2023. június 13., kedd

Csirkés újkrumplisaláta - nyaraló Amyvel és a blogunk 15. szülinapjával

 

Hát ez nem egy recept lesz, hanem csak figyelemfelhívás, hogy újrkumpliszezon van! Mostanában divatos úgy írni, hogy szezON. Nagyon elmés, csak már kicsit elcsépelt. Nem baj, csépelem tovább én is. Szóval itt egy sima salátáról van szó, amiben van újkrumpli is. Meg még egy csomó minden. A csirke helyett lehetne tonhalat használni, én is arra készültem eredetileg, de nemrégiben főztem isteni tonhalas tésztát, és most valahogy azt nem kívántam sajnos. Pedig az mennyivel kevésbé elcsépelt lenne, mint a sült csirkelmell. Mindegy, most elcsépelős fázisban vagyok.

Hozzávalók 1 személyre, 2 étkezésre:

  • pár szem apró újkrumpli
  • 1 csirkemell vagy filézett csirkecomb vagy tonhalkonzerv, vagy baconszalonna, vagy akár el is hagyható a hús
  • egy maréknyi vegyes saláta (most Venezia salátakeverék volt)
  • 2 tojás
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 2-3 kávéskanál kapribogyó
  • só, bors, friss bazsalikom
A krumplikat vízben megfőztem. Lehetett volna, hogy megsütöm a sütőben, de ennyiért nem akartam beizzítani, úgyhogy inkább megfőztem vízben. A csirkét 3 egyáltalán nem egyforma szeletre vágtam, kicsit kiklopfoltam (ez elmaradhat), sóztam, borsoztam és olívaolajon egy serpenyőben először megpirítottam mindkét oldalát, aztán picike vizet aláöntve megpároltam (kb. háromszor öntöttem alá 2-2 kortynyi vizet). Amikor a csirkék elkészültek, melléjük dobáltam a főtt krumplikat és azokat is átpirítottam a szeletekkel.


Egy mélyebb salátástálban elrendezgettem a zöldsalátát, rá az újkrumplit falatnyi darabokra vágva, a koktélparadicsomot elfelezve, rátépkedtem a húst, megszórtam kapribogyóval (lehet olívabogyó is mellé vagy helyette), itt kellett volna friss bazsalikomot hozzákeverni, de ezt elfelejtettem, úgyhogy csak a végén pótoltam.

Közben összeállítottam az öntetet, amihez a hozzávalók:
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 teáskanál mustár (dijoni magos mustár volt, de bármivel jó)
  • 1 gerezd fokhagyma (helyett egy csipet fokhagymagranulátum, habár még ettől is rosszul tudok lenni sajnos)
  • kicsi citromlé (fél citrom leve, vagy kevesebb)
  • csipet só
A fentieket egy szép kis üvegbe tettem, összeráztam és kész.


Amikor eddig eljutottam, a krumplifőző láboskába tettem 2 tojást (amit a főzés kezdetekor már kivettem a hűtőből, tehát nem voltak teljesen hidegek), a tojásfőző tojásomat, vizet és sót.


Ezzel a módszerrel addig kell főzni, míg a tojásfőző tojás be nem sárgul a MEDIUM jelölésig. Itt egy kicsit továbbment a fotózgatás miatt:


Többször teszteltem a módszert és mindig tökéletes lett, a sárgája krémesen folyik, és semmi fehérje nem marad nyers körülötte. Ezek amúgy elég nagy tojások, kisebbel még nem teszteltem.

Félbevágtam a tojásokat, elrendeztem szépen a salátán, meglocsoltam az öntettel, és lehet enni.


Viki és Amy pedig megkezdte jól megérdemelt szabadságukat, és elutaztak a Margitszigetekre. Itt először megnézték, milyen istenien áll Amynek a virágos rét:


Aztán pózoltak egy kicsit itt:

ott:


és amott:


Mindenhol nagyon okosan tud nézni és még gyönyörűséges is! Na és aztán meglátogatták a kacsákat


és az őzikéket is:


És végül kitekeredett testtartásban pózoltak még egyet. Mert még ez is jól áll neki.


Itt már erősen halszagúak voltak, mert közben úsztak a tengerben Dunában egyet. Na, hát így kell(ene) élni mindennap!

Néhány további újkrumplis kaja a blogon:
- Újkrumpli zsenge borsóval, újrépával és sok zöldfűszerrel, ezt is Csincsilla készítette hús nélkül
- Újkrumplis serpenyős egytál, erre emlékszem, hogy nagyon finom volt, kicsikét hasonlít erre a mostanira

Nem mellesleg 2008. június 13-án (pénteken) írtuk első bejegyzéseinket a blogba, ennek akkor ma van pont 15 éve! Csincsilla egy cseresznyés klafutival indított, én pedig eperlekvárral. Csincsilla első mondata ez volt: "Irtó rondák a fényképek, de ki akartam próbálni, hogy milyen képeket csinál a telefonom, hogy ne kelljen kínlódni a fényképezőgéppel, de akkor megállapítom, hogy szarokat.", az enyém pedig ez: "Uhhh, hát akkor kezdem." 

2 megjegyzés:

csincsilla írta...

istenien néz ki, bármikor bármennyi jöhet belőle. micsoda édes kis tojásfőző tojásod van, ez honnan a szöszből??????? nagyon irigykedem.
Amyke meg szebb, mint valaha.

Andi írta...

Én a Wishről rendeltem, de találtam neked itthon is:

https://ixen.hu/konyhai-idozito-tojas-fozesehez-idozito-tojas?gclid=EAIaIQobChMIqoGClKTF_wIVhgiLCh0OpQfWEAQYASABEgInZPD_BwE

https://webszazas.hu/termek/konyhai-idozito-tojasfozeshez-idozito-tojas/?utm_source=google_ads&utm_medium=cpc&utm_campaign=google_shopping&gclid=EAIaIQobChMIqoGClKTF_wIVhgiLCh0OpQfWEAQYAiABEgIEevD_BwE

https://www.emag.hu/zola-tojas-idozito-fozesi-kemenysegjelzovel-hoallo-piros-zk11523qws49/pd/DPVSCXMBM/?cmpid=86747&gclid=EAIaIQobChMIqoGClKTF_wIVhgiLCh0OpQfWEAQYBCABEgLHRfD_BwE

Remélem, nem tiltanak le a linkek miatt.