2022. április 28., csütörtök

Mazsi maradékmentő húsvét utáni pitéje (magyarul: quiche-e)


Ezt a pitét (quiche-t) Mazsi rögtön húsvét után készítette a füstölt sonkából és a többi maradékból, és azóta várom a receptet. Azt mondta, az eredetit a Street Kitchenen találta Fördős Zénél, de átalakította helyi viszonyokra, ahogy szokta. Fördős Zéről viszont az az emlékem van, hogy egyszer csak berobbant az életembe úgy, hogy Éva mindig őt emlegette, Fördős Zé ezt mondta, Fördős Zé azt főzte stb., és emlékszem, amikor mentünk vonattal a Balatonra, még ott is jött, hogy melyik éttermeket kell kipróbálnunk Fördős Zé szerint. Amellett, hogy halálra idegesített, hogy folyton ezt a nevet emlegeti, még nem is tudtam értelmezni, mi az, hogy "fördős zé", nekem folyton az a szókapcsolat ugrott be, hogy "fürdős ká" (szégyellem magam a ronda poén miatt), de aztán egyszer meghallgattam vele egy interjút és teljesen belezúgtam. Azt hittem, hogy aki úgy nevezi magát, hogy Zé, az nem normális, és kiderült, hogy normálisabb az átlagnál. (Na és tessék, most én is leírtam egy bekezdésben hatszor.)

Az interjú után megnéztem sok receptjét, de sajnos nem találtam olyat, amit ki akartam volna próbálni. Viszont itt van ez a quiche, aminek a tésztájához a hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csapott tk só
  • 1 ek jéghideg víz
A tésztához egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, darabokra vagdosott hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Betesszük a hűtőbe, amíg összeállítjuk a tölteléket.

Hozzávalók a töltelék öntetéhez:
  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 4 egész tojás
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
Ezeket összekeverjük.

Szilárd hozzávalók a töltelékhez:
  • húsvéti sonka maradék
  • medvehagyma maradék
  • szárított kakukkfű
  • kb. 1,5 db paradicsom vastag szeletekre vágva
  • maradék sajtok a húsvéti asztalról kockára vágva (kb. 2 maréknyi)
  • maradék parmezán sajt (Vikitől Olaszországból)

Mindenkit összekeverünk, kivéve a paradicsomot, és azt kapjuk, ami a fenti képen látható. Amikor a töltelék elkészült, a tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, a formába terítjük, hogy kb. egyforma magas legyen az oldala mindenhol. Tök jó tipp volt Zétől, hogy a tésztát úgy lehet legkönnyebben a pultról a formába teríteni, hogy fel kell tekerni a nyújtófára, és a formában vissza kell tekerni, így nem szakad el. 


A formába terített tésztát villával megszurkáljuk, és elősütjük 200 fokon 20 perc alatt, és nehezéknek sütőpapíron rizs került rá. Aztán Mazsinál nehezék nélkül is sült plusz 10 percet (Zé 5-öt mond, de ekkor még mindig sápadt volt a tészta, ezért Mazsi visszatette). Lényeg, hogy addig kell még sütni, amíg a közepe is egy kicsit sültebbnek tűnik, megpirul. 

Ezután öntjük bele a tölteléket, a paradicsomkarikákat elosztjuk szépen mindenhova, és 180 fokon 40 percig sütjük (Zé 30 percet mond).


Mazsinak melegen nem annyira jött be, de másnap hidegen isteni volt. A gyönyörű képeket Szabi csinálta természetesen.

Napi cukinak pedig Amy és Winston édesen együtt alszanak megint. 


Csak az a nem jó hír, hogy Émit haza kellett hozni a napköziből, mert fáj a hasa. Egyébként nekem is fáj, nem tudom mit szedhettünk össze. Winston gyógyítja és vigasztalja alvás közben


Fogják egymás kezét! Wini igazi Terézapu.

Nincsenek megjegyzések: