2010. augusztus 8., vasárnap

Hússal töltött cukkini

Anyuék ma elutaztak Hajdúszoboszlóra nyaralni, de még tegnap előkészítették Mazsinak és Zolinak a mai ebédet, nehogy éhen haljanak. :) Nem mintha nem lennének önellátóak, de hát az anyák már csak ilyenek...

Egyébként anyuéknál nagy kedvenc lett a cukkini, ahogy észrevettem, az ebből készült leves elég sűrűn szerepel az étrendjükben, ha jól tudom a héten is azt főztek. Ennek a ténynek én nagyon örülök, mert ez azt jelenti, hogy Mazsolino, aki régen nagyon kevés zöldséget evett meg, és a tökfélékért szintén nem rajongott túlságosan, mára már teljesen átalakult és bátran megkóstol szinte mindenféle zöldséget. Szóval kedves anyukák, akiknek válogatós a gyerekük: van remény!

Ez a töltött cukkini tulajdonképpen a gombás töltött cukkini testvére (lehetett volna ennek is "gombás" neve, hiszen ebben is van gomba), csak néhány dologban térnek el egymástól.


Hozzávalók:
- 4 közepes cukkini
- 30 dkg bármilyen darált hús
- 20 dkg gomba
- 1 dl tejföl
- 1 dl kefir
- 1 tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
- 2 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem


Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát, majd rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Aláöntünk 1 dl vizet, belekeverjük a felaprított gombát, sóval, borssal ízesítjük és 15-20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is (anyu házilag eltett darált pirospaprikát kevert bele).

A cukkinit megmossuk, rajta hagyjuk a héját. Két végét levágjuk, hosszában kettészeljük, kivájjuk a belsejét. Ezt apró kockákra vágjuk. Ezt, és egy fél csokor apróra vágott petrezselymet hozzáadjuk a darált húshoz és további 4-5 percig pároljuk.

A kivájt cukkiniket egymás mellé egy tepsibe fektetjük és megtöltjük a hússal. A tojást elkeverjük a tejföllel és a kefirrel, megsózzuk és beleteszünk két evőkanálnyi reszelt sajtot. Ezzel a keverékkel beborítjuk a megtöltött cukkinik tetejét, meghintjük a maradék reszelt sajttal és a másik fél csokor felaprított petrezselyemmel.

Előmelegített, 200 fokos sütőben addig sütjük amíg megpirul a teteje.

Gyorsan elkészíthető, könnyű nyári ebéd. A néhány különbség eközött és a gombás töltött cukkini között:

- ennél sokkal kevesebb darált húst és gombát ír töltelékként, de ha jól emlékszem a másiknál valamennyi töltelék meg is maradt, annak ellenére, hogy jól megpúpoztuk vele a cukkiniket
- ízesítésként itt csípős paprikakrém, a másiknál paradicsomot ír
- ebben nincs sonka
- ebben a receptben tojással, kefirrel, sajttal kell elkeverni a tejfölt amivel bevonjuk a cukkinik tetejét, míg a másikban mindössze sajttal
- ennél a receptnél a megtöltött cukkinik tetejét is meg kell szórni petrezselyemmel, ami nagy pozitívum egy olyan petrezselyemimádónak mint én. :)


Összegezve: teljesen mindegy, hogy a két recept közül melyiknek állunk neki, mert a végeredmény mindkét esetben finom lesz. :)

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon rég ettem ilyen, talán még apuékkal, amikor otthon laktam és ennek már jó 6-7 éve :)
Nagyon guszta

Andi írta...

Fú bárcsak valaki nekem is előkészítene egy ilyet!

Mazsolino írta...

Andi, nekünk sok lett a cukkíni, ha eljössz érte, én adok készen kóstolót! :)

Andi írta...

Arany szíved van! :-)

Mazsolino írta...

Tudom, de jó "hallani"! :D

csincsilla írta...

igen, én is kérek, jó ki nyári ebéd az ilyesmi:) ki kéne próbálni... ki is fogom, ha visszajöttem a nyaralásból.
és külön köszi a két recept részletes összehasonlításárt!

Bea írta...

Jó nyaralást Csincsilla! Mikor mész?
Főzésre ne is gondolj közben, csak pihenj!