2023. április 14., péntek

Képregény a csíráztatásról 4. - lucernacsíra

 

Megint vettem többféle magot csíráztatni, a szokásosokon kívül a lucernamag volt az egyik újdonság. Kicsit megijedtem, amikor a zacskóra írva azt a szót láttam, hogy zsázsacsíra, mert megfogadtam, hogy soha többet nem fogok zsázsát csíráztatni a zselés anyag miatt, ami körülveszi a magokat, ha víz éri őket.


Nem tudtam, hogy ez valami sajtóhiba lehet-e, vagy a lucernamag ugyanolyan-e vagy esetleg ugyanaz-e, mint a zsázsamag, ezért megint ráfeküdtem a zsázsatémára, találtam jó sok okosságot, és betettem a zsázsacsíráztatós bejegyzésembe ezeket a linkeket. Az egyik videóban egy kísérletet végeztek a zsázsacsírával: Az első esetben áztatták (ezt ki kellett dobni, mert a kollagénből ugyanúgy kocsonyás anyag képződött, mint nálam is, le se lehetett szűrni). A második esetben keverték a zsázsát lucernamaggal, ezt is áztatták, ez kicsit jobban sikerült, de ugyanúgy beleragadtak a csírakezdemények a kocsonyába, mint nálam. És a harmadik esetben nem mosták meg a magokat és nem áztatták, csak szárazon beleöntötték az emeletes csíráztató edény fölső részébe és naponta hatszor-nyolcszor spriccelték. Ez az egy kísérlet működött.

Ezért ijedtemben a lucernamagot én se áztattam be. Viszont így elég hosszú ideig tartott a csíráztatás, lassan fejlődött a növényke, nem is csináltam fotót róla minden nap.

1. nap: Áztatás nélkül mentek a magok (1 teáskanálnyi) az edénybe


5. nap: Még mindig nem lehet betakarítani

9. nap: Betakarítás


Ennyi lett az 1 teáskanálnyi lucernamagból. Nincs semmi különös íze, a legjobban a fűre hasonlít, de a friss íz bejött nekem. Nem biztos, hogy veszek még lucernamagot máskor is, mert jobban szeretem a karakteresebb ízeket. Füvet találok a réten is.


Amy megint volt napköziben, és ilyen jó portré készült róla


Ez pedig egy jól elkapott pillanat, nagyon szépek, ahogy összecsapnak, és jobbra lent Lufi, a szálkás szőrű tacsi is nagyon cuki, ő Amy legjobb barátnője, és most féltékenyen figyel, mert nem vele játszik Amy.


És itt pedig Penny kertészkedni tanul, bár szerintem kicsit közelről nézi a tévét, lehet, hogy szemüveg kéne neki. De hogy még angolul is tud, azt nem gondoltam!


Szeretem, ha egy cica továbbképezi magát, és főleg ha kertészkedni tanul, mert még az is lehet, hogy szükségem lesz rá. Az úgy lesz, hogy én fogok csíráztatni, ő meg ültet. 

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörűek a csíráid már megint. én ezt biztosan szeretném, ha alapvetően nincs íze, mert utálom, ha van. mármint íze. de valahogy lusta vagyok a csíráztatáshoz.
Amyke és a bandája pedig csodaszép. nálunk is kertészkedik a Gyuri, de nincs benne köszönet, sajnos. remélem, Penny cica ügyesebb és hasznosabb lesz.

Andi írta...

Nincs íze, és pont annyi meló van vele, vagy még annyi se, mint egy fermentálással. A retekcsírának retekíze van, a borsónak borsóíze, a zsázsacsírának tormaíze, a többinek meg csíraíze.

Igenis tessék megköszönni, ha segít kertészkedni Gyuri!

Andi írta...

Ja, és ennek volt csak fűíze, ezt kihagytam.