2022. február 8., kedd

Mogyoróvajas mentes keksz

 


A lényeg a jobb alsó sarokban. Egy ideje irtó sokat kávézunk, legalább kétszer naponta, ha megtehetjük. A legjobb lenne svéd mintára mindig egy jó nagy süti is mellé, de hát errefelé beérjük egy kis keksszel is. Reggelente, míg DT megcsinálja a kávét (sokkal jobbakat csinál, mint én), odacuccolok az üvegdobozba a kávézáshoz. Nekünk két keksz, amíg volt belga csoki, abból is egy (sajnos elfogyott!!!), meg hát a kutyának a töpis üveg. Zsuzsika gyakorlatilag teljesen süket, nem is lát jól, egyébként is irtó sokat és mélyen alszik, de a kávézásokhoz valahogy mindig betoppan. Bögrét ugyan nem, de nasit kap. Kávézunk, és közben, ha szerencsénk van, bámulhatjuk a falánk és rohadt rendetlen madarainkat, a kőkorszaki meggyvágóékat a csízzel (vagy mivel). Az elképesztően disznó módon étkező rigókat, a helyes kis cinkefelhőket. Meg szokott még jönni az óriási szajkó, meg még jó pár fajta, aminek még a neve sem jut eszembe, pedig már így is kész ornitológus lettem. Elég helyesek. És ugyan jó mulatság már kora reggel az egekbe nyomni a vércukrunkat, azért kicsit jobb a lelkiismeretünk, ha egy alig cukros kekszet eszünk. Mondjuk, én szeretek egy-két szem töpit is tolni keksz helyett (csak az epém miatt, legyen már neki is jó), de most nincs itthon finom (Zsuzsika szerencsére megeszi mindegyiket, nem megy pocsékba).

A keksz pedig a világ legegyszerűbb dolga. 

Hozzávalók:

fél üveg crunchy mogyoróvaj (kb. 210 g)

10 dkg étcsoki apróra vágva

3 evőkanál kókuszliszt

2 tojás

só, vanília

Mindent összekeverek, hagyom állni egy negyedórát (hogy a kókuszliszt duzzadjon meg egy kicsit). Utána vizes kézzel kigombócozom, sütőpapíros tepsire rakom, villával lenyomkodom. Nem túl laposra. Aztán 190 fok, olyan 20-25 perc, nekem, de itt elég vacak a sütő. Sülés közben csobog belőle ez-az, de nem kell tőle megijedni, ha kivettük, és kicsit hagyjuk hűlni a papíros tepsin, szépen visszaszilárdul minden, aminek kell. Ebből a mennyiségből 24 darab lesz.


Napi cukinak meg ez. A kép bal alsó sarkában egy cserépkályha kis padkája látszik. This is the.






1 megjegyzés:

Andi írta...

Hát tudtok élni! Ha megyek, viszek egy madárhatározót neked, mert úgyis jövök egy halom pénzzel. A keksz tényleg egyszerűnek tűnik, még az is lehet, hogy kipróbálom.