2023. október 6., péntek

Ftira - a máltai kenyér (1. próbálkozás)

Nem találtam sehol igazi receptet, csak egy videót egy ausztrál faszitól. A videó alatt van egy hozzávalók listája, ezt vettem alapul, de első próbálkozásra nem 800 gramm lisztből csináltam, hanem 250 grammból. A videó kommentjei között viszont találtam egyet, ahol a formázásra kérdeznek rá, ugyanis ez az ausztrál fickó egy hengert formáz a tésztából és új hajlítja össze karikává, a komment szerint pedig az eredeti máltai ftira tésztáját hengergetik, gömbölyítik, lapítják és középen kilyukasztják. Ezt a kilyukasztós módszert választottam. 

Az eredeti recept szerint hozzávalók:

  • 800 g liszt
  • 200 g biga - erre azt mutatta egy másik videóban, mintha kovász lenne, de azt írja, hogy az előző tésztából kell félretenni egy adagot a következő kenyérhez. Én csináltam egy kenyérlisztes kovászt
  • 22 g só
  • 7 g instant élesztő
  • 800 ml víz
Hozzávalók nálam:
  • 250 g kenyérliszt
  • 250 g víz
  • 50 g kovász
  • 5,5 g só
  • körömnyi méretű élesztő (nem instant) - elfelejtettem mérni sajnos
Negyedelni akartam a hozzávalókat, de látom, hogy a 800 grammnak a negyede nem 250 gramm. Szörnyű, hogy már az osztás se megy...

Szóval előző nap bekevertem a kovászt, kb. 50 gramm kovász + 50 gramm víz + 50 gramm kenyérliszt volt az arány. Másnapra elég jó állapotba került:


A hozzávalókat egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Jó nokedlitészta sűrűségű volt:


Olajat nem írnak, de én azért kicsit beolajoztam a tálat és a tésztát, és egy spatulát is, hogy könnyebb legyen hajtogatni, és kb. félóránként meghajtogattam a tésztát. A harmadiknál már elég jól nézett ki. 

Első hajtogatás után:


Harmadik hajtogatás után:


Ekkor már jó késő este lett, letakarva betettem a hűtőbe. Másnap reggel:


Kiborítottam egy lisztezett deszkára és 3 egyenlő részre osztottam (kb. 190 grammos darabokra). Kicsit formázgattam, hengergettem, de elég nehéz volt, mert lágy a tészta. Abban a fent említett kommentben van egy máltai videó, ott kicsit pizzatésztább állagú a tészta, szépen tudják hengergetni. Szóval valahogy formázgattam, és kilyukasztottam őket, de folyton össze akartak nőni:


Aztán a sütőt előmelegítettem 250 fokra, egy tepsi vizet tettem az aljába, és így gőzösítettem a sütőt. A ftirákat lespricceltem vízzel és betoltam 15 percre. Majd 220 fokra vettem a hőfokot és újabb 10 percig sütöttem.


Amikor megsültek, kicsit megspricceltem őket és bent hagytam a kikapcsolt sütőben 5 percig. Ettől picit felpuhult a héjuk, úgyhogy ezt a lépést ki kell hagyni legközelebb.

Gyorsan felvágtam, és megkóstoltam. Hát, még van hová fejlődni...


Az igazi máltai szendvicset ezután megkenik valamilyen paradicsomszószal, megszórják tonhallal,  szardíniával, kapribogyóval és olajbogyóval, friss paradicsommal és hagymával vagy sült hagymával beterítik. Saláta is kerül bele és nagyszemű bab (nem az a szójabab, amit már mutattam).


De mehet bele bármi, tépett hús (pulled pork), majonéz, jégsaláta, vagy parázson sütött filézett csirkecomb.



Napi cuki pedig egy máltai kakas a Kiabi (áruház) parkolójában, akivel tegnap találkozott Micike:


Máltán bármikor bármi bárhol felbukkanhat. Főleg cicák, de gyakran kakasok is. Meg gyíkok. Meg hordótestű bárányok.


Hát nem megmondtam? 

Nincsenek megjegyzések: