Én meg elmentettem régebben ezt a Liszt kisokost magamnak, amiben jó sok okosság van, gondoltam, akkor most innen kiírom, ami érdekelhet minket, hátha ez is segít valamennyit. (meg persze azért, hogy a szép kenyereimet tudjam mutogatni. Bár a szép üvegeimben lévő szép lisztjeimet is mutogathatnám, ha nem lennék lusta lefotózni.) Remélem, majd Csincsilla is ír egy részleteset erről a témáról, neki jó sok tapasztalata van a mentes lisztekkel.
És egy nagyon különleges perspektíva játék közben:
Na, akkor a lisztek:
Búza finomliszt (BL 51, BL 55): sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintához, kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez.
Kenyérlisztek (BL 80, BL 112, BL 160) kenyerekhez.
Rétesliszt (BL 50, BFF 55): pogácsához, piskótához, réteshez, nokedlihez és nudlihoz. Paprikás lisztbe forgatott húsok, halak sütésénél is ezt érdemes használni.
Grahamliszt (GL 200): a reformtáplálkozásban közkedvelt, általánosan használható liszt.
Búzadara: sűrítésre, daragaluskához, tejbegrízhez, túrógombóchoz, vagy gyümölcsös töltelékű réteseknél a töltelékhez keverve felszívja a keletkező lét.
Búzakorpa: ezt nem írja, hogy mire jó, erről az jut eszembe, hogy korpa közé keverednek a disznók, de majd valaki hátha felvilágosít, hogy mikor vagy mire használja.
Durumliszt: kitűnő tészták készülhetnek belőle. (Ez ugye nyugger-terv, hogy tésztákat fogok gyártani, pl. spagettit is.)
Tönkölybúzaliszt (TBL 70, TBL 300): én most kenyérhez fogom tenni, ha eljutok addig. A lisztet már megvettem.
Tönkebúzaliszt: főként kenyeret és egyéb pékárut készítenek belőle, de felhasználják tészta- és sörgyártásra is.
Királybúzaliszt (KBL 120): kenyérsütéshez használható, és nem kell másfajta liszttel keverni.
Alakor liszt: Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle (bár én még sosem hallottam erről, de persze ez semmit nem jelent). Sok helyen inkább rizshez hasonlóan főzik, vagy kását készítenek belőle, mivel kenyérkészítésre kevéssé alkalmas.
Rozsliszt (RL 60, RL 90, RL 125, RL 190): a rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni kenyérsütésnél.
Árpaliszt: lepénykenyérhez.
Gluténmentes lisztek
Zabliszt: sütéshez, főzéshez, kenyér és péksütemények vagy krémek készítésére, ételek sűrítésére. Kenyér vagy más pékáru sütésekor a sikérmentes zablisztet érdemes sikért tartalmazó más liszttel keverni.
Kukoricaliszt: mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához, puliszkához és prószához. Kis mennyiségben kenyérhez is lehet adni. Édes süteményekhez is jó. Arra kell figyelni, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert frissen édeskés ízű, kellemes illatú, de az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.
Burgonyaliszt: finom sűrítőanyag bármilyen főzelékhez.
Rizsliszt: kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez más lisztekkel kell keverni. Jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta és krémleves is készülhet belőle. Szószok sűrítésére is jó. A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség hozzá tojásra.
Kölesliszt: sós és édes ételekbe is illik, főzelékek sűrítésére a búzaliszthez hasonlóan lehet használni.
Tápiókaliszt: főzelékek, pudingok sűrítésére, emellett a pogácsákhoz, zsemle tésztájához adva ropogós kérget biztosít sütéskor.
Cirokliszt: tökéletes alternatíva a búzaliszt helyettesítésére, palacsinták, kenyerek, sütemények készítéséhez. Használható önmagában vagy más lisztekhez keverve is.
Hajdinaliszt: ebből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.
Burgonyaliszt, burgonyapehely: levesek és szószok sűrítésére, burgonyás kenyér sütéséhez is jól használható.
Maglisztek (mandula, mogyoró, lenmag, gesztenye, tökmag stb.): süteményekben, esetleg kenyérhez adva, mint adalékok kiválóan használhatók.
Napi cukinak pedig megint a Win-win Zone napköziből egy kép, ahol középen Lufi pózol, mellette, de azért kissé előrébb egy fél Amy néz nagyon okosan és büszkén:
Ugyaninnen (a napköziből) egy gyönyörű Amy-fül és egy csodás Lufi-pocak:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése