Apu a héten sütött bögrés-mákost. Igaz, hogy húsvétkor is csinált, de akkor elfelejtettük lefényképezni, ezért most elkészítette újra, hogy felrakhassam a blogra. :) Én évente egyszer sütök - karácsonykor. Nem tudom miért, talán a mák miatt, számomra karácsonyi süti. Pedig nagyon finom, a mák ellenére könnyű, eteti magát. Csak darálni ne kellene! Bár mostanában felfedeztem, hogy darált mákot is lehet már kapni.
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 bögre (kb. 3 dl űrtartalmú) cukor
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre tej
- 1 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor (20 g)
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- lekvár
- vaníliás és/vagy fahéjas porcukor
Fontos, hogy ugyanazzal a bögrével mérjünk mindent!
A vajat habosra keverjük a cukorral majd a tojásokkal, váltakozva apránként hozzáadjuk a lisztet, mákot, tejet, végül a sütőport és a fahéjat. Én sokkal több fahéjat szoktam beletenni, mint amennyit a recept ír.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Nem baj, ha a teteje megpirul, mert a végén úgyis megszórjuk porcukorral és az szépen befedi.
Ha kihűlt hosszában kettévágjuk és megkenjük lekvárral. Legalább egy óráig pihentessük, hogy picit magába szívja a lekvárt.
11 megjegyzés:
ezt nagyon szeretem! meg régen sütöttem is! nyami
te tucc ilyet sütni???
Szerintem te is tudsz, Andi! :)
Bár volt egy szó, amit direkt kifelejtettem a leírásból, miattad. Szerinted melyik volt az? :)
Bea, hogy neked milyen rendes apukád van! És milyen ügyes!
Szerintem a tűpróba volt az a szó, és ez nagy szerencse, mert így biztos, hogy kipróbálom a receptet :-)
Köszönöm szépen, átadom apunak a dicséretet! :)
Nyertél, Andi! :)
tudok hát (durci)
Drága Hölgyeim, őszintén gratulálok. Tegnap körülnéztem a gasztroblogok gyűjtőoldalán, és Önök maradtak a kedvenceim, mer reális, családnak való, az alapanyagok tekintetében megfizethető, ízletes fogásokkal kedveskednek az olvasóknak. További jó sütés-főzést mindenkinek.
Ezt a bögrés sütit nagyon szeretem, mert a Mama mindig ilyet sütött a hat unokának kiskoromban, amikor nála nyaraltunk.
Imádom a mákot mindenképpen meg fogom próbálni én is. Gratulálok Bea és Bea papa! Profi a kép is!!
Hédike, ne a gaszroblogokat tanulmányozd hanem a szabad tanulás beadandódat nézegesd amit máj 1. ig kell feltölteni!! :-)))
Kösz, Hédi, jól esett ezt olvasni! :-)
Én is köszönöm kedves Hédi és kedves Éva! A képért pedig tesómat illeti köszönet.
Megjegyzés küldése