2022. május 8., vasárnap

Lencsegulyás

A Szimpla Kertben ettem először lencsegulyást, ott időnként vannak jótékonysági főzések, és egy ilyenre mentünk Évával. Ha ilyen rendezvényen eszel, akkor azzal valamit támogatsz, mindig mást. Nem tudom, hogy mi mit támogattunk éppen, csak arra emlékszem, hogy romák főzték a lencsegulyást, rémlik, hogy valamelyik roma zenekar tagjai, és eszméletlen finom volt. Oda is mentem megkérdezni, hogy készült, de csak elnézően mosolygott a testes cigányasszony. Igaza volt, mit nem lehet ezen tudni? Igazából azt, hogy ez nem olyan gulyásleves-szerűség volt, mint pl. amiket mi Kisnánán főztünk annak idején, hanem sokkal lájtosabb, inkább zöldségleves, kevés hússal és sok zöldfűszerrel. És nem tudom hogy csinálták, de még a lencsétől se lett semmi bajom. Ezt szerettem volna előállítani, és már volt egy próbálkozásom, de az nagyon nem sikerült szerintem, bár a kedves és rendes Anna, Norbi és Toma aranyosan megették. És még azt is mondták, hogy finom volt. 

Megnéztem egy csomó receptet, természetesen itt a blogon kezdtem a kutatást, és találtam is Beától egyet, de ennél is lájtosabbat akartam. A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy kezdjünk el egy pörköltet főzni valamilyen húsból, ezt ki akartam hagyni, de aztán beletörődtem, hogy így kezdődik minden gulyásleves.


Hozzávalók:

  • ½ csirkemellből (vagy ennek megfelelő mennyiségű bármilyen húsból) készült pörkölt
  • 25 dkg lencse
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cikk zeller
  • húsleveskocka, de ez nem kötelező
  • só, bors, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyem
  • húsvéti maradék füstölt hús a mélyhűtőből, de a Szimpla Kertben nem volt füstölt hús a levesben,  és mint írtam, felejthetetlen volt, szóval kimaradhat
  • krumplit elfelejtettem beletenni, de szerintem mehetne

Előző éjszaka beáztattam a lencsét. Másnap főztem egy normális adag pörköltet pulykamellből, majd a leveshez egy másik lábosban elkezdtem pirítani a vékony félkarikákra vágott répákat és a zellert. Pár perc után felengedtem kb. 2 liter vízzel, tettem bele egy húsleveskockát, és a leöblített, átmosott lencsét is beleszórtam a levesbe, meg a fűszereket is. Valamennyi idő elteltével átkanalaztam egy adag pörköltet a levesbe, és ezzel együtt tovább főztem, ameddig a lencse meg nem puhult. Beletépkedtem a felolvasztott füstölt húst is. A végén szórtam rá apróra vágott petrezselymet. Az interneten talált legszimpatikusabb recept szerint először a fél csirkemellnyi pörköltet kezdjük főzni, és ezt öntjük fel vízzel. Azért nem így csináltam, mert akartam egy kis pörköltet is a mélyhűtőbe tenni. Jól jön az majd valamikor.

Napi cuki most Penny lesz, mert ő már régen szerepelt. Itt egy ritka pillanat, amikor nem retteg.

Jól áll neki ez a csíkos puha paplanhuzat. Szinte nem is látszik a cicafej. Ha én a játék helyében lennék, gyanútlanul sétálgatnék az ágyon tovább, nem számítva semmiféle cicatámadásra. Nagyon ügyesen vadászik! 😁

Nincsenek megjegyzések: