2011. november 20., vasárnap

Karácsonyi hangulatú almás pite




Nem tudom miért, de mostanában nagyon szeretem az almás sütiket, édességeket, bár a fiam egyfolytában csokisért könyörög. Legközelebb majd neki is kedvezek, de most még muszáj volt sütnöm egy finom almás pitét, olyan szép almákat kaptam unokatesómtól. A recept Dr. Oetker oldalán Amerikai amláspite néven fut.

Hozzávalók a tésztához:

- 350 g liszt
- késhegynyi sütőpor
- csapott teáskanál só (kicsit kevesebbet tettem bele)
- 175 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojás fehérje (közepes tojásból)
- 50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz

A lisztet elkevertem a sütőporral és a sóval, hozzáadtam a vajat, a tojásfehérjét, majd kicsit később a vizet is és addig kevertem a robotgéppel, amíg össze nem állt. Hűtőbe tettem 30 percre. Ezalatt elkészítettem az almatölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1 kg alma
- 100 g porcukor (én kevesebbet, kb. 80 grammot, és kristálycukrot tettem bele, és elég volt)
- 1 mokkáskanál fahéj
- én tettem még bele kb. fél-fél mokkáskanál szegfűszeget és gyömbért is
- 50 g búzadara

A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej (vagy víz)

Az almákat meghámoztam, lereszeltem és összekevertem a cukorral és a fűszerekkel. Egy lábosban megpároltam, majd lehúztam a tűzhelyről, és hozzákevertem a búzadarát.



A tésztát elővettem a hűtőből, 1/3-ad részét kinyújtottam, és beleillesztettem a kivajazott tortaformába (nem 28 cm-es az enyém, hanem csak 22) úgy, hogy csak az alján legyen tészta. Villával megszurkáltam és 200 fokon 15 percig elősütöttem. Amikor megsült, kivettem a sütőből, hagytam egy kicsit hűlni. Ezalatt (tehát amíg hűlt) a maradék tészta egy kisebb részét megint kinyújtottam és olyan szélességű csíkokat vágtam, amivel a tortaforma oldalát be tudtam tapasztani. Sajnos az én tésztám sülés közben összement a tortaforma alján, így kellett egy kis pótlást csinálnom a süti alján ebből a peremből.

Amikor az oldala is be volt tésztával fedve, beleöntöttem az almatölteléket, és ismét egy darab tésztát kinyújtottam kör alakúra, amivel befedtem az egész sütit. A maradék tésztából az új ikeás kiszúrómmal egy rénszarvast, másik sütiformákkal pedig holdat és csillagokat szúrtam ki, majd ezzel díszítettem karácsonyi hangulatúra a pitét. A tetejét lekentem vizezett tojássárgával (nem volt itthon tej :-( !), és visszatoltam a sütőbe újabb 45 percre.

Elég hamar beborítottam sütőpapírral a tetejét (nem volt itthon fólia :-( !), mert elkezdett nagyon barnulni. Így sütöttem a sütési idő végéig.


Nagyon finom lett!

További almás piték a blogon:
- Hajni barátnőm kedvence, egy villámgyors és nagyon finom almás pite, ezzel fogjuk ünnepelni az ötösre sikerült vizsgáját is a jövő héten
- Csincsilla gyors almáspitéje
- Bea gyönyörű Amerikai almás pitéje
- Csincsilla egyik kísérlete: Almás pite szilvalekvárral, dióval és mákkal
- Csincsilla szilvalekváros-diós almás pitéje
- Nagymama almás pitéje Csincsillától
- Almás pite, ahogy Kata készíti Pécsen
- Hajnitól kapott almás pite recept, aminek az első sorában az állt, hogy tőlem van... ennyit a családfájáról

Almatorták a blogon:
- Stockholmi almatorta
- Linzi almatorta (inkább pite szerintem)
- Csincsilla Dióhabos almatortája
- Csincsilla Reform almatortája
- Tejkaramellás almatorta, amit Borinak sütöttem
- Tarte tatin Csincsillától
- Elzászi almatorta Csincsillától
- Mandulás almatorta megint csak Csincsillától
- Csincsilla Amerikai almatortája
- Normandiai almatorta megint Csincsillától
- egy Egyszerű almatorta Csincsillától

Finomabbnál finomabb almás sütik a blogon:
- Bea Almás lepénye
- Bea egyszerű, de finom Almás táskája leveles tésztával
- a gyönyörű Tarte fine Csincsillától szintén leveles tésztával
- Almás-diós süti, amit unokatesóm, Éva sütött saját szülinapján nekem
- Almás klafuti Csincsillától
- Almás rakottas zabpehellyel, ezért irtó egészségesen, Csincsillától
- Almás süti mogyoróval, amit Csincsilla receptje alapján csináltam

Remélem, nem hagytam ki egyet sem!

7 megjegyzés:

csincsilla írta...

hipp, hipp és hurrá, megint valami, amit mind a hárman megsütöttünk, csak nálam torta, nálatok meg pite, de mindenhol amerikai.
a Beáé meg ez tényleg nagyon hasonlít, az enyémnek kicsit vajasabb a tésztája (nálatok fele-fele, nálam meg olyan 4:3, és persze a liszt javára.
annyira cuki a rénszarvas meg a kis többi bizbasz!!!

Andi írta...

Igen, én itt a búzadarás megoldáson kaptam fel a fejem (a töltelékben), mert így nem áztatja el a tésztát egyáltalán.

Mostantól minden sütit részszarvassal meg sünivel meg csigával és rókával és egyéb bizbasszal :-) fogok sütni, nekem is annyira tetszik!

zsuzsa írta...

A rénszarvas gyönyörű, ügye nem öltétek le:)
A süti nagyon jól néz ki!

Andi írta...

Nem, nem öltük le, Zsuzsi, csak kiszúrtuk! :-))) Köszi!

babette írta...

Klassz! Nálunk is nagy befutó! És micsoda gyűjtemény....:)))

Bea írta...

Nekem is van ilyen Ikeás kiszúróm. :)
Olyan jó ránézni, kezd karácsonyi hangulatom lenni.

Az almás sütit nem lehet megunni, akár pitének, akár tortának nevezzük. Én felváltva enném a csokissal :) Nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle almásunk van a blogon. És még mindig lehet újat alkotni.

Bianka írta...

Micsoda ötletes minta