2022. május 31., kedd

Gyömbértea, a mindenre jó csodaszer

 

Sokan nem szeretnek teázni, ilyen például az én családom is. Nem csoda, a teaivás legtöbbünket a gyerekkorban betegségek idején kötelezően belénk töltött cukros-citromos teákra emlékezteti, a hozzá tartozó gyógyszerízzel, lázízzel, félelemízzel. Nekem is sokáig ellenérzésem volt a teákkal, de ha megpróbálod közben belehelyezni magad egy általad kitalált sztoriba, például, hogy az angol királynő ötórai teázásán vagy, de lehet mást is kitalálni, akkor valamennyire meg lehet szeretni ezt a szokást. Nekem az Agatha Christie regények segítettek, ott mindennek olyan isteni hangulata van, így a teázásnak is, hogy muszáj volt erőltetnem. 

Ráadásul utálom a gyógyszereket, ezért minden felmerülő bajomra gyógyszermentes megoldásokat próbálok keresni, például gyógyteákat. A gyömbértea annyi mindenre jó, akármilyen bajomra kerestem, előbb-utóbb nála kötöttem ki. És én is mindenkinek ezt ajánlom – akár kérdeznek, akár nem –, ha puffadásra, hányingerre, gyomorbajokra, hasfájásra, böfizgetésre, pukizgatásra, megfázásra panaszkodnak. Én ezeket a gyógyteákat ízesítés nélkül iszom, nekem így jobban bejön, de lehet tenni bele citromot, narancsot, cukrot, mézet, fahéjat, szegfűszeget, mentát, vagy valamilyen más, gyümölcsízű teával együtt leforrázni. Így lehet lassanként megszokni az ízüket. Mert meg kell szokni, elsőre szerintem senkinek nem finomak. Bár a gyömbér nekem elsőre is bejött.

Hozzávalók egy csészéhez/bögréhez/pohárhoz: 😎

  • 1 cm-es friss gyömbérdarab
  • forró víz

Sokféle elkészítési mód van a neten, én így csinálom, mert ez a legegyszerűbb: a gyömbérgyökeret megpucolom, feldarabolom, majd forró vizet öntök rá és állni hagyom. Van, amikor forrón iszom, és van, amikor hidegen. Ha sokáig ázik, akkor nagyon tud csípni, de úgy se rossz. Van amikor citromot is teszek bele, de ez elég ritka. 


És most az okosságok:

A gyömbérteának többféle gyógyhatása van, a hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. (Hurrá! Bár ezeket a hatásokat még nem észleltem magamon, de jó tudni!)

A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is. (Hoppá, ezt nem tudtam!)

A friss gyömbért vagy a gyömbérteát régóta használják megfázásra, koleszterinszint-csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrögképződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. (Jó lenne, ha tényleg csökkentené a koleszterinszintet, bár lehet, hogy ahhoz annál rendszeresebben kéne innom, mint teszem.)

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre. A hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják fájdalomcsökkentésre. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos.

Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeinket is. (Nem vettem észre ilyen gyógyhatást...) A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam. 

Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat és szerepet játszik az influenzavírusok elpusztításában. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 

Na, hát ez csak néhány dolog, amire jó a gyömbér. Az okosságokat innen vettem. szerintem ne keressetek rá, mert újabb és újabb csodatévő tulajdonságait fogjátok találni.

És ha már ennyi szó esett a hasbajok gyógyításáról, de legfőképpen Csincsilla kérésére most jönnek a cuki, egészséges pocakok. 

Először is szépséges Amy-pocakok minden mennyiségben:





És most cuki cicapocakok Pennyről:



Sajnos Winstonról még nem érkeztek pocifotók, de a csapatom nagy erőkkel dolgozik a megoldáson.

Ha rólam készülnének ilyen képek, nem tudom miért, de nem érezné senki, hogy milyen cuki vagyok. Őket meg meg kell zabálni, annyira tündériek ezekkel a pózokkal és hasakkal és szőrmóksággal és élvezkedéssel. 

FRISSÍTÉS!!! Ha már Agatha Christie krimikről volt szó korábban, akkor most ahhoz kapcsolódóan megérkezett Fekete Paca, a titokzatos kém, avagy Winston is, macifejű gazdája ölében:


Remélem, elégedett vagy, Csincsilla!

7 megjegyzés:

mazsolla írta...

mostmár tényleg ki kéne próbálnom a gyömbért.... elég sok tünettel rendelkezem amikre jó, nemtom mi tart vissza. (pedig már a teát is szeretem...illetve egy márkát csak, de azt 10 éve iszom majdnem minden nap vihi)

Andi írta...

Szerintem az tart vissza, hogy olyan nehéz beszerezni egy darab gyömbért... 😂

mazsolla írta...

igen, igazad van!!! :D

mazsolla írta...

elég durva amúgy ez a képsorozat....

Andi írta...

😂😂😂

csincsilla írta...

azt az élet! hát egyik gyönyörűbb, mint a másik. bár minden kívánságom ilyen gyorsan és ilyen jól teljesülne.
és én is vérlázítónak találom, hogy az én hurkáim korántsem ilyen cukik, sőt. talán szőrt kéne rá növeszteni.

Andi írta...

Jó ötlet, próbáld meg!