2010. augusztus 29., vasárnap

Ebéd Esztinél, avagy a krokettkészítés rejtélye

Nemcsak Erzsi néni, hanem Imi unokatestvére, Eszti is fantasztikus, több fogásos menüvel várt minket vépi ott-tartózkodásunk alatt. Szombaton ebédre voltunk hivatalosak hozzájuk. Nem nagyon akarta előre elárulni, hogy mit fogunk enni náluk, így többnyire meglepetés volt. Ahogyan az is, hogy milyen gyönyörűen feldíszítette nekünk 13 éves lánya, Eszter az ebédlőasztalt. A terítékben a kék szín dominált.


Az első fogás húsleves volt gazdagon, vagyis cérnametélttel, zöldségekkel és mindenféle benne főtt hússal. Nincs is jobb egy nagy tányér házi húslevesnél.


A második fogás pedig a következőkből állt: gyros csirkemellből, burgonyakrokettel és tzatzikivel. Ami engem igazán lenyűgözött, az ez a krokettkészítő szerkezet volt:


Szerencsére a krokettel még nem készült el Eszti, amikor odaértünk hozzájuk, így láthattam használat közben is ezt a csodamasinát. :) Ha valaki tudja, hol lehet kapni ilyen szerkezetet, szóljon nekem, mert beleszerettem. :) Annyira könnyű elkészíteni vele a krokettet!


Persze nem csak jó eszköz kell hozzá, hanem jó recept is. Eszti így készíti:

"1kg főtt, széttört burgonyához 3 tojást, kb. 20 dkg lisztet adunk. Olyan keménységű legyen, hogy még a főzőkanállal lehessen vele dolgozni. Majd a hiper-szuper krokettszaggatóból forró olajba adagoljuk."

Vagyis beletöltjük a krokettkészítőbe a masszát és a tetején lévő kart elkezdjük tekerni, aminek hatására megjelennek az alján a kis "nudlik". Olyan hosszúra hagyjuk amilyenre csak akarjuk, aztán előretoljuk a "felépítmény" és levágódnak a krokettjeink. Mint ahogyan a nokedlit szaggatjuk.

Néhány perc alatt készre, aranybarnára és ropogósra sülnek a krokettek. Én nagyon szeretem, bár ritkán szoktam enni. Még soha nem ettem olyant, ami nincs bepanírozva, de erről nem is hiányzott a panír. Anélkül is finom, ropogós volt kívülről, belülről pedig lágy, pont megfelelő állagú.


A gyors receptjét is leírta nekem Eszti:

"Csirkemellet kis csíkokra, vagy kockákra vágunk és Knorr Fűszervarázs Gyros fűszerkeverékkel és 3-4 evőkanál olivaolajjal összedolgozzuk. Serpenyőben készre sütjük."

Valamint a tzatzikit is:

"Az uborkát apró kockákra vágjuk, megsózzuk. Később a levét kicsavarjuk, és előre elkészített Kotányi tzatziki salátaöntettel összekeverjük."

(Gyros recepteket itt és itt, tzatziki receptet pedig itt és itt és itt olvashattok még.)

Annyira finom volt minden, hogy csak akkor hagytuk abba az evést, amikor már majdnem kidurrantunk. És ekkor megtudtuk, hogy Eszti 3 féle sütivel is készült.... De ezekről majd a következő bejegyzésekben írok. Mint egy folytatásos teleregény. :)

14 megjegyzés:

Ildikó írta...

Szia!

A készítőnek van honlapja, ott tudsz érdeklődni: http://www.szaggato.com/ . Nekem is van ilyen csodaszerkezetem, nagyon szeretem használni. A kroketten kívül nudlit szoktam még vele készíteni, de nokedlit is lehet vele szaggatni.

csincsilla írta...

hát ez nem ér, pont a sütivel abbahagyni!
vépen valami nagyon jó főzőcsakra lehet, hogy ilyen jól főznek:)

Bea írta...

Szia Indigó! Nagyon köszönöm az infót, sokat segítettél! :) Igen, Eszti is említette, hogy mást is lehet készíteni vele.

Csincsilla, szerintem azon a környéken kötelezik a nőket, hogy jól főzzenek, mert én rosszat még nem ettem náluk. :)

Bianka írta...

Csúcs az a szaggató :)

Bianka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Andi írta...

Jó kis ebéd lehetett!

zsukalman írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
zsukalman írta...

a krokett készítő tulajdonképpen nokedli szaggató, Bernáth-féle Budakeszi Ady E.u.5. tel:0623450-507, nagyon jó én is kipróbáltam kroketthez is, bár nokedlihez mostanában a tupperes szaggatót használom az is nagyon jó!
Zsukalman

Bea írta...

Kedves Zsukalman! Köszönöm neked is az infót, ha jól látom, ugyanazt az elérhetőséget adtad meg, mint Indigó a szaggato.com-on. Ezek szerint mindössze egy forgalmazója van. :)

Unknown írta...

Örömömre szolgált amikor felfedeztem,a Bernáth féle nokedli,nudli és krokett,szaggató
készülék szakszerű,ismertetését.Hogy miért öröm ez számomra?Csak azért,mert én vagyok a készülék feltalálója,amire a Találmányi Hivatal,20évre szabadalmat adott.Amikor elkezdtem gyártani,az emlékezetes igen segítő kész,Kudlik Júlia,bemutatta főzőcske műsorában,mindenféle térítés mentes hozzá állással.Nagy segítség volt,mivel a gyártáshoz szűkséges eszközök beszerzése után,nem lett volna reklámra pénzem.Nem értettem a kereskedelemhez,ezért nagyon olcsóra szabtam meg a bevezető árat.Rengeteg készüléket,gyártottunk feleségemmel együtt.Szinte éjjel nappal,dolgoztunk.Több tízezret adtunk postára.Jöttek a dicsérő levelek,amire telefon híján, arra is illet válaszolni.Valami hat-hétszáz Frt-al kezdtünk,de ma már a mostani gyártó a 3000et is kénytelen megemelni.Szerettem volna ezt meg osztani,a Facebookon,de nem ment.
Köszönöm a szerzők és felhasználók,dicséreteit.Űdv,kézcsók:Bernáth B.A Facén, meg találnak.

Unknown írta...

Hol lehet vásárolni ilyen szaggatót?

Szihalmi Adrienn írta...

Ha esetleg valaki megválna a Bernáth féle nokedli szaggatótól érdekelne engem.

Andi írta...

Szia Adri, megvan még a papírja a cuccnak, és ezek vannak rajta:

Ajánlja: Bernáth Béláné, Agócsné Anikó
Rendelhető: Agócs Bt.
2073 Tök, Dózsa György u. 3.
Telefon: 06-23-450-507, 06-30-894-8971
Fax: 06-23-450-507 :-)
http:66www.szaggato.com
email: aniko@szaggato.com

Hátha valamelyik még működik.

Andi írta...

Fenti megjegyzésben a weboldal címében a 66 = //
Tehát: http://www.szaggato.com