2022. december 27., kedd

Karácsonyi sütik 2022.

 
Ezt a gyönyörű üveget Vikitől kaptam, és tele is volt, jól is állt neki!

A karácsony előtti héten szokás szerint megkezdődött a sütisütési őrület. Rengeteg már megszokott, és még több vadiúj sütivel készültem fejben, de nem mindegyiket sikerült megvalósítani, mert nagy versenytársam, a testvérem kicsit belehúzott, és csinált bejglit, mézes krémest, zserbót, persze óriási tepsikkel, és ezek mellé már csak apróságokkal tudtam villantani, mert féltem, hogy ennyit nem fogunk tudni megenni. Szerencsére cukorra nem kellett vadásznunk, mert azt már tesóm tavasszal betárazta a Nagy Bodzaszörpkészítő Időszakban, így azzal bőven el voltunk látva, és a lisztkészlet is időben fel volt töltve, de azért érdekelnének mások tapasztalatai. Ez egyébként elképzelhetetlen volt számomra, hogy ilyeneket kell még megtapasztalnunk, hogy nincs liszt, cukor, benzin, szerencsére fűtés nálunk volt rendesen. Emlékszem, régről arra, hogy ilyen nagybevásárlós időszakokban, de még a hétvégi (szombati) bevásárláshoz is, az utcán állt a sor a bolt előtt, hogy kosárhoz juthassunk, és hát ami bent volt, az a választék, viszont izgulni kellett, hogy jut-e nekünk is mindenből. Hagyjuk is ezt, mutatom a sütiket!

Egy ideje már én is a Csincsilla által kikísérletezett új linzertésztával csinálom a karácsonyi linzereket, nekem is nagyon bevált, nincs velük semmi szívás, nagyon könnyen nyútjható és szaggatható, és tényleg bármennyiszer lehet újragyúrni és alálisztezni, a kisült süti ugyanolyan finom. Készítettem kicsi linzereket, nagyobb islereket és virág formájúakat is. Ezek itt fenn a kis falatnyi méretűek, lent pedig a nagyobbak, amiket islernek nevezek.



Hozzávalók a tésztához:

  • 22 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor (nem tudom, itt porcukor kéne? én nem azt használtam)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat (ezt kihagytam)
  • 35 dkg liszt

Az elkészítés a marcipános islernél olvasható. Persze dupláztam az adagot, mert ajándékba is adtam belőlük, olyan szépek lettek.

Csináltam megszokott virágformájút is, ami nincs becsokizva és látszik a baracklekvár gyönyörű színe. Amik be voltak porcukrozva, azok mentek ajándéknak, fogalmam sincs, hogy ezeket miért nem szórtam meg, tök jól áll neki a procukor.


Ideírom azért a régi receptünket, ezt is Csincsillától tanultam, naná. Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • néhány kanál hideg víz
Az elkészítés itt és itt olvasható, de ezzel a tésztával a kapcsolatunk vége felé már nem voltam túl jóban, nagyon nehéz volt nyújtani, és sütés közben összementek a virágocskák. Viszont ha karácsonyi linzer receptet kerestek a neten, tuti, hogy ezzel a recepttel fogtok találkozni. (Mármint nem a miénkkel, de egy ugyanilyennel.) Szerintem az előzőt használjátok!

Természetesen pepperkakort (svéd mézes sütit) is sütöttem, mindig ezzel nyitom a karácsonyi szezont. Ennek az illata megadja az alaphangulatot a lakásban, rendszerint december elsején már megsül az első adag, aminek nagy részét a Mikulásova átszállítja Tomához, és lehet nekiállni a második adagnak. 


Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg margarin (nálam vaj)
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor (vagy darált barna cukor, most porcukrot használtam)
  • 10 dkg méz
  • ½ evőkanál őrölt fahéj
  • ½ evőkanál őrölt szegfűszeg
  • ½ kiskanál szerecsendió
  • ½ kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 4 dkg kakaó
Az elkészítést már leírtam itt, és szeretném külön kiemelni, hogy sütés előtt egy kicsivel hamarabb elő kell venni a tésztát a hűtőből, mert különben nagyon kemény és nehéz (vagy lehetetlen) nyújtani

Kaptam tesómtól 3D-s sütiformákat, ki is próbáltam, hát mit mondjak, nem lett az igazi:


Ezek különböző trükköknek köszönhetően állnak meg a lábukon, de valójában nem álltak meg. Réka azzal vigasztalt, hogy adott egy tuti kekszreceptet, amivel nem fog változni a süti formája és mérete a sütéstől, azzal még ki fogom próbálni ezeket a formákat.

Csináltam még sóskaramellás szaloncukrot is, amit majd egy önálló bejegyzésben megírok:


És sütöttünk Olgival Marlenkát is, de ennek egyelőre csak a tésztája van kész, mert itt adtam fel a süticsatát. A lapok megvannak, és Olgi szerint pár hónapot is kibírnak így, akár márciusban is befejezhetem. Tudom miért mondta a márciust, mert akkor van a szülinapja! 


Terveztem még Joulutorttu-t, finn karácsonyi sütit, meg is vettem hozzá mindent, úgyhogy még januárban folytatódni fog a karácsonyi sütikről szóló bejegyzés.

Tesóm bejglije (ezt a receptet szokta használni):


És a mézes krémese (amihez a kiindulópont ez a recept, de már nem így csinálja, egész regényt írtunk már a mézes krémesről, ami idén is újabb tanácsokkal bővült):


És itt van Csincsilla mézes krémese 2018-ból és 2016-ból, és ez pedig Beáéké

Napi cukinak meg a törölközőkutyák, amiket a gyerekeknek csináltam Réka segítségével:


Émike azt hitte, ezek az ő játékai, és le is kapta őket az asztalról, de aztán megmentettük őket. Nem tudom, hogy lehetne egy olyat csinálni neki, ami nem veszélyes rá, mert nincs mit leszedni és lenyelni róla.

És ha már Amy szóba került, itt van nektek egy karácsonyi változat. Mindenhogy gyönyörű, de ilyen háttérrel és ilyen fotóssal különösen:

2 megjegyzés:

fortissimo írta...

Ohh hát nagyon ügyes konyhatündérek vagytok, gratulálok! És BUÉK is :)

Andi írta...

Nagyon köszi, Fortissimo, és neked is boldog új évet!