2022. augusztus 24., szerda

Utopenec, utopence, utopenci - ecetes, hagymás cseh virslisaláta (krinolinnal)

 

Ezen a nyáron volt még egy mininyaralásom Tahitótfaluban Annánál és Norbinál, ahol nagyon-nagyon jó volt. Megérkeztem (kölcsönkocsival! de jó volt vezetni is!), és leültem egy helyre, majd másnap induláskor onnan felálltam, és a két időpont között, folyamatosan csak jöttek a kaják és a piák, egyik finomabb, mint a másik. Volt kétféle focaccia, az egyik hagymás, a másik félig hagymás, félig paradicsomos. A legérdekesebb az volt, hogy amikor az első elfogyott, akkor Anna csak simán kanállal bekevert egy másik tésztát a szemem láttára, mindenféle dagasztás és egyéb macera nélkül, majd az megkelt, és tényleg focaccia lett belőle. Aztán voltak pácolt húsok, amit este parázson megsütöttünk (az én részvételem az aktív bámulás volt), és ehhez Anna még korábban sütőben megsütött néhány padlizsánt félbevágva, amire görög joghurtot tettünk, és ez is annyira finom volt, hogy azóta kétszer megcsináltam itthon, de képtelen voltam türtőztetni magam, ami kellene a kajafotókhoz, inkább gyorsan megettem. Majd érkezik a recept is, de arra még egy kicsit várni kell. Volt még ez az utopenec nevű cseh finomság is, de nem szafaládéból vagy krinolinból vagy virsliből, hanem valami debreceniszerűségből, és az is isteni volt. 

Kétszer voltunk együtt Csehországban, egyszer 2013-ban, egyszer 2014-ben, és ott minden Original Svejk Étteremben kapható ez a sörkorcsolya. Anna mindig rendelt is belőle, és mindig fel is faltuk.  (Original Svejk étterem egyébként minden városban van több is, hogy melyik az igazi eredeti, azt nem lehet tudni, a lényeg, hogy minél többet ki kell próbálni, hátha rájövünk arra, hogy melyik az. Ha nem jövünk rá, az se baj, mert mindenhol finomakat lehet enni és inni.) 

Aztán Anna utánanézett az utopenec recepjétnek, és gyakran készíti is bulikra, és azt mesélte, hogy kábé csak mi hárman vagyunk, akik ezt megesszük. És most én is ezzel fogok majd villogni Mazsiéknál szombaton a lakásavató bulin. Hát, meglátjuk mi lesz!


Tulajdonképpen ez egy ecetes, fűszeres lében érlelt szafaládé (vagy virsli vagy debreceni, vagy valami) jó sok hagymával. Maga a szó állítólag vízbefúltat jelent, olvastam olyat is, hogy vízbefúlt férfit, vagy vízihullát, ezt csak azért írom, hogy még nagyobb hőssé váljon, aki majd megkóstolja a buliban.

Hozzávalók:

  • virsli, krinolin, szafaládé, debreceni vagy a cseheknél spekácky nevű kolbászka, nálam 2 szál krinolin
  • 1 liter víz (fél liter elég lett volna)
  • 2 dl 10%-os ecet (Nekem ezzel a mennyiséggel kicsit savanyú lett a lé, így még hígítottam vízzel, de a legtöbb recept sokkal több ecetet ír, pl. 1 liter vízhez fél litert. Kóstolgatni kell. Egy helyen azt olvastam, hogy ha nem a cseh spekácky nevű kolbászkával csináljuk, akkor erősebb, fűszeresebb lében kell pácolni.)
  • 2-3-4 evőkanál cukor (nálam most 4 volt)
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 5 db babérlevél
  • 3 teáskanál só
  • 2 fej hagyma
  • esetleg uborka, paprika, és még sokféle zöldséghozzávalót olvastam
Az az igazság, hogy a fűszerezés minden receptben, amit találtam, eltér. Anna is csak azt a tanácsot adta, hogy kóstolgatni kell. Ami biztos, hogy kell bele babérlevél, só, ecet, cukor. Az én üvegemhez és Anna saját mennyiségéhez is elég volt fél liter vízből készült páclé, én most eltettem a maradék lét, majd kitalálom, hogy mi lesz vele. A lényeg, hogy nem lehet pontos adatokat megadni, először ki kell próbálni, aztán a következőt finomítani, és megint és megint, szerintem ahányat csinál az ember, annyiféle lesz, és mind jó. (Remélem!)

A krinolinokról lehúztam a műanyag bőrét, derekuknál félbevágtam őket, majd ezeket a feleket hosszában elnegyedeltem. A hagymákat felkarikáztam (volt egy fél lila is), a paprikát és a kígyóuborkát felcsíkoztam. Nem kötelező a kígyóuborka, lehet másmilyen is. A zöldségeket egy tálban kézzel jól összeforgattam. Rétegesen leraktam az üvegbe a krinolindarabokat és a zöldségdarabokat, és a végén leöntöttem a kihűtött fűszeres lével. 5 napig fog érlelődni a hűtőben, ekkor fog kiderülni, hogy hogy sikerült. Megírom!

KIEGÉSZÍTÉS: Mazsi lakásavató bulijára vittem szombaton (pontos dátum az utókor számára: 2022.08.27.). Szerintem nagyon finom lett, a családból is majdnem mindenki megkóstolta, de sajnos nem ájultak el tőle. Azt mondták kábé, hogy finom, de hát ez egy krinolin, és mit keres az ecetes lében? De azért elgondolkodtató, hogy a házigazdák gyorsan eltették a hűtőbe, pedig ha hagyták volna a vendégek előtt, több fogyott volna belőle. Lehet, hogy azért rakták el, mert nekik bejött? Hmm. 🤔

Napi cukinak pedig Amy, amikor láthatóan rossz néven veszi, hogy valaki lemásolja a ruháját:


Igaza van, miért kell utánozni?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért raktak el mindent mert még kezdő vendéglátók és 40 fok volt a lakásban és féltek, hogy megrohad minden! De ma (2022.09.03) elfogyott minden és jelentjük nagyon ízlett!! (mazsi)

Andi írta...

Nagyon jó kis vendéglátók voltatok, ügyesek, figyelmesek, csak az utopenecet ki kellett volna tenni, hogy egyék a vendégek, de mindegy, nekem az is jó, hogy tik megettétek ügyesen. És az a legjobb, hogy ízlett, úgy örülök!

csincsilla írta...

hát, ez a vízihulla nekem sem lenne a kedvencem, bocsi, a hagymás heringért sem vagyok oda (DT viszont igen), de nem kap. De csak egyétek.
viszont az eb édes, és a másoló is, sőt, a harmadik is:))

Andi írta...

Én a harmadikat észre se vettem... jellemző.

DT-nek szívesen csinálok vízihullát, ha szeretné! Bármikor! Örömmel!