A fészbuk észrevette, hogy legszívesebben recepteket nézegetek, ezért felkínálta nekem a Szeretem az orosz konyhát nevű oldalt. Ez maradhatott is, a többi százvalahányat, amit kínálgatott, tiltottam. Itt nemcsak receptek vannak, hanem nagyon érdekes vagy vicces novellafordítások és regényrészletek, szép fotók vagy festmények tipikus orosz élethelyzetekről, terített asztalokról, ételekről, városokról, tárgyakról. Annyira érdekelt, hogy éjszakánként megpróbáltam visszamenni az időben a kezdetekig, hogy mindent lássak és olvashassak. Ez elég nehéz egy ilyen oldalon, de azt hiszem, napokig tartó egész esti és éjszakai olvasással már a végére értem, bár kicsit bizonytalan vagyok, mert egyik éjjel (hajnalban) 2019-es posztnál hagytam abba, de másnap már nem lehetett ilyen messzire visszamenni az időben, szóval nem tudom, hogy láttam-e mindent. Lényeg a lényeg, hogy rengeteg receptet mentettem el magamnak, közülük az egyik ez a Sarlottka.
A neve miatt szerettem bele, annyira cuki, na meg amiatt, hogy elolvasva nagyon egyszerű, viszont nekem ezek a gyümölcsös piskóták soha de soha nem szoktak sikerülni, mint tudjuk. Most is úgy jártam, hogy a megadott sütési idő után a közepe még folyékony maradt. Persze ha valakit hibáztatni szeretnék, akkor az a futár lesz, mert pont akkor hívott, amikor a vége felé járt már a sütési idő, csak 13 perc volt hátra, ezért lekapcsoltam a légkeverést, simán sütöttem tovább, hogy amikor lemegyek - mert azért hívott, hogy menjek le a cuccomért, pár perc múlva itt lesz, de nem tud majd leparkolni az óriási teherautóval -, ne égjen meg a torta. Nem tudtam, mennyi lesz az a pár perc, amit lent leszek.
Amikor kóstolási és fotózási szándékkal felvágtam, és kiderült, hogy folyik a közepe, visszatettem újabb 15 percre, de ekkor meg jól kiszáradt. A tűpróba az nem az én műfajom, ezt is tudjuk, de most beleszúrtam a tűt, természetesen abba a részébe, ami jól meg volt már sülve, és nem a közepébe. Így jártam.
Leírom a receptet, hátha megpróbálkozom még vele. Savanyúbb alma lenne jó hozzá, mert a süti nagyon édes. (Igen, nekem mindig minden nagyon édes.)
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl) liszt
- 1 bögre (2,5 dl) cukor
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor (nálam fél csomag)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 3-5 alma (nálam 4 különböző méretű és fajtájú volt)
Viki kapott belőle kóstolót, és azt mondta, hogy finom. Tomi még nem nyilatkozott. Nekem túl édes, de szeretném még egyszer megpróbálni, talán akkor majd kevesebb cukorral és savanyúbb almákkal csinálom. Jó 15 éve volt a blogon egy Nagy Őszi Almatortaverseny, amire ezzel a tortával (és majd a következővel is) szeretnék nevezni. Remélem, nem késtem el!
Abban maradtunk, hogy én bringával hamarabb odaérek a bolthoz, bevásárolok, és addigra ők is odaérnek, és átveszem Amyt, amíg Viki is bevásárol. Kerestem jutifalatokat, hogy le tudjam majd kenyerezni Amyt, amíg el akar tőlem szabadulni, vagy széttépi a pórázt, vagy a többi embert meg kutyát.
De pont, hogy nem kellett lekenyerezni, mert az egész idő alatt akkor volt a legizgatottabb, amikor elővettem ezt az izét, ami nagyon ízlett neki. A többi időben így viselkedett:
Annyi tanácsot kaptam, hogy a többi kutyát kerüljem el, tehát ha jönne valaki, akkor én távolodjak el innen. Jött is egy lány két kutyával, egy pici feketével és egy pici fehérrel, de szerintem ismerték Amyt, mert megálltak a bolt legtávolabbi sarkánál, a kosarak mögött, és ott várakoztak, amíg mi itt, a bejáratnál.
Rengetegen mosolyogtak Amyre, majdnem mindenki. Én mindig nagyon morcos vagyok, ha túl közel jönnek kutyával, vagy ha a bringámhoz túl közel "parkolnak" kutyával, mert félek tőlük. De itt most azt tapasztaltam, hogy lehet mosolyogni is! Érdekes érzés volt kutyásnak lenni abban a pár percben. Főleg egy ilyen okos és jól nevelt kutyával, mint ő. Egyébként végig le nem vette a szemét a bejáratról, csak néha, ha szóltak hozzá mosolygós idegenek, akkor fordult arra, és szimatolt megállás nélkül a levegőbe, mint egy nyuszi. Hát tényleg nem ilyennek képzeltem ezt a helyzetet! Hanem olyannak, hogy két kézzel fogom a pórázt, és igyekszem visszatartani Amyt, hogy ne szökjön el, ne egyen meg kicsi fehér kutyákat (Viki szerint mér? hát lett volna belőle kicsi piros kutya! De összevarrom!), és ne marcangoljon szét mosolygós idegen embereket.
2 megjegyzés:
mennyire cukik vagytok, nem csak az Amy, te is szuperül nézel ki, tessék már hozzáöregedni az állapotodhoz és a korodhoz. Amyka meg egy tündér.
Szerintem a kevert tészták sütési ideje eléggé változhat. Szóval inkább a tésztát kell nézni, nem az órát:) A tűpróba meg mondjuk egy hurkapálca vagy egy picit vastagabb kötőtű, és tényleg a közepébe kell tolni, mert ugye ott tud folyni (én tegnap szilvatortát sütöttem, és a nagyon telerakhattam a piteformámat, és bugyogott ki a szilvalé a sütő aljába, szóval kivettem félkészen. És jól látszott, hogy a széle körben tök jól átsült, de középen még folyt. Meg tűpróba helyett szerintem az is jó módszer, hogy addig sütöd, míg meg nem ég, illetve amekkora barnaságot még el tudsz viselni. Mindez persze nem vonatkozik a browniekra, mert ott pont folynia kell a közepének, hogy szaftos legyen (az egyszerűség kedvéért kevert tésztának nevezek mindent, ami inkább piskóta, és brownienak meg a vajasabb, sűrűbb cuccokat). Egyébként szerintem is tök jól néz ki, és miért is ne lenne finom. Ilyet is kérek karácsonykor. Illetve elég az egyik:)
Köszönöm! Jók a fotók, mert amúgy tesóm anyukájának szoktak nézni 😁
Nagyon köszi az instrukciókat, értem szerencsére! Felírtam a karácsonyi listámra, hogy ezt süssek neked. Viszont a lisztkeverék összeállításához majd szeretnék instrukciókat kérni, vagy körülnézek a blogon, már olyan sokszor leírtad. Lesz még egy almatorta hamarosan, szóval ne kapkodd el a rendelést!
Megjegyzés küldése