2024. június 21., péntek

Hidegen áztatott tea - coldbrew vagy mizudashi tea

Na mostanra elviselhetetlen lett a hőség, a lakásban 27,6°C van, és én már egy hete gyártom ezeket a teákat. Dragomán Györgynél olvastam róla először még jó pár éve, de csak most lettem elég bátor a kipróbálásához, plusz most van csak akkora hűtőm, hogy belefér ez a nagy üveg (meg egy másik). A hidegen áztatott zöld tea azért jobb, mint a forrázott, mert kevésbé keserű, sőt egyáltalán nem keserű, mert így hidegen a csersavak nem tudnak kiázni belőle. (Ezt olvastam, de igaz is, tényleg nem keserű.)

Hidegen bármilyen teát lehet áztatni, még fekete teát is, de állítólag a legjobb a zöld vagy a fehér tea, vagy az oolong. Aztán írnak mindenféle vicces dolgokat, mint például, hogy "a japán Sencha zöldebb, vibrálóbb, míg a kínai Green pearl krémesebb, édesebb ízvilágot hoz majd, vagy hogy a nepáli Spring tea friss fehérbor hangulatát hozza". Ezeket nem tudom igazolni, és ha pont ezeket a teákat próbálnám ki, gyanítom akkor sem éreznék semmi ilyesmi ízvilágot, de az tuti, hogy a zöld tea forrázva nekem nem jött be annyira, mint így hidegen áztatva.


Olvastam, mindenféle elkészítési módot, hogy szálas tea kell, máshol megengedik a filterest is, vagy hogy egy vagy két kanállal kell tenni, vagy volt olyan recept is, ami szerint a vizet előbb fel kell forralni, majd visszahűteni, vagy állott, szűrt vagy forrásvizet kell használni, meg volt olyan is, hogy a hűtőben előre le kell hűteni a vizet, mielőtt a tea belekerül. Bármelyik faxnit lehet választani, ha valaki sokat akar a teával, és ezzel együtt saját magával foglalkozni. Kipróbáltam a kedvetekért az összes hókuszpókuszt, semmi különbséget nem éreztem, úgyhogy most már úgy csinálom, hogy a csapból eresztem a vizet, megy bele egy vagy két filteres tea (attól függ, hogy a kisebbik vagy a nagyobbik üvegben készül-e éppen), és megy a hűtőbe egy éjszakára. Micike egy kisebb üvegben szokott két filtert áztatni, és bubis vízzel hígítja fel, amikor issza, mintha fröcsit csinálna. Próbáltam, és nagyon bejött nekem is!

És akkor a recept (csak iránymutatásnak):1 liter hideg vízbe kell tenni 1 evőkanál tealevelet (vagy 1 filtert), és lefedve a hűtőbe téve kell 8-10 órát áztatni. A fekete teának elég 2 óra.

Citromkarikával, citromdarabokkal, citromlével, fagyasztott vagy nem fagyasztott eperrel, málnával,  ribizlivel, áfonyával, illetve egyéb gyümölcsökkel, mint például dinnyével, barackkal lehet ízesíteni, esetleg mentával vagy citromfűvel, rózsaszirmokkal, szárított bodzavirággal is lehet fűszerezni, és soook jégkockával kell inni. Tényleg nagyon finom és egyszerű. Sokkal jobb, mint a bolti jeges tea, ami tele van mindenfélével. De azért szabad azt is szeretni, csak nekem az túl édes, és ez a hidegen áztatott tea is megér egy próbálkozást, hátha bejön nektek is.

Tehát ezzel a módszerrel készítve a zöld tea nem lesz keserű, viszont megmarad minden jótékony hatása, úgymint: csökkenti a vérnyomást, a koleszterint, a vércukorszintet és az ízületi gyulladásokat, javítja a memóriát, segít megakadályozni a rák kialakulását, lassítja az öregedés látható jeleit, segít a szorongás leküzdésében, és segít a fogyásban! Örökké fogok élni fiatalon, egészségesen, okosan és gyönyörűen! Jaj de jó!

Amúgy nem tudom, mennyire ismerős az üveg nektek, ez a Vikitől kapott gyönyörű karácsonyi üvegem, csak most a karácsonyi tetejétől megfosztva, és a Micikétől kapott kis teknős formájú fedővel használom, amiből több méret is van, az egyik pont jó ide. 

Napi cuki most hadd legyen a Judittól kapott dagi narancssárga madaram az erkélyen a virágaim között fotózva:


Képzeljétek, ez a madár papírból van, mert Judit papírmasé figurákat gyárt, és még piacozni is jár velük. Múlt szombaton meglátogattam őt a Bikás parkban a Jónás Sörözőnél, mert ott volt kézműves vásár, és akkor kaptam tőle a duci madarat. (Itt egy fish&chipset ebédeltem, ami szép volt, és egynek elment. Jól lehetett lakni tőle. A pincérek mindegyike unott volt és nyűgös. A limonádé viszont finom volt.)


Annyira szeretem, nagyon boldog vagyok vele. Volt még egy dagi kék madár is, meg egy földgömb, amin egy ember ül, azok is nagyon tetszettek, de azokra már nem mertem rámutatni. Aztán a földgömböt meg oda is adta egy vásározó nőcinek, nyaf. Nem volt nagy forgalom sajnos, de másnap a Fény utcai piacon eladott egy rakás dolgot, keresett egy csomó pénzt és lett vagy 8 új követője az instán. Mondtam Juditnak, hogy a blogba ki fogom tenni a madárkámat, hogy mind az 50 olvasó lássa, és azt válaszolta, mindig tudta, hogy celebeket kell meghívnia. 

Ha már az erkélyen a virágaim szóba kerültek, mutatok pár fotót erről is. Ebben a cserépben lakott a gyömbérem, ami végül január-február táján visszahúzódott a földbe, és én nem ástam ki sosem. Most tavasszal elültettem ugyanide a Máltáról hozott virágmagjaimat, és ez a két növényke bújt elő, de az a fura, hogy megjelöltem a helyet, ahová tettem a magokat, és ezek pont nem ott jöttek elő. Majd visszakeresem azt a bokrot a máltai képek között, ahol szedtem magokat, hogy hasonlít-e a levél. Őrülten kíváncsi vagyok!


Aztán itt van az unokabátyáméktól kapott bíborvörös délvirág teljes pompájában:


És egy nagyon furcsa dolgot is megörökítettem, mégpedig azt, hogy a krizantém, ami csak késő ősszel szokott, már most virágzik:


Ő is teljesen meg van zavarodva! Azt nem mondom, hogy a melegtől, mert eddig pont nem volt túl meleg, és a képet múlt héten készítettem, de én viszont a melegtől. Állítólag holnap jön egy kis lehűlés. Remélem, kivételesen eltalálják!

UI: Kávét is lehet cold brew technikával készíteni, azaz hidegen áztatni, azt is ki kell próbálnom!

Nincsenek megjegyzések: