2022. február 16., szerda

Gombaleves egyszerűen


Még mindig a fotózáson pörgök, annyira jónak képzeltem az új képeket, hogy gondoltam, elájultok tőle, és valamennyire nekem is tetszik, de nem lett elég éles, nem tudom mit rontottam el. Azért fényévekkel jobb, mint amiket eddig csináltam, nagyon jót tett a 14 nap 7 fotó kihívás.

Van már gombaleves a blogon, de az rántással készült, ez pedig nem. Nem azért kerülöm a rántást, mert az nem egészséges, vagy nem divatos, hanem mert nem vagyok jó benne, vagy sűrű lesz a kaja, vagy túl híg. És a csomósságról ne is beszéljünk. Egyébként akkor szoktam gombalevest főzni, ha megmarad a gomba valami más kajából, és nem akarom kidobni. Meg akkor kívánom meg igazán, amikor hideg, szeles vagy esős idő van kint, és ha átfagyva hazaérek, ez az egyik legjobb dolog, ami történhet velem, befalni egy tányér jó forró és fűszeres gombalevest. Garantáltan kimelegszem tőle. De most elsősorban a fényképezés miatt csináltam.

4 nagyobb fej csiperkét felkockáztam. Egy szál újhagymát apróra vágtam, kicsit megdinszteltem olívaolajon (kacsazsíron is szoktam). Megszórtam piros paprikával és felengedtem kb. 1 liter vízzel. Beletettem a gombát, és jól megsóztam, még jobban megborsoztam. Egy kis pohár tejfölben elkevertem 1 csapott evőkanál lisztet, és ezzel behabartam a levest. Kóstolás, sózás, borsozás. 1 tojásból csináltam nokedlit, ezt beleszaggattam a levesbe. Végül 1 csokor petrezselymet felaprítottam, félretettem a tálaláshoz egy kicsit, a többit beleszórtam a levesbe. Kb. 3 tányérnyi adag lett belőle.

Napi cukinak pedig Zora, amint segédkezik a fotós tanfolyamunkra a képek készítésében. Réka szerint úgy segített, hogy amikor jó lett volna, hogy besétáljon a képbe, akkor elrohant madarakat kergetni, amikor pedig nem kellett volna, akkor belegyalogolt. A téma az utcarészlet volt, és a képet úgy kellett elkészíteni, hogy hangsúlyosan megjelenjen a perspektíva. Csodálatos képek készültek, de azokat most nem mutatom meg, csak a fotóssegédet.

Itt pl. nem kellett volna feltűnnie a képen:


És itt sem.


Ahogy itt sem. 


Ezen a képen nemcsak Zora az érdekesség, hanem az, hogy a padon egy vörös rózsát felejtett valaki. De az is lehet, hogy ott hagyta szándékosan valami okból. Réka is és én is kitaláltunk hozzá egy-egy sztorit. Réka története, hogy annyira el voltak foglalva egymással, hogy mikor elindultak, a lány ott felejtette... Vagy nem jött el a lány, és a fiú egyszerűen ott hagyta, hogy ne emlékeztesse a csalódásra... Szerintem meg összevesztek. Valakinek valami ötlet még? Mi történhetett?

Na és itt már Zozi a fotó témája. Pontosan tudja, hogy kell beállni (beülni) egy fotóhoz. Majd megpróbálom eltanulni tőle.

2 megjegyzés:

mazsolla írta...

a habarás mikor történik? rögtön miután felforrt a gombás víz?

az én sztorim pedig, hogy most volt valentinnap, és randiztak és romantikáztak a dunaparton, de közben be is csíptek, és a buli hevében elhagyta a lány a rózsáját.

Andi írta...

Ez a legjobb sztori!

Igen, rögtön habartam, mert a gombának nem kell sok idő, és amíg a nokedlit szaggattam, addig is tovább főtt. De lehet 5-10 perc múlva is.