig fűszeres mártást. Nagyon finom volt, kaptam kóstolót belőle!


A receptet Mazsi jegyzeteiből írom, tehát a hozzávalók:

  • 2 konzerv csicseriborsó
  • 3 picike hagyma (vagy egy óriási)
  • chili
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál currypor
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • korianderzöld/petrezselyemzöld
  • bébispenót
  • kókusztejszín (vagy kókusztej)
  • darabolt paradicsom és paradicsompüré is
Alább ábrázolom is:


Mazsi annyit változtatott, hogy mivel nem volt őrölt koriandere, ezért a koriandermagot megőrölte, és úgy használta. (Ne felejtsek el venni neki, mert már a múltkori indiai kajánál is gondok voltak az őrölt fűszerekkel, és garam masala se volt.)



Elkészítés 6 lépésben:

1.) A hagymát apróra vágni és chilivel dinsztelni.

2.) Turmixba: dinsztelt hagyma, fűszerek, só, gyömbér, fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré.

Ábra:



3.) A turmixolt cuccot serpenyőben kicsit megpirítani.

4.) Bele a csicseriborsó és a paradicsomkonzerv, ezeket főzni amíg el nem fő a leve (a csicserikonzervet nem kell lecsöpizni?)

Ábra:



5.) Kb. 2 dl (vagy amennyi szimpatikus) kókusztejszín (vagy kókusztej) megy még bele.

6.) Főzni szimpatikus sűrűségűre, és a végén kell hozzáadni 2 maréknyi zöldet + a bébispenótot.

Ábra:




Nagyon-nagyon finom volt, csak egy kicsit hiányoltam a naan kenyeret, illetve hazudok, mert akkor eszembe se jutott, csak most, hogy összehasonlítottam Mazsi kétféle indiai receptjét. Azt mondta, hogy neki ez a nyerő, én még egy kóstolást szeretnék kérni mindkettőből, hogy el tudjam dönteni.

Napi cuki pedig Winston lesz, mert ő már olyan régen volt. Szerintem itt éppen a receptet olvasgatja:



És igeeeen! 


Ha nem recepteket olvas, akkor féltékeny pillantásokkal próbálja elriasztani a többi pasit Mazsi közeléből:


Jó, hát nem mindig sikerül a komoly férfi imidzsét megtartani:


De ez nem baj, már attól tökéletes, hogy fekete. Szeretem a feki fijjúkat. Vagyis nem mindet, hanem csak kettőt.

1 megjegyzés:

Uruguay írta...

Öröm volt olvasni a bejegyzésedet. Köszönjük, hogy megosztottad tudásod!