Nem tudom mi a neve valójában ennek az ételnek, Nigella egyik múlt heti főzőműsorában láttam, és persze azonnal lecsaptam rá. Ugyanis egyik gyenge pontom a lágytojás. Drága keresztanyám, Gizi szoktatott rá a lágytojásra a sóska, a spenót és a kelkáposzta-főzelék mellett. Ő mindig sóskához készítette és úgy történt a ceremónia, hogy leült a gáztűzhely mellé, ránézett a karórájára, itt van előttem a jellegzetes mozdulat, majd megfőzte a lágytojást és tízből tízszer, százból pedig százszor lett tökéletes állagú! Nem tudom, hogy csinálta, de nem is tanulmányoztam a folyamatot a neki kijáró kellő figyelemmel, mert azt hittem, nem olyan nagy dolog.
Pedig dehogynem! Én már mindent próbáltam: hideg vízbe tenni a tojást, szobahőmérsékletű tojást használni, forrástól számítani az időt, vízbetételtől számítani stb. stb., és mindig ugyanaz a végeredmény: keménytojás (amit nagyon-nagyon nem szeretek, és ez a legenyhébb kifejezés rá). Illetve, nem, mert sikerült már nyerstojást is elővarázsolnom egy kis főzés után... Ezért csaptam le most Nigella receptjére.
Hozzávalók:
- 1 tojás (na erről a szóról, hogy TOJÁS, pedig Anna unokahúgom fog mindig eszembe jutni! Amikor tanult beszélni, egy alkalommal őt és anyukáját vittem kocsival, és a kocsimban tojástartó volt (mint mindig, na persze most is!), és meglátta Anna a tojástartót, majd attól kezdve megállás nélkül, amíg utunk tartott, folyamatosan ismételte: tojáááász, tojáááász, tójááááász... igen hosszú út volt.
Egy szufléformát (most tanultam Nigellától, hogy ezt a kis cserépedényt szufléformának hívják) ecsettel kivajazunk (én csak kikentem vajjal). Az edénybe beleütünk egy tojáááászt, megszórjuk pici sóval, borssal és 1-2 evőkanál tejszínt teszünk a tetejére. A tejszínre még pár csepp szarvasgombás olivaolajat csepegtetünk (azt persze nem árulom el, hogy én csepegtettem-e ilyet a tetejére), majd 190 fokon 12 percig sütjük.
Nigellának persze tökéletes lett! Én először 10 percre állítottam a sütő-főzővekkert, mert az én edényem picit nagyobb volt, mint emlékeim szerint Nigelláé, ezért alacsonyabb volt benne a cucc. Aztán én hüye, amikor letelt a 10 perc, még újabb 2 percre benthagytam a sütőben, és egy csodálatosan kinéző keménytojást kaptam végül. Ne kérdezzétek, hősiesen megettem, nem mertem volna kidobni így, a világ szeme láttára!
Utolsó-utolsó reményem a buggyantott tojáááász, amit megbeszéltünk Mazsival, hogy a vizsgái befejeztével feltétlen kipróbálunk! Várlak, Mazsi!
9 megjegyzés:
nekem már semmi dolgom a héten, a tied vagyok!!(kivéve holnap, mert megünnepeljük a csoptársakkal a vizsgaidőszak végét ;) )
még jó h NEM FELEJTETTED EL a buggyantott tojást (meg a gyümölcskenyeret...meeeg aaaaaaaaa....)
A gyümölcskenyeret speciel elfelejtettem...
Egy pici időt adj, kérlek, hogy ezt a szörnyűséget kiheverjem. Most is épp kúrálom magam egy kis vörösborral, hogy meginduljon az emésztés. :-) Szólok ha csinálhatjuk!
rendbeeeeeeeen:D
ja egyébként engem a mama szoktatott rá a lágytojásra, mondott is egy trükköt, hogy kell megcsinálni és (kb 10évesen) sikerült nekem is!(többször is csináltam!!!) szóval kérdezd őt szerintem!
Azt hiszed, nem kérdeztem? Nekem SOHASEM sikerült, semmilyen módszerrel!
bocc *pirul*
hűha! ilyet is akarok, irtó jól néz ki! hogyan ettétek a tökéletes lágytojást a Gizikével a spenóthoz???
Nekem már többször sikerült lágytojást csinálni és tudod mi volt a titka? Hogy a három perc forrásidő letelte után AZONNAL ki kellett venni a tojásokat és hidegvizzel leöblíteni őket!!
Na és, van már bizi??
Bizi még nincs!
Ezek szerint mindenkinek sikerült a lágytojás-projekt, csak nekem nem. Micike is mondott egy tuti módszert, de már azt is próbáltam, és Éváét is, a már ismertetett sikerrel.
Úgy ettük a lágytojást a sóskához (nem spenóthoz), hogy egy kis krumpli mellé sóska, és mellé a megpucolt lágytojás, amit a tányéron szétvágtunk és a finom sárgája kifolyt, összekeveredett a sóskával, úgy nézett ki, mint aaaaa izé, de hát ez volt benne a legjobb!
Még kaptam két tippet és ide leírom, hogy amikor majd kihevertem ezt a kudarcot, ki tudjam próbálni: Micikéé, hogy hideg vízben a hideg tojást fel kell tenni főni és amint elkezd zubogva forrni, azonnal kivenni a tojást, megmosni hideg vízzel és enni. Félix Zsuzsi pedig azt mondta, hogy szobahőmérsékletű tojást fel kell tenni és a forrástól számított 4, uszkve 4 perc 15 másodpercig főzni.
Köszönöm!
Megjegyzés küldése