2022. május 29., vasárnap

Cukkinis-mákos kuglóf gyereknapra


Jó, hogy gyereknapra sütöttem ezt a kuglófot, de egyik gyerek se kapott belőle, mert mielőtt találkozóra indultam volna, akkor vettem ki a sütőből, tűzforrón nem tudtam magammal vinni. Na de nem baj, mert én is lehetek az, aki kuglófot kap gyereknapra. Hát nem? Hát de! Amúgy is önző módon nem vettem figyelembe, hogy néhány gyerek nálunk nem is szereti a mákot, vagy ha szereti, a mákos kuglóf nem jön be neki. Nekem bejön!

Kaptam kedvenc zöldségesemtől olyan 8-9 db kiselejtezett kicsi cukkinit, bárcsak eszembe jutnának ilyenkor azok a receptek, amiket a blog olvasása közben láttam Csincsillánál! Mivel már régen sütöttem sütit, ezért először a szokásos kuglófformámmal és a mákkal gondoltam valami finomságra, és szeretnék vegán receptekkel is készen állni, ha eljön az idő. Csincsilla mákos-cukkinis fánkját is próbálhattam volna, bár az haladóknak való recept azt hiszem.


Megnéztem több cukkinis sütit, és végül ebből a receptből indultam ki, csak feleztem a mennyiségeket, és néhány dolgot megváltoztattam. Igazából a cukrot tovább akartam csökkenteni, de azt gondoltam, elsőre megkóstolom így. Hát elég édes lett, muszáj lesz legalább a felére csökkenteni a mennyiséget, mégis a kuglóf annyira de annyira finom lett, és tényleg nem érezni benne a cukkinit, sőt az enyémben még látni se lehet, mert én meghámoztam aprítás előtt, nekem nem túl vonzó a sötétzöld szín a sütiben. A külseje ropog, gondolom a sok cukortól, a belseje pedig isteni szaftos, a mákszemek meg roppannak a fogam alatt. Mostanában a mák lett az új kedvencem, úgy tudom, jó a csontritkulásra, de én nem ezért szeretem.

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor (Rékáéknak maradhat ennyi, nekem a fele elég szerintem)
  • ½ csomag sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ kávéskanál fahéj
  • 1 narancs héja
  • 20 dkg cukkini
  • ½ kávéskanál só
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1,5 tojás (a maradék fél tojásból majd nokedli lesz levesbe vagy paprikás krumpliba)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 0,75 dl tej
A cukkinit aprítógéppel aprítottam két részletben, picit megsóztam, de nem kell kinyomkodni. A tojásokat villával felvertem, és a többi nedves hozzávalóval (narancslével, olajjal, tejjel) a cukkinihez adtam. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekevertem. Végül mindent összekevertem egymással, de csak éppen annyira, hogy elvegyüljön, nem szabad túlkeverni. A kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntöttem, és 150 fokos sütőben légkeveréssel sütöttem 60 percig. Egy idő után, talán félidőben fóliával letakartam, hogy ne barnuljon jobban. Amikor elkészült, tűpróbával ellenőriztem, és jónak tűnt, úgyhogy rácsra borítottam kihűlni. A végén porcukorral szórtam meg (nem kellett volna), hogy csinos legyen.

A kuglófforma kivajazása helyett ki kell találni valamit, mert vaj nem lehet a vegán süti közelében. Ez most tűnt fel, még jó, hogy én vagyok a kísérleti alany! A tojás se kompatibilis a vegánsággal azt hiszem.

A mai napi cuki a gyönyörű sárgaszemű Amy a réten, annyira jól áll neki a sok virág!


A cuki Penny sajnos nem mehet ki a rétre, talán szívinfarktust is kapna ott, jó lesz neki ez a fekete szék háttérnek, jól néz ki benne. 


Szerencsére ez a hónap se telt el kuglóf nélkül! Újabb kiránduláson most nem voltam, viszont új Kolodko-miniszobrok születtek, ráadásul több különböző kutyát tett most ki a művész. Ott a helyem! Nagy lemaradásban vagyok sajnos a miniszobor-látogatásban, de majd pótolni fogom mindenképpen.

6 megjegyzés:

csincsilla írta...

láthatnánk egyszer egy kis amy- és penny-hasat? nagyon ígéretesnek tűnnek az profilok alapján:)) és kicsit irigykedem, hogy ilyen finomakat eszel:)

Andi írta...

Igen, igen, a csapatom már dolgozik a hasika-képeken!

Úgy vinnék neked is ilyen finomakat, a megjegyzésedből arra következtetek, hogy mostanában nem igazán van időd finomakat főzni (és enni). Amúgy nekem sincs, megőrülök az időhiánytól.

Réka írta...

A gyereknap váratlan haszonélvezője lettem, és Rolanddal közösen 3 perc alatt eltüntettük a kuglófdarabkát. Isteni finom volt, Roland azonnal mondta, hogy kérjem el a receptjét, de szerencsére itt megosztottad. :) És külön kiemelném, hogy milyen állati jó fotókat készítettél Andi, nagyon szép az a tányér és azonnal sütnöm kell ilyet, ha meglátom a megkezdett kuglófot... morzsák... porcukros tényér! Tudsz! :) Köszönjük.

Andi írta...

Jaj, Réka, annyira cuki vagy! Süssük meg együtt valamikor!

Névtelen írta...

Megsütöttem narancs nélkül, reszelt citromhéjjal, és cukkini helyett reszelt almával. Isteni!!!

Andi írta...

Azta! Jól hangzik, kipróbálom én is. Köszi!