2023. október 30., hétfő

Rántott cukkini a sütőből 2. - Csincsilla receptje alapján

Nemrég készült nálam egy adag sütős rántott cukkini, és ott Csincsilla leírta kommentben, hogy ő hogy szokta csinálni. Amúgy is sok nyugdíjazott cukkini érkezik hozzám a zöldségboltból, és amúgy is ki akartam próbálni előre besózva is, szóval itt a bé verzió. A fotók most kicsit sápadtabbra sikerültek, viszont a cukkini így sokkal jobb lett. Csincsilla gluténmentesen csinálja, én nem ragaszkodtam ehhez, mert szerencsére nekem nem kell.

Hozzávalók 1 főre:

  • 1 db cukkini
  • 3 evőkanál kukoricaliszt (hogy ropogós legyen)
  • 1 nagy tojás
  • a tojásba: tápiókaliszt, fokhagymapor, só, bors
  • 1 bögre zsemlemorzsa (ha kell, akkor gluténmentes, de nem aldis)
Tápiókaliszt nincs itthon, de már beszereztem tápiókakeményítőt, amikor egy óriási bioboltban voltam valamikor június-július táján, egy olyan titkos helyen, ahová csak jelszóval lehet bejutni, és oda Olgi vitt el. Vagyis a jelszó csak ahhoz kell, hogy olcsóbban tudjak vásárolni, bemenni bemehetek anélkül is. Ezeket szereztem be akkor, végre meg tudom mutatni a kincseimet:


A tápiókakeményítőt meg azért vettem, mert Csincsilla kommentelte a kínai csípős-savanyú levesemnél, hogy a profi szakácsuk, Sepsi Balázs szerint a jellegzetes állagot tápiókakeményítővel lehet elérni (a kínai levesnél). Szóval tápiókaliszt helyett most tápiókakeményitőt használtam, de szerintem lehet bármilyen liszt vagy keményítő, mert nem ez a lényeg, hanem hogy a tojás kicsit sűrűbb legyen. Egy fél evőkanállal tettem bele, nem mertem többet.

Az elkészítés: A cukkinit besózni és állni hagyni legalább egy negyedórát, de akár egy napot is állhat a hűtőben. Utána leönteni a levét. Aztán bepanírozni (kukoricaliszt - sűrített tojás - zsemlemorzsa), tepsire sorakoztatni, olajjal meglocsolni (biztos kézzel, gyorsan, szűkítő nélkül, haha, ez nekem nem megy) és 180 fok 25 perc a sütőben. Félidőben megforgatni.

Apró megjegyzés ehhez a biztos kézhez: ma vizet akartam tölteni egy ikeás talpas pohárba. Megindítottam az üvegből a vizet, és azzal a lendülettel, ahogy leérkezett a pohár aljára, az összes ki is fröccsent a túloldalon, beterítette a konyhapultot, a követ, és maradt kb. 1 cm-nyi a pohár alján. Utána letakarítottam a pultot és felmostam a konyhát. Fontos tudni, hogy ez napközben volt, munkaidőben, nem fröcsihez töltöttem a vizet!


Tényleg nem puhultak meg a cukkinirudak a besózástól. Azt hiszem, lehet karikára vágni is, nem csak ilyen rudakra.

Csináltam a rántott cukkinihez hagymás-majonézes krumplit, amit Boritól tanultam. Ez gyorsan megvan: pár szem krumplit megfőztem héjában (nem emlékszem mennyit, mert régebben csináltam, csak azóta nem volt időm írni), mondjuk 3 db kicsi-közepeset. A tálba nyomtam egy adag majonézt (kb. 3 evőkanállal), ebbe elkevertem kicsi mustárt, citromot, porcukrot, őrölt szerecsendiót, majd 2 deci tejfölt vagy lehet, hogy inkább görög joghurt volt, ahogy a fotón a majonéz állagából látom. Ebbe aprítottam egy kis újhagymát és belekarikáztam a kihűlt krumplikat. Vagy félkarikáztam asszem. Ja és most magos mustárt használtam (dijonit), ha jól látom.


Napi cuki a kinyílt sárga krizantémjaim az erkélyen:

Balról

és jobbról

és megint jobbról, művészien

és megint balról művészien.

Ha szép idő lesz, holnap csinálok képet a fehérről is, mert az is kinyílt már. Csak jelzem, hogy a gyömbéremről van új, 2 hónapos szülinapi fotó a saját gyömbér neveléséről szóló fejezetben, és arról is lehet olvasni egy másik fejezetben, hogy mi mindenre jó a gyömbértea.

Na és itt a fehér krizantém is, ahogy ígértem:


Nincsenek megjegyzések: