2023. november 12., vasárnap

Szilvás rácsos pite


Már annyiszor megfogadtam, hogy egy kis porcukrot szórok minden sütire, az olyan jól áll nekik a fotókon! Most is elfelejtettem. De így talán jobban is látszik, hogy milyen finom lett! Nem pitetésztával, hanem linzertésztával készült, és ettől olyan különleges ez a süti.

Szóval az úgy kezdődött, hogy megvettem a szilvákat a szilvás-krémsajtos sütőtöksalátához, amit az előző bejegyzésben említettem, de aztán egyre jobban azt éreztem, hogy én most inkább egy sütit szeretnék, sooook-sooook tejszínhabbal. Plusz Réka névnapja is közeledett, neki is szerettem volna sütni valamit, ezért elkezdtem szilvás recepteket keresni. Többek között találtam ezt a Vidék íze receptet, ami olyan gyönyörű és egyszerű volt, hogy ezt választottam. Kicsit variáltam rajta, mert nem a receptben ajánlott linzertésztát használtam, hanem a blogunkból Csincsilláét, és a szilvára sok fahéjas porcukrot szórtam, mert Réka nagyon szereti a fahéjat, plusz egy kis mandulát is tettem rá. Hát képzeljétek, olyan jól sikerült, hogy Réka megevett egy este 2 szeletet! Kiderült, hogy mostanában ő is odavan a szilvás sütikért.


Hozzávalók a tésztához:

  • 22 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor 
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 35 dkg liszt
A vajat a cukorral robotgéppel habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojást és a sót. Végül alacsonyabb fokozaton és nem a habverő-karral hozzákevertem a lisztet is. Kicsit kézzel is összegyúrtam, és betettem ezt a lágy tésztát a hűtőbe egy fél órára, hogy könnyebb legyen kinyújtani.

Ezután egy nagyobb és egy kisebb részre vágtam, a nagyobbat lisztezett deszkán (pulton) kinyújtottam. Kibéleltem vele a fodros sütőformát. (Elég nehéz volt, kétszer is nekifutottam, közben újra liszteztem a pultot.) Belenyomkodtam a formába, és a túllógó széleket levágtam.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 3-4 evőkanál szilvalekvár
  • 2 evőkanál morzsa
  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • porcukor (a szilvától függ, hogy mennyi, ez most elég édes volt, szóval 1 evőkanálnyi volt) 
  • őrölt fahéj (jó sok)
  • a rácsok megkenéséhez egy felvert tojás
A tésztát úgy nyomkodtam bele a tortaformába, hogy az oldala is fedve legyen. Az alját megkentem a szilvalekvárral. Ez is nehéz volt, mert elég puha a tészta és kemény a lekvár. Megszórtam, hát nem morzsával most, mert volt egy kis zabkeksz-morzsám, azzal, de zsemlemorzsa is tök jó. A szilvákat megmostam, kimagoztam és vékony szeletekre vágtam. Ezzel jó sűrűn kiraktam a tortát. Kicsi szűrő segítségével meghintettem porcukorral és fahéjjal. Végül megszórtam a szeletelt mandulával. A maradék tésztát is kinyújtottam, és bevagdostam úgy, hogy ha széthúzom majd a tésztát, akkor kerítésszerűen rácsos legyen. Ez volt a minta:

Kép innen

Hát ez nem sikerült, mert túl puha volt a tésztám, és mert nem a süti tetején húztam szét, hanem már a pulton, és úgy akartam átemelni, és lehet, hogy nem is jól vagdostam be ehhez a mintához. Nem baj, így is szép lett, de legközelebb majd pont ilyet szeretnék. A túllógó széleket megint levágtam.

A tetejét megkentem tojással, és 180 fokos sütőben légkeveréssel sütöttem, legalább fél órát, de inkább többet. Nem mértem sajnos, azt elfelejtettem.

A maradék tésztából az új sütikiszúrómmal linzereket gyártottam:


Amikor kihűlt, még fotózás előtt meg kellett volna szórni fahéjas porcukorral. Mondjuk először forrón fotóztam, szóval jogos, hogy nincs rajta porcukor. De később már nem jogos, na.

Napi cuki pedig Amy lesz, mert benevezett az Álló Fül Szépségversenyre ezekkel a fülekkel:


Döntetlent ítélek, mert nem az álló fül a lényeg! Hanem hogy valaki ilyen cukorfalat legyen!

Nincsenek megjegyzések: