Ahogy említettem, a szüleimnél ebédeltünk húsvétkor. Volt ott mindenféle finomság: minestrone leves, kenyérben sült sonka, franciasaláta, hagymás krumplisaláta, zöldséges bőségtál, lúdláb torta, érsek-szelet, bögrés mákos és a nagymamám által készített madártej. Még felsorolni is sok, kóstolni pedig a felét sem kóstoltam. Mindenről nem tudok részletesen beszámolni, csak amikről képeket készítettünk.
A levest már ismeritek, ezért sorrendben a következő a kenyérben sült sonka. Ezt anyuék készítették, ezért az általuk elmondottak alapján írom a receptet.
Hozzávalók:
- 1 kg kenyérliszt
- 25 dkg burgonya
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- langyos víz
- kötözött sonka
Az élesztőt feloldjuk 1 dl langyos vízben, és 3 kanál lisztet hozzákeverve kovászt készítünk, amit megkelesztünk. A szitált lisztet mély tálba helyezzük, közepére tesszük az áttört, főtt burgonyát, a megkelt kovászt és langyos, sós vízzel addig dagasztjuk, amíg a tál oldaláról jól leválik. A tészta középkeménységű legyen. Letakarjuk, és egy órán át meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára kiborítjuk, újra kissé meggyúrjuk, és középnagyságú lisztezett tepsibe helyezzük, ahol "belerejtjük" az előzőleg megfőzött, jól lecsöpögtetett, megszárított sonkát. Még fél óráig pihentetjük, kelesztjük. Tetejét megszórhatjuk liszttel, éles késsel bevagdoshatjuk. Előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 50 percig sütjük.
Ez a kenyértészta annyira finom, hogy amikor esszük, még langyosan, azt érezzük, hogy akár az egészet be tudnánk falni! :)
Anyuék franciasalátát készítettek hozzá.
Én pedig hagymás krumplisalátát, ami a hagyományos uborkasaláta-alaplével készült: vízben feloldottam cukrot, pici sót, ecettel elkevertem és ebbe tettem a felszeletelt hagymát, és a karikára vágott főtt krumplit. Vagyis csak vágtam volna karikára, mert a főznivaló krumpli egy része főzés után darabokra esett, a másik része teljesen jól szeletelhető volt. És ugyanabból a fajtából készítettem, nagyjából egyforma méretűeket! A tetejére szórtam még egy kis őrölt borsot is.
13 megjegyzés:
hűha! évek óta készülök ilyen kenyérben sütött sonkára, és évek óta mindig elfelejtem. talán erről eszembe jut majd. a kenyér átveszi a sonka ízét?
ja, a szüleid nem akarnak véletlenül recepteket írni nekünk?
Egy picit átveszi az ízét, de igazából szerintem attól függ, mennyire füstölt sonkából készíted.
A szüleim szinte mindig receptből dolgoznak, még azokat az ételeket is könyvből nézik főzés közben, amit már kismilliószor megcsináltak. Ők kb. olyanok mint Andi, akiknek pontos mértékegység, precíz leírás kell. Csak akkor egészítik ki, módosítják, ha valami nagyon-nagyon nem stimmel vele. :) Szóval maximum bemásolni tudom a receptet.
Ez valami fantasztikusan néz ki, igazi pasifogó. Bárcsak lehetne e-mailben küldeni egy szeletet! Lenyelném a monitort.
:-)A monitor lehet, hogy nem finom...
Bevesszük Bea szüleit is a csapatba?!!! Amúgy nagyon helyesen járnak el, amikor kismilliomodszor is előveszik azt a fránya receptet! Egyetértek! :-)
Bea! És hol vettek a szüleid ilyen fantasztikusan zsírmentes sonkát? Kérem a címet!!!!
Bárkinek küldök e-mailben képet, de én inkább azt ajánlom, hogy próbáljátok ki és készítsétek el, nem fogjátok megbánni! :)
A szüleim a Bosnyák téri és az Újpesti piacot favorizálják, azt hiszem a sonka az előzőről való.
Köszi!
Hédi nem képet kért e-mailben, hanem egy szeletet! :-)))
szóval tetszik na...
Jaj tényleg, félreolvastam...:(
Nem baj! Most hogy már felolvastam neked küldöd a szeletet? :-)))
Azt hiszem megint éhes vagyok. Pedig látszom a háttérben a képeken, hogy mennyit eszek mindenféléből. :)
Minden tök jó volt, szóval mindent süssetek, főzzetek meg, megéri!
A kenyér külön is... mmmm.... :)
Amúgy szerintem nem veszi át a sonka ízét a kenyér. De annyira jó, hogy... Nem tom befejezni a mondatokat az emlékektől. :):)
Megjegyzés küldése