2024. június 4., kedd

Gyökérkenyér - kovásszal

Már biztos halál uncsi ez a sok kenyér, de muszáj volt ennyit sütnöm, mert Micikétől kaptam egy csomó isteni olasz felvágottat, amikor itt járt, és emiatt teljesen kifogyott a kenyérkészlet a mélyhűtőből. Majdnem bolti kenyeret kellett vennem, de aztán végre az időjárás is kedvezett (lehűlt a levegő), és süthettem minden nap kenyeret. (Csak feljegyzem ide, hogy a Salame Napoli volt a kedvencem.)

Ezt a kovászos gyökérkenyeret új felfedezettemnél, Zsombinál találtam, de ő ezt nem próbálta ki, csak leírta a receptet. Az élesztőset próbálta, és az nagyon jól néz ki, óriási lyukak vannak a kenyerében, az lesz a következő, amit megpróbálok.


Hozzávalók:
  • 240 g búza finomliszt (BL55)
  • 200 g kenyérliszt (BL80)
  • 1 kávéskanál só
  • 40 g aktív kovász (én 80 grammot tettem, mert keveselltem a negyvenet, meg mert annyi kovász maradt)
  • 320-330 g szobahőmérsékletű víz
A kovászt a tészta bekeverése előtt kb. 8 órával meg kell etetni, hogy megfelelően aktív legyen. A liszteket a tálba szitáltam, összekevertem a sóval, majd hozzáadtam a kovászt. 

Folyton variálok a kovásszal, most nem is tudom milyen volt, ezekkel a lisztekkel szoktam etetni: teljes kiőrlésű rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, rétesliszt, simaliszt, kenyérliszt, világos rozsliszt. Ezek közül maximum kettőt szoktam használni egy-egy etetésnél, fele-fele arányban. Az egyik liszt mindig teljes kiőrlésű szokott lenni. Azt hiszem, hogy most tk. rozsliszt volt és rétesliszt. 

A tésztához hozzáadtam 330 gramm vizet is. 5 perc alatt összekevertem a dagasztókarú robotgéppel, de elvileg pont az az egyszerűség ebben, hogy egy kanállal, vagy fakanál nyelével is elég összekeverni, csak én nem akartam birkózni a tésztával, inkább géppel csináltam.

Ezután 10-12 órát kell keleszteni Zs. receptje szerint, de én áttettem egy olajozott tálba, és az első másfél órában 30 percenként meghajtogattam a tésztát. A meghajtogatásra a neten találni egy csomó videót, a lényege, hogy a gömböcöt az oldalán megfogom egy ponton, felhúzom, és ráhajtom a tetejére, és így megyek körbe a tésztán, amíg az első ponthoz vissza nem érek. Ekkor felfordítom, hogy a hajtogatott fele legyen alul, és ami eddig az alja volt, az legyen felül. 

Aztán letakarva szobahőmérsékleten kelesztettem, nem 10-12 órát, de elég sokat, talán 8 órát. Lisztezett pultra borítottam és elfeleztem a tésztát, egyenként kilapítgattam, és ugyanúgy, mint az élesztős gyökérkenyérnél, feltekertem és megtekertem. Újra kelesztettem 40 percig, majd 250 fokra előmelegített, gőzösített sütőben megsütöttem 28 perc alatt.

Nem lett rossz!

Napi cuki most megint Winston lesz a reggeli kávéjával


Ezeknél a gyors összekeverésű, de hosszú kelesztésű kenyereknél az a jó, hogy ha mondjuk este bekevered a tésztát, reggel csak sütni kell, és reggelire friss kenyered lesz. Ha viszont reggel kevered össze munka előtt, akkor munkából hazaérve már sütheted is, és friss kenyered lesz vacsorára. És még elrontottan is sokkal se sokkal finomabbak, mint a bolti kenyerek. De nemcsak finomabbak, hanem egészségesebbek is, mert nincs bennük a sok vegyianyag (pl.: lisztjavítószer 😁), és frissen felszeletelve és lefagyasztva bármikor elő lehet venni, amikor csak kell egy-két szelet. 

Nincsenek megjegyzések: